Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
15.9 C
Athens

Ανησυχία για το μέλλον της Ευρώπης

Ανήσυχοι για το μέλλον της Ευρώπης, οι ηγέτες της Ιταλίας, Γερμανίας και Γαλλίας, συναντήθηκαν σε αεροπλανοφόρο στα ανοικτά της ιταλικής νήσου Βεντοτένε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να δείξει ότι μπορεί να οδηγηθεί στην ευημερία και χωρίς την Βρετανία μετά από τη συνάντησή της με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας σε μία προσπάθεια να καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης, γράφει το Bloomberg.

«Σεβόμαστε την απόφαση της Βρετανίας αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι οι 27 χώρες εργάζονται για μία ευημερούσα και ασφαλή Ευρώπη» είπε η Μέρκελ από το αεροπλανοφόρο Γκαριμπάλντι και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε λύσεις.

Οι ηγέτες των τριών ισχυρότερων οικονομικών της Ευρώπης συναντήθηκαν στην Ιταλία καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι η μεταπολεμική δομή της Ευρώπης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Ακόμη και πριν από την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ, η Ένωση αντιμετώπιζε μία σοβαρή οικονομική κρίση, η προσφυγική κρίση ενίσχυσε το κύμα λαϊκισμού και αντιμετωπίζει και τον τρομοκρατικό κίνδυνο.

Με τις σχέσεις της ΕΕ με την Βρετανία να βρίσκονται σε ένα αδιέξοδο, η Ευρώπη ψάχνει τρόπους να βρει το όραμά της για την μετά Brexit εποχή.

«Πολλοί θεωρούν ότι η Ευρώπη έχει τελειώσει μετά το Brexit, αλλά δεν είναι έτσι» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, «εμείς πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να προσφέρει τις λύσεις στα προβλήματα και οι λαϊκιστές θεωρούν ότι η Ευρώπη είναι η αιτία των προβλημάτων» πρόσθεσε.

Διχασμένη Ευρώπη

Το Brexit έχει διχάσει την Ευρώπη με ένα μπλοκ χωρών να ζητάει η απάντηση να είναι η μεγαλύτερη ενσωμάτωση και αυτούς που θέλουν να μειωθεί η δύναμη της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.

Αυτός ο διάλογος έχει ενισχύσει την επιρροή των κομμάτων όπως το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας που ζητάει την έξοδο της χώρας από την ΕΕ και επίσης έχει ενισχύσει λαϊκίστικα κινήματα στη Γερμανία, την Ολλανδία και την ανατολική Ευρώπη.

Ακόμη μία βασική διαφωνία, η οποία εκφράστηκε και στη συνάντηση των τριών ηγετών είναι η διαμάχη ανάμεσα στην τήρηση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων και την οικονομική πολιτική που μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη, όπως επιθυμεί η Ιταλία. Η Μέρκελ χαρακτήρισε γενναίες τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ιταλία και τόνισε ότι οι κανόνες της Ευρωζώνης πρέπει να εφαρμοστούν. Γαλλικές πηγές ανέφεραν ότι περιμένουν να βρεθεί μία φόρμουλα όπου θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, χωρίς να παραβιάζονται οι δημοσιονομικοί κανόνες.

«Το σύμφωνο σταθερότητας διαθέτει ευελιξία που μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε με έξυπνο τρόπο» είπε η Μέρκελ.

Τέλος, ανάμεσα στις προσπάθειες των τριών ηγετών και στην έμφαση που δόθηκε για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης, οι τρεις ηγέτες εστίασαν και στα ζητήματα ασφάλειας και αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής με ενίσχυση της συνεργασίας στα θέματα πληροφοριών και πρόσβασης στα δεδομένα των χωρών της ΕΕ.

Ανήσυχοι για το μέλλον της Ευρώπης, οι ηγέτες της Ιταλίας, Γερμανίας και Γαλλίας

Ανήσυχοι για το μέλλον της Ευρώπης, οι ηγέτες της Ιταλίας, Γερμανίας και Γαλλίας, συναντήθηκαν σε αεροπλανοφόρο στα ανοικτά της ιταλικής νήσου Βεντοτένε.

Φόρο τιμής στον «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης» Αλτιέρο Σπινέλι απέτισαν οι τρεις ηγέτες με συμβολική επίσκεψη στον τάφο του πριν προσέλθουν σε συνομιλίες.

