Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020
21.9 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1806.... Εισέρχονται θριαμβευτικά στο Βερολίνο ο Ναπολέων Βοναπάρτης και ο στρατός του.

Αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών θα υπογράψουν στο Πεκίνο Τσίπρας και Λι Κεκιάνγκ

Μια κοινή δήλωση Ελλάδα και Κίνα με την οποία θα διακηρύσσουν την αναβάθμιση και επέκταση της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, που εγκαινιάστηκε το 2006, θα υπογράψουν οι πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Λι Κεκιάνγκ, κατά την συνάντησή τους στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δήλωση θα έχει δύο σκέλη.

Το πολιτικό μέρος θα αφορά στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, επί διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος -πράγμα εξαιρετικά χρήσιμο, δεδομένου του εκτοπίσματος της Κίνας και της θέσης της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το οικονομικό σκέλος θα αναφέρεται στη διμερή συνεργασία σε τομείς όπως η τεχνολογία, το εμπόριο, οι επενδύσεις, οι μεταφορές και οι υποδομές. Ξεχωριστές συμφωνίες θα υπογραφούν για συνεργασίας στον πολιτισμό, την εκπαίδευση, όπως και τις επενδύσεις και εξαγωγές.

Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας, θα πραγματοποιηθεί πλήθος επαφών με κινέζικες εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ κατά το επιχειρηματικό φόρουμ θα υπάρξουν συναντήσεις και θα υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων.

Στο επίσημο σκέλος της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας: τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της χώρας. Εκτιμήσεις πέντε ιδρυμάτων Ιδιαίτερα θετικές είναι οι -υπό προϋποθέσεις- προοπτικές για την περαιτέρω ουσιαστική ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων στον οικονομικό και τον πολιτικό τομέα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κοινοπραξίας Κινεζικών Σπουδών, την οποία απαρτίζουν το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ), το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου, το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό σημείωμα, μέχρι στιγμής, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη συνεργασία μεταξύ των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων και των κινεζικών ναυπηγείων, στοιχείο χρήσιμο, αν και όχι απόλυτα επικερδές για το σύνολο της χώρας.

Προσπάθειες έχουν γίνει και ως προς την προσέλκυση Κινέζων τουριστών με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Αντίθετα, δεν εξασφαλίζονται προς το παρόν οι προϋποθέσεις για σταθερή επέκταση των ελληνικών εξαγωγών προς τον οικονομικό γίγαντα, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, με ΑΕΠ ύψους περίπου 6 τρισ. δολαρίων.

Για την επίσκεψη Η Κοινοπραξία Κινεζικών Σπουδών εκτιμά ότι η επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα το έτος που γιορτάζουμε τη δεκαετή επέτειο από την υπογραφή της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας-Κίνας (2006), αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία ώστε να μεγιστοποιηθούν τα προσδοκώμενα κέρδη από την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Προς τούτο θεωρούνται σκόπιμες οι ακόλουθες ενέργειες:

1. Η επιβεβαίωση του ρόλου της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κέντρου επί του θαλάσσιου εμπορικού δρόμου Ευρώπης-Ανατολικής Ασίας μέσω της προώθησης και στήριξης υπηρεσιών logistics και συνδυασμένων μεταφορών (intermodaltransport), με την ταχεία ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.

2. H περαιτέρω προώθηση της Ελλάδας ως σημείου επενδυτικού ενδιαφέροντος, μέσω και της υποβοήθησης διασύνδεσης ελληνικών επιχειρήσεων με κινεζικές. Σημειώνεται ότι έμφαση πρέπει να δοθεί στις ανταγωνιστικές μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούν λόγω μεγέθους να διασυνδεθούν εύκολα με αντίστοιχες κινεζικές.

3. Η ουσιαστική υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων στην επέκτασή τους προς την Κίνα κατά τρόπο συντεταγμένο και όχι αποσπασματικό, όπως με μερικές εξαιρέσεις συμβαίνει έως σήμερα. Η αναμενόμενη ανάπτυξη της ιδιωτικής κατανάλωσης στην Κίνα, σε συνδυασμό με τη θετική εικόνα που υπάρχει για την Ελλάδα, αναμένονται να δημιουργήσουν σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του ελληνικού εξαγωγικού εμπορίου με τα περιθώρια να είναι πολύ σημαντικά -στην παρούσα φάση, μόνο 2% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνονται προς την κινεζική αγορά.

4. Να δοθεί έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα στην Ελλάδα μέσω και της διευκόλυνσης της πρόσβασης σε αυτήν, καθώς η κινεζική τουριστική αγορά παραμένει από τις πλέον ακμάζουσες και με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό κατανάλωσης.

5. Ανάπτυξη μιας συνεκτικής στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και κινεζικών μορφωτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

Η ύψιστη διάκριση της Πόλεως των Αθηνών στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη από τον...

Την ύψιστη διάκριση της ελληνικής πρωτεύουσας, το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών, απένειμε απόψε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο...
Δένδιας - Λαβρόφ: Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Δένδιας – Λαβρόφ: Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ κατά...
Πέτσας: Η Τουρκία είναι αναξιόπιστος συνομιλητής

Πέτσας: Η Τουρκία είναι αναξιόπιστος συνομιλητής

«Τις τελευταίες ημέρες, η Τουρκία επιδίδεται σε μια επίμονη προσπάθεια να αποδείξει πως όχι μόνο αποτελεί ταραξία στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά...

Αυτό είναι το αμυντικό υπερόπλο με ακτίνες λέιζερ που αποκτά η Ελλάδα

Συμφωνία Ελλάδας, Γερμανίας, Αγγλίας, Ουγγαρίας για νέο υπερόπλο που αναχαιτίζει πυραύλους με ακτίνες λέιζερ Ένα νέο υπερόπλο αναχαίτισης πυραύλων,...

Στην Αθήνα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ – Συναντήσεις με Μητσοτάκη και Δένδια

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και...
Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα με 158 «όχι»

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα

Απορρίφθηκε με 158 «όχι» από την ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά του...
Μητσοτάκης: Δωρεάν μαστογραφία, ανά δύο έτη, για όλες τις γυναίκες άνω των 49 ετών

Μητσοτάκης: Δωρεάν μαστογραφία, ανά δύο έτη, για όλες τις γυναίκες άνω των 49 ετών

Η τεράστια σημασία της πρόληψης, ήταν το κεντρικό μήνυμα της συζήτησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του, με 6...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
944ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βενιζέλος: “Η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, έγινε τη σωστή στιγμή απολύτως”

«Η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, έγινε νομίζω τη σωστή...

Πομπέο: Η αμυντική συνεργασία στο επίκεντρο της διήμερης επίσκεψης του στην Ελλάδα

Μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού πραγματοποιεί στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο...

Στην Ελλάδα φθάνει απόψε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών

Στη Θεσσαλονίκη φθάνει απόψε τα μεσάνυχτα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ...

Μητσοτάκης: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις

"Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις", είναι το μήνυμα που έστειλε ο...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή