6 Απριλίου 1909. Οι Αμερικανοί εξερευνητές Ρόμπερτ Έντουαρντ Πίρι και Μάθιου Χένσον ανακοινώνουν ότι έφτασαν στον Βόρειο Πόλο, ολοκληρώνοντας μία από τις πιο φιλόδοξες και επικίνδυνες εξερευνητικές αποστολές των αρχών του 20ού αιώνα.
Οι εξερευνητές ονόμαζαν τον Βόρειο Πόλο «το Μεγάλο Καρφί». Η αποστολή πραγματοποιείται σε ακραίες συνθήκες. Η διαδρομή δεν ήταν πάνω σε στεριά, αλλά πάνω στον μετακινούμενο πάγο του Αρκτικού Ωκεανού, κάτι που έκανε τον προσδιορισμό της θέσης τους εφιάλτη για κάθε πλοηγό.
Η επιτυχία του Πίρι καταγράφεται ως κορυφαίο επίτευγμα της εποχής των μεγάλων εξερευνήσεων, αν και αργότερα θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η ακρίβεια των μετρήσεων και το κατά πόσο το σημείο του Βόρειου Πόλου κατακτήθηκε πράγματι. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η συμβολή του Μάθιου Χένσον, ο οποίος, παρά τον καθοριστικό του ρόλο, για δεκαετίες παρέμεινε στη σκιά λόγω φυλετικών διακρίσεων.
Ο Ρόμπερτ Πίρι μπορεί να έμεινε στην ιστορία ως ο αρχηγός, αλλά η επιτυχία αυτής της αποστολής ήταν ένα μωσαϊκό ικανοτήτων, όπου η εμπειρία των Ινουίτ και η αφοσίωση του Μάθιου Χένσον έπαιξαν τον πιο κρίσιμο ρόλο.












