Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021
28.8 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Ιουλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1914...Η Αυστροουγγαρία κηρύσσει τον πόλεμο στη Σερβία. Αρχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών θα υπογράψουν στο Πεκίνο Τσίπρας και Λι Κεκιάνγκ

Μια κοινή δήλωση Ελλάδα και Κίνα με την οποία θα διακηρύσσουν την αναβάθμιση και επέκταση της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, που εγκαινιάστηκε το 2006, θα υπογράψουν οι πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Λι Κεκιάνγκ, κατά την συνάντησή τους στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δήλωση θα έχει δύο σκέλη.

Το πολιτικό μέρος θα αφορά στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, επί διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος -πράγμα εξαιρετικά χρήσιμο, δεδομένου του εκτοπίσματος της Κίνας και της θέσης της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το οικονομικό σκέλος θα αναφέρεται στη διμερή συνεργασία σε τομείς όπως η τεχνολογία, το εμπόριο, οι επενδύσεις, οι μεταφορές και οι υποδομές. Ξεχωριστές συμφωνίες θα υπογραφούν για συνεργασίας στον πολιτισμό, την εκπαίδευση, όπως και τις επενδύσεις και εξαγωγές.

Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας, θα πραγματοποιηθεί πλήθος επαφών με κινέζικες εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ κατά το επιχειρηματικό φόρουμ θα υπάρξουν συναντήσεις και θα υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων.

Στο επίσημο σκέλος της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας: τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της χώρας. Εκτιμήσεις πέντε ιδρυμάτων Ιδιαίτερα θετικές είναι οι -υπό προϋποθέσεις- προοπτικές για την περαιτέρω ουσιαστική ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων στον οικονομικό και τον πολιτικό τομέα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κοινοπραξίας Κινεζικών Σπουδών, την οποία απαρτίζουν το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ), το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου, το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό σημείωμα, μέχρι στιγμής, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη συνεργασία μεταξύ των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων και των κινεζικών ναυπηγείων, στοιχείο χρήσιμο, αν και όχι απόλυτα επικερδές για το σύνολο της χώρας.

Προσπάθειες έχουν γίνει και ως προς την προσέλκυση Κινέζων τουριστών με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Αντίθετα, δεν εξασφαλίζονται προς το παρόν οι προϋποθέσεις για σταθερή επέκταση των ελληνικών εξαγωγών προς τον οικονομικό γίγαντα, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, με ΑΕΠ ύψους περίπου 6 τρισ. δολαρίων.

Για την επίσκεψη Η Κοινοπραξία Κινεζικών Σπουδών εκτιμά ότι η επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα το έτος που γιορτάζουμε τη δεκαετή επέτειο από την υπογραφή της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας-Κίνας (2006), αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία ώστε να μεγιστοποιηθούν τα προσδοκώμενα κέρδη από την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Προς τούτο θεωρούνται σκόπιμες οι ακόλουθες ενέργειες:

1. Η επιβεβαίωση του ρόλου της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κέντρου επί του θαλάσσιου εμπορικού δρόμου Ευρώπης-Ανατολικής Ασίας μέσω της προώθησης και στήριξης υπηρεσιών logistics και συνδυασμένων μεταφορών (intermodaltransport), με την ταχεία ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.

2. H περαιτέρω προώθηση της Ελλάδας ως σημείου επενδυτικού ενδιαφέροντος, μέσω και της υποβοήθησης διασύνδεσης ελληνικών επιχειρήσεων με κινεζικές. Σημειώνεται ότι έμφαση πρέπει να δοθεί στις ανταγωνιστικές μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούν λόγω μεγέθους να διασυνδεθούν εύκολα με αντίστοιχες κινεζικές.

3. Η ουσιαστική υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων στην επέκτασή τους προς την Κίνα κατά τρόπο συντεταγμένο και όχι αποσπασματικό, όπως με μερικές εξαιρέσεις συμβαίνει έως σήμερα. Η αναμενόμενη ανάπτυξη της ιδιωτικής κατανάλωσης στην Κίνα, σε συνδυασμό με τη θετική εικόνα που υπάρχει για την Ελλάδα, αναμένονται να δημιουργήσουν σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του ελληνικού εξαγωγικού εμπορίου με τα περιθώρια να είναι πολύ σημαντικά -στην παρούσα φάση, μόνο 2% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνονται προς την κινεζική αγορά.

