Ανεργία: Στο 23,3% – Στις 800.000 οι μακροχρόνια άνεργοι

18
Αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει η ανεργία το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό της ανεργίας παραμένει υψηλό, καθώς κινείται στο 23,3%. Επτά στους δέκα είναι μακροχρόνια άνεργοι και βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον ένα έτος, ενώ ένας στους τρεις παραμένει χωρίς εργασία για περισσότερα από 4 έτη.

Οι άνεργοι, ανέρχονται στο 1.114.715. Εξ αυτών, οι 779.200 βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας τουλάχιστον 12 μήνες (μακροχρόνια άνεργοι). Μάλιστα, 369.400 είναι άνεργοι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών, ενώ 194.400 άτομα αναζητούν εργασία χωρίς αποτέλεσμα από 24 έως και 47 μήνες.

Η δημιουργία πελώριας δεξαμενής λιμνάζοντος ανθρωπίνου δυναμικού, έχει αναγκάσει την κυβέρνηση να ζητά κατ΄επανάληψη σε διεθνείς συναντήσεις και φόρα την αποδέσμευση πόρων από την αυστηρή δημοσιονομική εποπτεία προκειμένου να διοχετευθούν σε προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης.

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ που συνεδρίασε χθες στο Λουξεμβούργο και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου από το βήμα συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Εργασίας της Γερμανίας και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Βερολίνο, έθεσαν προς διαβούλευση την ελληνική πρόταση για το θέμα.

Διαβάστε επίσης:  ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα επιδότησης 15.000 ανέργων πτυχιούχων με 500 ευρώ το μήνα

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, οι χώρες με ποσοστά ανεργίας μεγαλύτερα από το μέσο όρο της Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μην εγγράφουν στο έλλειμμα δαπάνες έως και 1% του ΑΕΠ τους, που προορίζονται για προγράμματα υποστήριξης των ανέργων.

Παράλληλα, τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει τη δυνατότητα ένταξης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 έως 67 ετών σε προγράμματα του ΟΑΕΔ για την απασχόλησή τους στο δημόσιο τομέα, στους ΟΤΑ και στις πάσης φύσεως επιχειρήσεις τους.