Ανδριανούπολη: Αναβλήθηκε η δίκη των Ελλήνων στρατιωτικών – Δίνουν «μάχη» για να τους μεταφέρουν στο ελληνικό προξενείο

61
Ανησυχίες εκφράζει η Εταιρία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Η δίκη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, που συνελήφθησαν από τους Τούρκους, καθώς πέρασαν τα σύνορα, αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας.

Την ίδια ώρα οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς επικεντρώνονται στο να μεταφερθούν οι Έλληνες στρατιωτικοί από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο ελληνικό προξενείο, στην Αδριανούπολη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, οριστική θεωρείται πλέον η αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα το πρωί, στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, εκδίκασης της έφεσης, κατά της απόφασης προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.

Οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων προφυλακισθέντων από την Παρασκευή στις φυλακές της Αδριανούπολης, βγαίνοντας από το δικαστήριο δήλωσαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η εκδίκαση της έφεσης, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί από αύριο και έως το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το κατηγορητήριο εναντίον των δύο αξιωματικών και το οποίο συνίσταται στην παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Onalert, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι οι ελληνικές προσπάθειες επικεντρώνονται αυτή την ώρα στο να μην παραταθεί η κράτηση τους στις κλειστές φυλακές της Ανδριανούπολης αλλά να συνεχιστεί στο Ελληνικό Προξενείο. «Αυτόν τον αγώνα κάνουμε», έλεγε χαρακτηριστικά η υψηλόβαθμη πηγή ενημέρωσης.

Νωρίτερα, εξάλλου, ολοκληρώθηκε το πρώτο επισκεπτήριο από τις οικογένειές τους.

Παράλληλα, ένσταση κατά της απόφασης για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών υπέβαλαν σήμερα στο δικαστήριο οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.

Οι πληροφορίες από τους δυο Τούρκους δικηγόρους που όρισε του ελληνικό προξενείο αλλά και από τη μεταφράστρια λένε ότι είναι καλά στην υγεία τους και πως η συμπεριφορά των Τούρκων απέναντί τους είναι σωστή.

Ωστόσο φαίνεται ότι οι Τούρκοι για κάποιον λόγο ακολουθούν τακτική καθυστερήσεων με στόχο να εκμεταλλευτούν την κατάσταση στο έπακρο.

Αν δεν κριθεί παράνομη η κράτησή τους θα οριστεί τακτική δικάσιμος για το μέλλον και οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί θα παραμείνουν στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υποθέσεως.

Διαβάστε επίσης:  Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Αγωνιούν οι γονείς των δυο στρατιωτικών

Την ίδια στιγμή, ώρες μεγάλης αγωνίας βιώνουν οι οικογένειες του Λοχία Δημήτρη Κούκλατζη και του Ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη.

Οι γονείς του Ανθυπολοχαγού και του Λοχία από κοινού συντονίζουν τις προσπάθειές τους ώστε οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα, χωρίς να υπάρξουν επιπλοκές στη δίκη στην Τουρκία.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο πατέρας του Ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη, μιλώντας στην εφημερίδα «Το Έθνος» το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να γυρίσουν πίσω καλά τα παιδιά.

«Από αυτά που είμαι σε θέση να ξέρω είναι ότι μέχρι λίγες ώρες μετά τη σύλληψή τους τούς φέρθηκαν άψογα. Τι έγινε μετά τη μεταγωγή δεν ξέρω… Να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αυτή είναι η αγωνία μου πλέον, γιατί γνωρίζω πως τα δικονομικά θέματα έχουν μια σειρά και δεν μπορούν να επηρεαστούν από παρεμβάσεις», λέει ο πατέρας του Ανθυπολοχαγού που βρίσκεται τον τελευταίο χρόνο στην περιοχή του Έβρου.

Την ίδια ώρα οι γονείς του Δημήτρη Κούκλατζη όπως λένε άνθρωποι που βρίσκονται κοντά τους «δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που έχει συμβεί, προσπαθούν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους. Αυτό που θέλουν είναι τα δυο παιδιά να είναι καλά στην υγεία τους και να επιστρέψουν γρήγορα».

Λίγα λεπτά μετά τις επτά το πρωί, οι γονείς των δυο στρατιωτικών πέρασαν τα σύνορα σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές ώστε να παραβρεθούν στη δίκη. Θα είναι η πρώτη φορά που φαίνεται ότι θα δουν τα παιδιά τους μετά από πέντε ημέρες αγωνίας.

Αμανατίδης: Περιμένουμε την επιστροφή των στρατιωτών

«Οι συνομιλίες που έγιναν μεταξύ των δύο αρχηγών ήταν σε θετικό κλίμα, είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη»,δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στον Realfm 97,8.

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι θα έχουμε το συντομότερο την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την επιστροφή των στρατιωτών».