4. Να δοθεί έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα στην Ελλάδα μέσω και της διευκόλυνσης της πρόσβασης σε αυτήν, καθώς η κινεζική τουριστική αγορά παραμένει από τις πλέον ακμάζουσες και με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό κατανάλωσης.

5. Ανάπτυξη μιας συνεκτικής στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και κινεζικών μορφωτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τρέμει η Τουρκία τον Meteor…ίτη στο Αιγαίο (βίντεο)

«Το Rafale F3R είναι μια αεροπορική πλατφόρμα που ενσωματώνει αυτές τις τεχνολογικές καινοτομίες που θα επιτρέψουν την ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση σε οποιαδήποτε αναδυόμενη...
Δημοσκόπηση: 13,7 μονάδες μπροστά η Ν.Δ.

Πρώτος ο Μάκης Βορίδης! Δημοσκόπηση GPO στην Ανατολική Αττική . Ισχυρό προβάδισμα 17,1% της...

Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 37% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 19,9%. Δημοσκόπηση στην εκλογική Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής πραγματοποίησε η GPOγια λογαριασμό του parapolitika.gr από τις 5...
Ανασχηματισμός εν μέσω κορωνοϊού;

Το “Πόθεν έσχες” του Μητσοτάκη προκαλεί κόντρα Μαξίμου – ΣΥΡΙΖΑ

Την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργικού γραφείου προκάλεσε η αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στο Πόθεν Έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη με αιχμή...
Νέες προκλήσεις της Τουρκίας

ΚΚΕ: Αύξηση-παρωδία του κατώτατου μισθού

«Η αύξηση-παρωδία του κατώτατου μισθού αποτελεί «πάγωμα» -για έναν ακόμη χρόνο- στα άθλια επίπεδα, που τον κατέβασαν με κυβερνητική απόφαση εδώ και μία δεκαετία,...
Μητσοτάκης: Υποσχέθηκε περισσότερες δραστηριότητες, χωρίς να γίνουν συμβιβασμοί για ανάσχεση της πανδημίας

Κατώτατος μισθός: Στα 663 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2022 – Συμβολική αύξηση 2%

Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που ξεκίνησε στις 11 το πρωί...
Αττική: Οι εμβολιασμοί της Τετάρτης θα ξεκινήσουν στις 12.00

Κικίλιας: Εντός του Αυγούστου η πλατφόρμα για τα παιδιά 12-15 ετών

Εντός του Αυγούστου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμού και για τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας...
Μητσοτάκης: Οι θλιβερές εικόνες στη Νέα Σμύρνη να είναι οι τελευταίες

Απομακρύνεται ο εκλογικός αιφνιδιασμός λόγω εσωκομματικών διαδικασιών

Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι λόγω της μετάλλαξης «Δ» του κορωνοϊού ο πρωθυπουργός αποφάσισε να πάει για αργότερα τον εκλογικό αιφνιδιασμό. Εντολή να ξεκινήσουν...

Βρείτε μας

7,799ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κίνα – Ελλάδα 80-105

Η Εθνική πέρασε με… περίπατο (105-80) το εμπόδιο της Κίνας και πέρασε στα ημιτελικά...

Κίνα: Απογειώθηκε με τρεις αστροναύτες το διαστημόπλοιο Shenzhou-12 (βίντεο)

Η πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή της Κίνας με προορισμό τον διαστημικό της σταθμό απογειώθηκε...

Μέτωπο Ε.Ε. – ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα: Ζητούν νέα έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού

Κοινή στάση θα κρατήσουν απέναντι στην Κίνα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των...

Κίνα: Με τείχος φορτηγών σταματούν την επέλαση των ελεφάντων – Τι προκάλεσε το επικό ταξίδι τους (βίντεο)

Για μήνες το ταξίδι τους στη νοτιοδυτική επαρχία της Κίνας, Γιουνάν, είχε περάσει απαρατήρητο....

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή