4 Ιουνίου 1989. Δυνάμεις του κινεζικού καθεστώτος καταστέλλουν βίαια τις μαζικές διαδηλώσεις φοιτητών και πολιτών στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν στο Πεκίνο. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 1989, με αφορμή τον θάνατο του μεταρρυθμιστή Χου Γιαομπάνγκ, με αιτήματα τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ελευθερία του τύπου και πάταξη της διαφθοράς.
Στο αποκορύφωμά τους, οι διαδηλωτές έφτασαν το 1 εκατομμύριο, καθιστώντας την πλατεία το επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής.
Η επέμβαση του στρατού πραγματοποιείται με τη χρήση αρμάτων μάχης και ένοπλων μονάδων, οδηγώντας σε αιματηρές συγκρούσεις με τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, οι νεκροί ξεπερνούν τους 300, ενώ χιλιάδες άνθρωποι τραυματίζονται και περίπου 10.000 συλλαμβάνονται. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων παραμένει μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστος, λόγω της αυστηρής λογοκρισίας που επιβλήθηκε.
Την επόμενη ημέρα, στις 5 Ιουνίου, καταγράφηκε μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες του 20ού αιώνα. Ένας άγνωστος άνδρας, κρατώντας σακούλες με ψώνια, στάθηκε μόνος του μπροστά σε μια φάλαγγα αρμάτων μάχης στη Λεωφόρο της Αιώνιας Ειρήνης.
Αυτή η πράξη συμβόλισε την απόλυτη αντίσταση του ατόμου απέναντι στην κρατική ισχύ. Ενώ η ταυτότητα και η τύχη του παραμένουν άγνωστες μέχρι σήμερα.