Οι Ανγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι συζητούν τις επιπτώσεις μετά το Brexit, αλλά και την ανησυχητική κατάσταση που διαμορφώνεται στους κόλπους της ΕΕ με την λιτότητα να έχει αυξήσει τις τάσεις από ευρωσκεπτικιστές και λαϊκιστές.
Παράλληλα αναφέρθηκαν σε τρόπους με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να κάνει μια νέα αρχή, μετά το σοκ της απόφασης των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ένωση.
Η Ευρώπη «δεν έχει τελειώσει» μετά το Brexit, διεμήνυσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
«Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, είναι ο κατακερματισμός, η διαίρεση» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ενώ η Άγγελα Μέρκελ επισήμανε ότι η συνεργασία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό είναι σωστή, διαφορετικά δεν μπορούμε να κερδίσουμε την αναμέτρηση με τους διακινητές».
Σχετικά με την οικονομία δήλωσε, πως «όλοι επιθυμούν την γενικότερη οικονομική ανάπτυξη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η κίνηση των τριών ηγετών να επισκεφθεί τον τάφο του Αλτιέρο Σπινέλι υπογραμμίζει την ανάγκη επιστροφής στα πραγματικά ιδεώδη της Ευρώπης, με ιδιαίτερη αναφορά στην αλληλεγγύη και την κοινωνική παράμετρο, σημειώνουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, μιλώντας εξάλλου σε δημοσιογραφικό φεστιβάλ στην περιοχή της Τοσκάνης, προέβη στην διαπίστωση ότι το κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει.

«Μετά τα ειρωνικά χαμόγελα των Μέρκελ και Ολάντ για τον Μπερλουσκόνι, σήμερα η κατάσταση άλλαξε. H Iταλία επέστρεψε στην ηγετική ομάδα της Ευρώπης, ανήκει στις χώρες που αποφασίζουν, αλλά η όλη ιστορία πρέπει ακόμη να γραφτεί. Δεν ξέρω αν θα πετύχω αποτελέσματα, μπορώ να πω ότι προσπαθώ», είπε ο Ρέντσι.

«Πριν δυο χρόνια αν μιλούσες για επενδύσεις και καταπολέμηση της λιτότητας γελούσαν, ούτε σε υπολόγιζαν. Σήμερα, αυτά τα θέματα είναι μέσα στην ατζέντα. Πριν δυο χρόνια όλα έδειχναν ότι στην Ευρώπη έπρεπε να μιλάμε μόνον για κανόνες. Σήμερα, όταν μιλάμε για επενδύσεις σε πολιτισμό, για ψηφιακή καινοτομία, για μέλλον και επενδύσεις υπέρ των ευρωπαίων νέων, νομίζω ότι επιτέλους κάτι κινείται», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Δεν έχω την απαίτηση να γνωρίζω την απόλυτη αλήθεια, όπως κάνουν πολλοί. Μπορώ να πω ότι επιτέλους, κάτι άλλαξε. Η Ιταλία πρέπει να προσφέρει, ενωμένη, την συνεισφορά της, για μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία να μην είναι μόνον τεχνοκρατική», απάντησε ο Ρέντσι στον Ιταλό δημοσιογράφο Πάολο Ντελ Ντέμπιο.

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό «από αύριο πρέπει να ξεκινήσει μια πορεία κατά την οποία η Ευρώπη να πάψει να είναι μόνον η Ευρώπη της χρηματοοικονομικής πραγματικότητας, των τραπεζών, των τεχνοκρατικών κανόνων, και να γίνει και πάλι η Ευρώπη με τα ιδεώδη του Aλτιέρο Σπινέλλι, στο σχέδιο που συνέταξε το 1941».

«Το πραγματικό θέμα είναι ότι κόπηκαν οι επενδύσεις, εν ονόματι του θεού της λιτότητας, διότι από το 2006 μέχρι το 2008 οι επενδύσεις άγγιζαν περίπου τα σαράντα δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, το 2012 και 2013 μειώθηκαν στα 20 δισεκατομμύρια τον χρόνο, και τώρα φτάσαμε πάλι στα τριάντα. Πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στις επιχειρήσεις. Χρειάζεται χρόνος, εμπιστοσύνη, και πρέπει να πούμε ότι η λέξη λιτότητα, στην Ευρώπη, έκανε μόνον ζημιές. Πρέπει να προσέξουμε το δημόσιο χρέος, να μην αυξηθεί η σχέση του με το ΑΕΠ, αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτή την προσέγγιση», ολοκλήρωσε ο Ματέο Ρέντσι.

Γιατί η συνάντηση Μέρκελ- Ρέντσι έγινε πάνω σε αεροπλανοφόρο

Ο τόπος και το τοπίο δεν επελέγησαν τυχαία!Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κάλεσε την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο πάνω σε ένα αεροπλανοφόρο κοντά στο νησί Βεντοτένε. Ο Ρέντσι θέλει να σφυρηλατήσουν μια «συμφωνία για την Ευρώπη». Θα ακολουθήσουν άραγε οι άλλοι, αναρωτιέται το πρώτο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ARD.

Το αεροπλανοφόρο και τα μεγάλα πολιτικά μηνύματα θυμίζουν τον Τζορτζ Μπους: Tο περίφημο σύνθημα του Τζορτζ Μπους του νεώτερου μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003 “αποστολή εξετελέσθη”.

Ένα μήνυμα το οποίο σύντομα αποδείχθηκε ότι ειπώθηκε πολύ βιαστικά. Πάνω στο αεροπλανοφόρο “Τζουζέπε Γκαριμπάλντι” θα τεθεί ο θεμέλιος λίθος, όπως προδοκά η Ιταλία, για τη συμφωνία της Ευρώπης, για μια νέα αρχή μετά το Brexit. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μεταρρυθμιστεί έως το 2017 ή θα χάσουμε», όπως έκανε έκκληση πρόσφατα ο Ρέντσι.

Προς τα πού όμως πρέπει να πάει το τάνκερ Ευρώπη, δεδομένου ότι οι απόψεις των καπετάνιων διίστανται; Δεν έχουν κουραστεί οι πολίτες από τις Βρυξέλλες; ‘Η είναι ακριβώς η άτολμη, διστακτική στάση το πρόβλημα; Ο Ρέντσι θεωρεί ότι «Επιστρέφουμε στο Βεντοτένε για να ξεκινήσουμε και πάλι με την Ευρώπη των αξιών και του πολιτισμού.

«Η αποστολή της Ευρώπης είναι να βελτιώσει τον κόσμο».

Το Βεντοτένε έχει για τους Ιταλούς μεγάλη συμβολική αξία: Στο Β΄Παγκόσμιο πόλεμο είχε φυλακιστεί ο αντιφασίστας και πρωτοπόρος της Ευρώπης Αλτιέρο Σπινέλι. Το 1941 συνέγραψε στο Βεντοτένε το μανιφέστο του «Για μια ελεύθερη και ενωμένη Ευρώπη». Επρόκειτο για ένα είδος οράματος για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Τόσο μακριά φυσικά δεν θέλει να φτάσει ο Ρέντσι.

Αυτό που η Ιταλία έχει κατά νουν το σκιαγράφησε πρόσφατα ο υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Σάντρο Γκότσι στους Finacial Times: Θέλει μεγαλύτερη εκχώρηση εθνικής κυριαρχία στις Βρυξέλλες στους τομείς του προϋπολογισμού, της οικονομικής πολιτικής, της ασφάλειας και των προσφύγων. Περισσότερες κοινές, δεσμευτικές αποφάσεις δηλαδή σε εθνικά θέματα, τα οποία στην πραγματικότητα ήταν ανέκαθεν της απόλυτης αρμοδιότητας κάθε χώρας. Ζήτησε δε και περισσότερα πανευρωπαϊκά σχέδια για τις υποδομές.

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Ιράν: Σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

Μια αναδρομή σε σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις πρώτες μετά την ομηρεία στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη έως αυτές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ζοφερό το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Η φτωχοποίηση, η ανεργία, οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, και η φιλόδοξη...

Τι είχε πει η Πυθία για το μέλλον της Ελλάδας

Ο Φιλοποίμην είχε πάει στο Μαντείο μετά από «πρόκληση» του Ρωμαίου Φλαμινίκου. Mια διαχρονική προφητεία...

Μια τρομακτική ματιά στο μέλλον της Γης: Η νέα προσομοίωση – «Θα μπορούσε να μετατρέψει τον πλανήτη μας σε ακατοίκητη κόλαση»

Από τον “Αρμαγεδδώνα” μέχρι την “Επόμενη μέρα”, έχουν γίνει πολλές ταινίες του Χόλιγουντ για...

Orwell και Huxley… Τι φοβόντουσαν περισσότερο για το μέλλον…

Αυτό που ο Orwell φοβόταν περισσότερο απ’ όλα ήταν εκείνες τις εξουσίες που θα...