Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.1 C
Athens

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Μεσόγειο: Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ – Προκλήσεις Τουρκίας

Στη σκιά των νέων απειλών που εκτόξευσε ο τούρκος υπουργός Άμυνας, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναγγέλλοντας αιφνιδιαστικά ασκήσεις πολύ κοντά στην περιοχή που πραγματοποιεί την γεώτρηση του το γεωτρύπανο της Exxon Mobil.

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία στέλνουν οι ΗΠΑ μέσω του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, ο οποίος τονίζει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα δει φιλικά κανενός είδους παρενόχληση στα νερά της Κύπρου. Απαντώντας, η Άγκυρα επαναφέρει το δόγμα περί «γαλάζιας πατρίδας» και τονίζει ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γουές Μίτσελ επισημαίνει πως η Κύπρος είναι μια κυρίαρχη χώρα και, όπως κάθε άλλη κυρίαρχη χώρα, έχει πόρους τους οποίους μπορεί να εκμεταλλευθεί. «Η οπτική γωνία της Τουρκίας είναι μια μειοψηφία του ενός εναντίον όλου του υπόλοιπου κόσμου. Ο υπόλοιπος κόσμος έχει μια καθαρή, ευθεία άποψη για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο» τονίζει ο Μίτσελ, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, και καθιστά σαφές ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός διαφορές ή συγκρούσεις για τους φυσικούς πόρους».

Επισημαίνει δε, ότι η στρατηγική των ΗΠΑ είναι η ενίσχυση του ρόλου της στην Ανατολική Μεσόγειο, εξηγώντας ότι «ο πιο φυσικός τρόπος είναι να αυξήσουμε την επίσημη συμμετοχή μας στο σχήμα συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και ψάχνουμε τρόπους να το κάνουμε τον επόμενο χρόνο».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός των ΗΠΑ υπογραμμίζει ότι η χώρα του θεωρεί την Κύπρο ένα δυτικό κράτος σε μια στρατηγικά ευαίσθητη περιοχή, που οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να προστατεύσουν, καθώς «αν δεν εμπλακούμε εμείς, θα το κάνουν άλλοι».

Οι ΗΠΑ στέλνουν, για πρώτη φορά με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, μήνυμα σε σχέση με την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Γουές Μίτσελ, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «τα όσα αναφέρει με λεπτομέρεια ο κ. Μίτσελ αντικατοπτρίζουν τις συζητήσεις που είχα πρόσφατα στην Ουάσινγκτον για το πώς βλέπουν οι ΗΠΑ τις διμερείς σχέσεις τους με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι σημαντικό, συνέχισε, ότι «πλέον δεν προσεγγίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από τις εξελίξεις στο Κυπριακό ή τις σχέσεις του με την Τουρκία, και εργαζόμαστε μαζί στη βάση μιας θετικής προσέγγισης». Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ήταν ξεκάθαρη η τοποθέτηση ότι η θέση της Τουρκίας είναι μία θέση που γίνεται αποδεκτή μόνο από την Τουρκία και κανέναν άλλο».

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε ο Κύπριος υπουργό,ς «η δική μας ευθύνη είναι να προβαίνουμε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και αυτό κάνουμε και συνεχίζουμε να κάνουμε έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Την ίδια ώρα, στη σκιά των νέων απειλών που εκτόξευσε ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, διαμηνύοντας ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και συμφέροντά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο όχι μόνο διατηρώντας το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά, αναγγέλλοντας αιφνιδιαστικά ασκήσεις πολύ κοντά στην περιοχή που πραγματοποιεί την γεώτρηση του το γεωτρύπανο της Exxon Mobil, ενώ τουρκική NAVTEX δεσμεύει όλη τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2019.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο της Κύπρου», ενώ γίνεται επιδεικτικά αναφορά σε «πολυεθνικές ασκήσεις ναυτικού», στον τίτλο της Navtex στην συνέχει επεξηγείται ότι θα συμμετέχουν «τουρκικές και συνδεδεμένες» ναυτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την αναφορά η άσκηση, θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Πρόκειται για θαλάσσια περιοχή μήκους 175 χλμ και πλάτους 70 χλμ της οποίας τα βορειότερα όρια φτάνουν σε απόσταση 30 χλμ από το Ακρωτήρι και το Πισσούρι. Στα νότια όρια της περιοχής που «δεσμεύτηκε» φτάνει σε απόσταση 40 χλμ από το σημείο που διεξάγεται η γεώτρηση στον στόχο «Δελφίνη-1» του τεμαχίου 10.

Όπως επισημαίνει μάλιστα ο «Φιλελεύθερος», η τουρκική παράτυπη Navtex επικαλύπτει τόσο την περιοχή που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για την πλεύση των πλοίων υποστήριξης της γεώτρησης από το λιμάνι Λεμεσού προς το γεωτρύπανο Stena Icemax, όσο και την περιοχή που δεσμεύτηκε για τις καθημερινές πτήσεις των ελικοπτέρων από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το γεωτρύπανο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Drones στο Αιγαίο θα ρίξει η Ελλάδα: Πρόταση από το Παρίσι για µη επανδρωµένα...

Με το βλέµµα να είναι στραµµένο στον πλήρη εκσυγχρονισµό των Ενόπλων ∆υνάµεων, στο κέντρο της προσοχής του Πολεµικού Ναυτικού βρίσκονται πλέον τα µη επανδρωµένα...
Γεωργιάδης: Από Μάϊο θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων

Γεωργιάδης σε Κασσελάκη: Μετά τη γκάφα, να μας πει πού θα βρει 11 δισ....

Σε νέα τοποθέτηση που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την απάντηση Κασσελάκη, τονίζει πως «για να διορθώσει την πρωινή του γκάφα, την οποία έκανε...

Μητσοτάκης για το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”: Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο

«Υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση (..) Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο, με ιερή προτεραιότητα...

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για τις ευρωεκλογές τέθηκαν οι «Σπαρτιάτες». Υπενθυμίζεται ότι υπομνήματα είχαν καταθέσει στον...
Δύο αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής και δύο ερωτήματα για τον Κώστα Τασούλα

Βουλή: Οργή του Τασούλα για το επεισόδιο – Αποπομπή 15 ημερών για τον Φλώρο...

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής στην βίαιη επίθεση του πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνος Φλώρος, στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη...

Ακροδεξιοί τραμπουκισμοί στη Βουλή: Ο Φλώρος χτύπησε τον Γραμμένο της Λύσης που τον εξύβριζε...

Με τέτοια πρόσωπα που έχουν εκλεγεί βουλευτές φυσιολογική εξέλιξη είναι αυτή που συνέβη σήμερα. Σοβαρό επεισόδιο στη Βουλή με τον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενος απο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ξηρασία, κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια

Από εντεινόμενη ξηρασία και ιδιαίτερα έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεαστεί η Μεσόγειος τα επόμενα χρόνια....

Πέντε αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου τους στη Μεσόγειο

Πέντε μέλη αμερικανικής μονάδας ειδικών επιχειρήσεων έχασαν τη ζώη τους την Παρασκευή όταν το...

Αργεί το τέλος εποχής για τον τουρισμό της Μεσογείου εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Θα επηρεάσει άραγε μελλοντικά η κλιματική αλλαγή τoν τουρισμό στη Μεσόγειο και πόσο; Το...

Η Μεσόγειος θερμαίνεται 20% πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο

Η επιρροή της κλιματικής αλλαγής στην Μεσόγειο τονίστηκε κατά την 3η υπουργική διάσκεψη της...