Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.1 C
Athens

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Βίλια – Στις φλόγες το Όρος Πατέρα – Εκκενώθηκε και γηροκομείο

Σε ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Βίλια. Η πυρκαγιά πέρασε προς το Όρος Πατέρα και σαρώνει την πυκνή και πευκόφυτη δασική έκταση χωρίς εμπόδιο με νότια κατεύθυνση προς Μέγαρα.

Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί δόθηκε εντολή για νέα εκκένωση. Συνολικά έχουν εκκενωθεί πέντε οικισμοί (Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Αγία Σωτήρα) κι ένα γηροκομείο, όσο το τεράστιο πύρινο μέτωπο της φωτιάς καίει σε δύσβατο σημείο.

Σημειώνεται ότι είναι πολλοί οι κάτοικοι που έχουν αρνηθεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια και τα χωριά τους και παραμένουν στα σημεία για να υπερασπιστούν τα σπίτια τους αν χρειαστεί.

Η οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί από τη φωτιά στα Βίλια είναι τεράστια και το μήκος του πύρινου μετώπου ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα! Οι φλόγες πλησίασαν την κατοικημένη περιοχή καίγοντας πυκνό παρθένο πευκοδάσος και δυσπρόσιτο στο όρος Πατέρα.

Η φωτιά ξεκίνησε να καίει στα Βίλια το μεσημέρι της Δευτέρας (16.08.2021) και από εκείνη η στιγμή καίει ανεξέλεγκτη. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 330 πυροσβέστες με 115 οχήματα, 8 ομάδες πεζοπόρων και ένα Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων και 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα από την Πολωνία.

Στις 06:30 το πρωί ξεκίνησαν να πετούν και τα εναέρια μέσα (έξι ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου και του Beriev-200), χωρίς τα οποία το έργο της κατάσβεσης είναι δύσκολο, αφού όπως είπε στον ΣΚΑΙ ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κόκκαλης, χωρίς αυτά δεν θα αντιμετωπιστεί το πύρινο μέτωπο που καίει σε δύσβατα σημεία στο όρος Πατέρα.

Επίσης, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εκκενώθηκε γηροκομείο

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε γηροκομείο στην περιοχή.

Έπειτα από επικοινωνία του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τον πρόεδρο του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό, 12 τρόφιμοι μεταφέρθηκαν για φιλοξενία στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» και άλλοι 2, θετικοί στη νόσο Covid-19, διακομίστηκαν στο ΠΓΝ «Αττικόν».

Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί από χθες το Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο και το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων καθώς και τα Κέντρα Υγείας Μεγάρων και Ελευσίνας.

Το Τοπικό Ιατρείο Κερατέας και Κέντρο Υγείας Λαυρίου λειτουργούν σήμερα κανονικά.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί της Τρίτης, μέσω του 112 όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, δόθηκε νέα εντολή εκκένωσης των οικισμών Θέα, Παλαιοχώρι, Αγία Σωτήρα και Παλαιοκούνδουρα.

Εκκενώθηκε επίσης το γηροκομείο της “Παναγίας Φανερωμένης”, όπως είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο αντιπεριφερειάρχης δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Κλειστή παραμένει η παλαιά εθνική οδός Βιλίων – Πόρτο Γερμενού.

Ειδικότερα, η κυκλοφορία διακόπηκε:

Στην Ανώνυμη Οδό, από ταβέρνα «Κρύο Πηγάδι» προς οικισμό Άγιο Γεώργιο και στην επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού από Πόρτο Γερμενό προς Βίλια. Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία έχει διακοπεί στους περισσότερους δρόμους της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας γινόντουσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις στα σημεία που υπήρχε η φωτιά, ενώ πυροσβέστες μαζί με κατοίκους δημιούργησαν στην παλαιά εθνική οδό Βιλίων – Πόρτο Γερμενού αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν την εξάπλωση προς Βίλια, Αγ. Γεώργιο και Παλαιοχώρι.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαν σήμερα 25 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1719: Ο Ροβινσώνας Κρούσος παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα από την πένα του...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Νίκη.

Πάσχα: Αρχίζει το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Αρχίζει σήμερα, Πέμπτη, 25 Απριλίου το εορταστικό ωράριο λειτουργίας για το Πάσχα στα εμπορικά καταστήματα, ενώ την Κυριακή, 28 Απριλίου τα μαγαζιά θα είναι...

Καιρός: Σκόνη, βροχές και πτώση της θερμοκρασίας σήμερα

Άστατος αναμένεται να είναι σήμερα Πέμπτη, 25 Απριλίου, ο καιρός. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και...

Τροχαίο στην Λεωφόρο Ποσειδώνος – Δύο τραυματίες

Tροχαίο με το… καλημέρα στην Λεωφόρο Ποσειδώνος, στο Παλαιό Φάληρο, στο ρεύμα προς Πειραιά, με ανατροπή οχήματος. Ήταν λίγο μετά τις 6 το πρωί όταν ο...

Συντάξεις μηνός Μαΐου, εφάπαξ και Αδειοδωρόσημο Πάσχα: Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ και ποιοι...

Σήμερα, Πέμπτη, 25 Απριλίου αρχίζει η επίσημη καταβολή συντάξεων μηνός Μαΐου 2024. Αναλυτικά, σήμερα θα πληρώσουν τα τέως ταμεία των μη μισθωτών τις συντάξεις αλλά...

Κρατείται μέχρι να απολογηθεί ο Φλώρος: Ασκήθηκε δίωξη για κακούργημα – Κινδυνεύει με 10ετή...

Ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών Κωνσταντίνος Φλώρος αντιμετωπίζει το κακούργημα της επίθεσης σε βουλευτή κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χανιά: Μεγάλη φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο της Σούδας – Εκκενώθηκαν σπίτια και παιδικός σταθμός

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει στα Χανιά και συγκεκριμένα στον κόμβο που οδηγεί προς τον...

Ένας νεκρός σε φωτιά σε ξενοδοχείο στη Λιοσίων

Ένας νεκρός σε φωτιά σε ξενοδοχείο στην Λιοσίων η οποία ξέσπασε το απόγευμα της...

Κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς: Ποια πάρκα θα είναι κλειστά την Τρίτη στην Αττική

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων...

Μαρκόπουλο: Συνελήφθη 77χρονος για τη φωτιά στη Βραυρώνα – Έκαιγε κλαδέματα σε αγροτεμάχιο

Τη σύλληψη ενός 77χρονου για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο...