Αναβαθμισμένος o γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας

ο Ταγίπ Ερντογάν …βοηθά πάρα πολύ!

57
Αναβαθμισμένος o γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας, τραμπ, Τσίπρας,

Με το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ο αναβαθμισμένος γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζει τιμές για τον Έλληνα πρωθυπουργό και η επίσκεψη θα επισημοποιήσει τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης καταδεικνύεται ότι η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει πορεία – κάτι που πιστοποιείται και από το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών να συναντήσουν τόσο τον κ. Τσίπρα, όσο και τον υπουργό Οικονομίας κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Άλλαξε ο τρόπος σκέψης των Αμερικανών για την Ελλάδα

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι άλλαξε άρδην ο τρόπος σκέψης των Αμερικανών για την Ελλάδα, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, και αυτό οφείλεται στην ακραία αντιαμερικανική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι αυτή τη στιγμή ο …μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ελλάδας, αφού οι Αμερικανοί αναζητούν τρόπους να εξαρτώνται όλο και λιγότερο από την Άγκυρα.

Ο αντιαμερικανισμός του προέδρου της Τουρκίας και η αντισυμμαχική του συμπεριφορά ξεπέρασε κάθε όριο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως, ότι η αμερικανική κυβέρνηση υπολογίζει πολύ τη σημαντική θέση της χώρας μας και το γεγονός ότι έχει σταθερότητα και ασφάλεια και είναι μία φιλοαμερικανική χώρα, αφού μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε περαιτέρω ο αντιαμερικανισμός. Οι σχέσεις της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτηρίζονται άψογες.

Διαβάστε επίσης:  ΙΓΝΑΤΙΟΥ : Αν χαθεί η Κύπρος στην Τουρκία, θα ακολουθήσει το Αιγαίο: Ο Γκουτέρες αποκάλυψε το μεγάλο “μυστικό”…

Ο βασικός λόγος της επίσκεψης Τσίπρα

Φυσικά, ο βασικός λόγος της επίσκεψης είναι η συνάντηση με τον Πρόεδρο Τράμπ, στο Λευκό Οίκο στις 17/10, ενώ θα υπάρξει συνάντηση και με τον Αντιπρόεδρο Πενς την επόμενη μέρα το πρωί πριν την αναχώρηση το βράδυ της Τρίτης με προορισμό τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής. Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται τα θέματα:

-Της οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές.

-Της ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.

-Των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. Απόδειξη αυτού ιδιαίτερα οι τριμερείς (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα – Σερβία – Βουλγαρία – Ρουμανία) διασκέψεις.

-Της ενέργειας, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.

Πληροφορίες: mignatiou.com