Ο μακρύς κατάλογος των παρεμβάσεων, ο οποίος θα επιβαρύνει εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους, αφορά σε μέτρα τα οποία είτε εφαρμόζονται για πρώτη φορά, είτε αποτελούν ωρίμανση προβλέψεων που περιλαμβάνουν οι πρόσφατες συμφωνίες της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.
-Μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή (“πάγωμα”) συντάξεων, η οποία στερεί από τους δικαιούχους 328 εκατομμύρια ευρώ.
-Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με επιβάρυνση 59 εκατομμυριών ευρώ, η οποία θα εκτιναχθεί στα 124 εκατομμύρια το 2019. Από το νέο έτος, οι εισφορές θα καθορίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων του περίπου 1,4 εκατομμυρίου μη μισθωτών, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί, οδηγώντας σε αυξήσεις που -όπως εκτιμάται- θα ξεκινούν από 8% και σταδιακά, θα φθάσουν έως και το 38%.
-Συμψηφισμός των εισφορών που καλούνται να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, σε συνδυασμό με την καταβολή εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος καταλογισμός εισφορών για επικουρική (7%) ή/και πρόνοια (4%) θα γίνει τον Φεβρουάριο όταν ο ΕΦΚΑ αναρτήσει τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές Ιανουαρίου 2018.
-Επιβολή εισφοράς 26,95% στις αποδείξεις δαπάνης, που επίσης αναμένεται να επιβαρύνει χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και μισθωτούς.
-Κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου με επιβάρυνση 68 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για μέτρο που οδηγεί στη μείωση των καταβαλλόμενων μισθών και συντάξεων.
-Μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ έως την οριστική κατάργηση του, το 2019. Σε λίγες μέρες, από τις 23 Δεκεμβρίου, 50.000 δικαιούχοι θα χάσουν το ΕΚΑΣ και άλλοι 185.000 θα έχουν μείωση έως και κατά 70%.
-Αντικίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση και σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας, με περικοπή 73 εκατομμυρίων ευρώ.
-Ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα έως τις 31 Ιουνίου του 2018. πρόκειται για περίπου 110.000 κύριες συντάξεις εκ των οποίων 40.400 προσωρινές και 52.000 εφάπαξ. Παράλληλα, πρέπει να διευθετηθεί το ανοιχτό ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, οι οποίες υπολογίζονται σε 120.000.
-Ολοκλήρωση του επανυπολογισμού των καταβαλλόμενων συντάξεων, με προοπτική την περαιτέρω μείωση της προσωπικής διαφοράς, από το 2019.
-Αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας (άνω του 50%) στα πρωτοβάθμια σωματεία, σε συνελεύσεις για απεργιακή κινητοποίηση.
-Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
-Επανεξέταση της διαδικασίας μεσολάβησης και διαιτησίας τον Ιανουάριο, ώστε οι εργαζόμενοι να μην έχουν την δυνατότητα μονομερούς προσφυγής σε περιπτώσεις εργατικών διαφορών
-Αξιολόγηση της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συμβάσεων από τον Μάρτιο, ώστε να κρίνεται αν κάθε σύμβαση θα καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου.
-Τροποποίηση της νομοθεσίας περί ομαδικών απολύσεων [νόμος 1387/1983], ώστε να μην απαιτείται εκ των προτέρων έγκριση.
-Κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας έως τον Ιούνιο του 2018, με τα συνδικάτα να χαρακτηρίζουν επικίνδυνη την διαδικασία, διότι -όπως επισημαίνουν θα παγιώσει το αρνητικό για τους εργαζόμενους ρυθμιστικό πλαίσιο.
-Κατάργηση των τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων για τους δικαιούχους με εισόδημα από 34.000 ευρώ και πάνω. Το επίδομα για το πρώτο παιδί αυξάνεται στα 70 ευρώ από 40 ευρώ που είναι σήμερα, για το δεύτερο παιδί στα 140 ευρώ από τα 80 που είναι σήμερα και για το τρίτο στα 280 από 241 ευρώ. Για κάθε παιδί μετά το τρίτο, θα καταβάλλεται επιπλέον επίδομα 140 ευρώ.
-Καθιέρωση νέου τρόπου αξιολόγησης και πιστοποίησης της αναπηρίας.
Οι δανειστές, ζητούν την εμπλοκή και ιδιωτικών κέντρων στην διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας, ώστε να καταγράφονται τόσο τα προβλεπόμενα ποσοστά αναπηρίας, όσο και μια ευρύτερη αξιολόγηση των ικανοτήτων απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία.
Πηγή: athina984.gr