«Απαραίτητη η επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία. Για να είναι ουσιαστικές θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος η τελωνειακή της αναβάθμιση σε σχέση με την ΕΕ, ώστε να εισαχθούν αυτόματες ρήτρες σε προϊόντα, που θα μπορούν να ενταχθούν σε ένα κατάλογο εμπάργκο και όχι να συζητούν οι 27 περί του πρακτέου, διότι θα υπάρχει κάποιος με ειδικό συμφέρον, ο οποίος θα παραπέμπει σε μελλοντικό χρόνο τη σχετική συζήτηση» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, στον Αθήνα 9.84.
Επιπροσθέτως ανέφερε ότι περίμενε τολμηρότερη στάση από πλευράς ΕΕ, στο θέμα των κυρώσεων, στη γείτονα.
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΑΔΙΖΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΕΥΘΕΙΕΣ
«Δε νομίζω ότι αρκούν σε αυτή τη φάση. Το τουρκικό πολιτικό σύστημα έχει μπει σε δίνη ενός εθνικού παροξυσμού με διαρκείς προκλήσεις. Και όταν διαπαιδαγωγείται ένα λαός σε μία ακραία αντιπαράθεση δημιουργούνται μακροπρόθεσμα ζητήματα.
Από τον ευρωπαϊκό παράγοντα δεν αξιολογούνται αυτά τα ζητήματα μόνον ως ελληνο-τουρκικές η τουρκο-κυπριακές διενέξεις, επειδή η Τουρκία έχει προβεί σε ακραίες προκλήσεις σε πολλά πεδία και βαδίζει σε ένα δρόμο πολύ μακριά από τις ευρωπαϊκές ευθείες» είπε ο κ Ανδρουλάκης
ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ, ΕΙΔΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΕΕ
Οπως εκτίμησε, «Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε είναι η νέα ειδική σχέση Ευρώπης-Τουρκίας και στο πλαίσιο αυτό να περιφρουρήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Πρέπει να αποφύγουμε τη στρατιωτική διένεξη. Ναι θέλουμε να έχουμε μία σχέση μαζί σας γιατί είστε μεγάλος εταίρος αλλά θα πρέπει να διέπεται από κανόνες διεθνούς δικαίου και να είναι στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφορετικά θα υπάρξουν αντιδράσεις στην ΕΕ. Πρέπει να συζητήσουμε σε συγκεκριμένο πεδίο».
ΓΙΑ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΚΑΙ ΑΟΖ
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ, αναφορικά με τα θέματα που αφορούν στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, υπάρχουν δύο δρόμοι .
«Ή να γίνει συζήτηση βάσει του Διεθνούς Δικαίου και σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας ή με υπογραφή συνυποσχετικού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτές οφείλουν να είναι οι απόψεις μας και αυτή πρέπει να είναι η ευρωπαική στρατηγική. Είναι εκτός πραγματικότητας όποιος μιλάει για ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.»
ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΚΡΙΒΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΥΡΩΠΗ
Και ο κ Ανδρουλάκης κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «τα μέλη του Ευρωπαικού Συμβουλίου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία είναι ένας ταραξίας. Θα το πληρώσουν ακριβά , όχι μόνο οι γειτονικές χώρες αλλά όλη η Ευρώπη, αν δεν ληφθούν τώρα τα μέτρα που χρειάζονται»