Τρίτη, 13 Απρίλιος, 2021
12.6 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2003 Τραγωδία στα Τέμπη. 21 μαθητές από το Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας χάνουν τη ζωή τους, όταν νταλίκα διεμβολίζει το τουριστικό λεωφορείο στο...

Ανησυχία για το μέλλον της Ευρώπης

Ανήσυχοι για το μέλλον της Ευρώπης, οι ηγέτες της Ιταλίας, Γερμανίας και Γαλλίας, συναντήθηκαν σε αεροπλανοφόρο στα ανοικτά της ιταλικής νήσου Βεντοτένε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να δείξει ότι μπορεί να οδηγηθεί στην ευημερία και χωρίς την Βρετανία μετά από τη συνάντησή της με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας σε μία προσπάθεια να καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης, γράφει το Bloomberg.

«Σεβόμαστε την απόφαση της Βρετανίας αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι οι 27 χώρες εργάζονται για μία ευημερούσα και ασφαλή Ευρώπη» είπε η Μέρκελ από το αεροπλανοφόρο Γκαριμπάλντι και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε λύσεις.

Οι ηγέτες των τριών ισχυρότερων οικονομικών της Ευρώπης συναντήθηκαν στην Ιταλία καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι η μεταπολεμική δομή της Ευρώπης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Ακόμη και πριν από την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ, η Ένωση αντιμετώπιζε μία σοβαρή οικονομική κρίση, η προσφυγική κρίση ενίσχυσε το κύμα λαϊκισμού και αντιμετωπίζει και τον τρομοκρατικό κίνδυνο.

Με τις σχέσεις της ΕΕ με την Βρετανία να βρίσκονται σε ένα αδιέξοδο, η Ευρώπη ψάχνει τρόπους να βρει το όραμά της για την μετά Brexit εποχή.

«Πολλοί θεωρούν ότι η Ευρώπη έχει τελειώσει μετά το Brexit, αλλά δεν είναι έτσι» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, «εμείς πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να προσφέρει τις λύσεις στα προβλήματα και οι λαϊκιστές θεωρούν ότι η Ευρώπη είναι η αιτία των προβλημάτων» πρόσθεσε.

Διχασμένη Ευρώπη

Το Brexit έχει διχάσει την Ευρώπη με ένα μπλοκ χωρών να ζητάει η απάντηση να είναι η μεγαλύτερη ενσωμάτωση και αυτούς που θέλουν να μειωθεί η δύναμη της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.

Αυτός ο διάλογος έχει ενισχύσει την επιρροή των κομμάτων όπως το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας που ζητάει την έξοδο της χώρας από την ΕΕ και επίσης έχει ενισχύσει λαϊκίστικα κινήματα στη Γερμανία, την Ολλανδία και την ανατολική Ευρώπη.

Ακόμη μία βασική διαφωνία, η οποία εκφράστηκε και στη συνάντηση των τριών ηγετών είναι η διαμάχη ανάμεσα στην τήρηση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων και την οικονομική πολιτική που μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη, όπως επιθυμεί η Ιταλία. Η Μέρκελ χαρακτήρισε γενναίες τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ιταλία και τόνισε ότι οι κανόνες της Ευρωζώνης πρέπει να εφαρμοστούν. Γαλλικές πηγές ανέφεραν ότι περιμένουν να βρεθεί μία φόρμουλα όπου θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, χωρίς να παραβιάζονται οι δημοσιονομικοί κανόνες.

«Το σύμφωνο σταθερότητας διαθέτει ευελιξία που μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε με έξυπνο τρόπο» είπε η Μέρκελ.

Τέλος, ανάμεσα στις προσπάθειες των τριών ηγετών και στην έμφαση που δόθηκε για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης, οι τρεις ηγέτες εστίασαν και στα ζητήματα ασφάλειας και αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής με ενίσχυση της συνεργασίας στα θέματα πληροφοριών και πρόσβασης στα δεδομένα των χωρών της ΕΕ.

Ανήσυχοι για το μέλλον της Ευρώπης, οι ηγέτες της Ιταλίας, Γερμανίας και Γαλλίας

Ανήσυχοι για το μέλλον της Ευρώπης, οι ηγέτες της Ιταλίας, Γερμανίας και Γαλλίας, συναντήθηκαν σε αεροπλανοφόρο στα ανοικτά της ιταλικής νήσου Βεντοτένε.

Φόρο τιμής στον «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης» Αλτιέρο Σπινέλι απέτισαν οι τρεις ηγέτες με συμβολική επίσκεψη στον τάφο του πριν προσέλθουν σε συνομιλίες.

Οι Ανγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι συζητούν τις επιπτώσεις μετά το Brexit, αλλά και την ανησυχητική κατάσταση που διαμορφώνεται στους κόλπους της ΕΕ με την λιτότητα να έχει αυξήσει τις τάσεις από ευρωσκεπτικιστές και λαϊκιστές.
Παράλληλα αναφέρθηκαν σε τρόπους με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να κάνει μια νέα αρχή, μετά το σοκ της απόφασης των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ένωση.
Η Ευρώπη «δεν έχει τελειώσει» μετά το Brexit, διεμήνυσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
«Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, είναι ο κατακερματισμός, η διαίρεση» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ενώ η Άγγελα Μέρκελ επισήμανε ότι η συνεργασία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό είναι σωστή, διαφορετικά δεν μπορούμε να κερδίσουμε την αναμέτρηση με τους διακινητές».
Σχετικά με την οικονομία δήλωσε, πως «όλοι επιθυμούν την γενικότερη οικονομική ανάπτυξη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η κίνηση των τριών ηγετών να επισκεφθεί τον τάφο του Αλτιέρο Σπινέλι υπογραμμίζει την ανάγκη επιστροφής στα πραγματικά ιδεώδη της Ευρώπης, με ιδιαίτερη αναφορά στην αλληλεγγύη και την κοινωνική παράμετρο, σημειώνουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, μιλώντας εξάλλου σε δημοσιογραφικό φεστιβάλ στην περιοχή της Τοσκάνης, προέβη στην διαπίστωση ότι το κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει.

«Μετά τα ειρωνικά χαμόγελα των Μέρκελ και Ολάντ για τον Μπερλουσκόνι, σήμερα η κατάσταση άλλαξε. H Iταλία επέστρεψε στην ηγετική ομάδα της Ευρώπης, ανήκει στις χώρες που αποφασίζουν, αλλά η όλη ιστορία πρέπει ακόμη να γραφτεί. Δεν ξέρω αν θα πετύχω αποτελέσματα, μπορώ να πω ότι προσπαθώ», είπε ο Ρέντσι.

«Πριν δυο χρόνια αν μιλούσες για επενδύσεις και καταπολέμηση της λιτότητας γελούσαν, ούτε σε υπολόγιζαν. Σήμερα, αυτά τα θέματα είναι μέσα στην ατζέντα. Πριν δυο χρόνια όλα έδειχναν ότι στην Ευρώπη έπρεπε να μιλάμε μόνον για κανόνες. Σήμερα, όταν μιλάμε για επενδύσεις σε πολιτισμό, για ψηφιακή καινοτομία, για μέλλον και επενδύσεις υπέρ των ευρωπαίων νέων, νομίζω ότι επιτέλους κάτι κινείται», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Δεν έχω την απαίτηση να γνωρίζω την απόλυτη αλήθεια, όπως κάνουν πολλοί. Μπορώ να πω ότι επιτέλους, κάτι άλλαξε. Η Ιταλία πρέπει να προσφέρει, ενωμένη, την συνεισφορά της, για μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία να μην είναι μόνον τεχνοκρατική», απάντησε ο Ρέντσι στον Ιταλό δημοσιογράφο Πάολο Ντελ Ντέμπιο.

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό «από αύριο πρέπει να ξεκινήσει μια πορεία κατά την οποία η Ευρώπη να πάψει να είναι μόνον η Ευρώπη της χρηματοοικονομικής πραγματικότητας, των τραπεζών, των τεχνοκρατικών κανόνων, και να γίνει και πάλι η Ευρώπη με τα ιδεώδη του Aλτιέρο Σπινέλλι, στο σχέδιο που συνέταξε το 1941».

«Το πραγματικό θέμα είναι ότι κόπηκαν οι επενδύσεις, εν ονόματι του θεού της λιτότητας, διότι από το 2006 μέχρι το 2008 οι επενδύσεις άγγιζαν περίπου τα σαράντα δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, το 2012 και 2013 μειώθηκαν στα 20 δισεκατομμύρια τον χρόνο, και τώρα φτάσαμε πάλι στα τριάντα. Πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στις επιχειρήσεις. Χρειάζεται χρόνος, εμπιστοσύνη, και πρέπει να πούμε ότι η λέξη λιτότητα, στην Ευρώπη, έκανε μόνον ζημιές. Πρέπει να προσέξουμε το δημόσιο χρέος, να μην αυξηθεί η σχέση του με το ΑΕΠ, αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτή την προσέγγιση», ολοκλήρωσε ο Ματέο Ρέντσι.

Γιατί η συνάντηση Μέρκελ- Ρέντσι έγινε πάνω σε αεροπλανοφόρο

Ο τόπος και το τοπίο δεν επελέγησαν τυχαία!Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κάλεσε την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο πάνω σε ένα αεροπλανοφόρο κοντά στο νησί Βεντοτένε. Ο Ρέντσι θέλει να σφυρηλατήσουν μια «συμφωνία για την Ευρώπη». Θα ακολουθήσουν άραγε οι άλλοι, αναρωτιέται το πρώτο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ARD.

Το αεροπλανοφόρο και τα μεγάλα πολιτικά μηνύματα θυμίζουν τον Τζορτζ Μπους: Tο περίφημο σύνθημα του Τζορτζ Μπους του νεώτερου μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003 “αποστολή εξετελέσθη”.

Ένα μήνυμα το οποίο σύντομα αποδείχθηκε ότι ειπώθηκε πολύ βιαστικά. Πάνω στο αεροπλανοφόρο “Τζουζέπε Γκαριμπάλντι” θα τεθεί ο θεμέλιος λίθος, όπως προδοκά η Ιταλία, για τη συμφωνία της Ευρώπης, για μια νέα αρχή μετά το Brexit. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μεταρρυθμιστεί έως το 2017 ή θα χάσουμε», όπως έκανε έκκληση πρόσφατα ο Ρέντσι.

Προς τα πού όμως πρέπει να πάει το τάνκερ Ευρώπη, δεδομένου ότι οι απόψεις των καπετάνιων διίστανται; Δεν έχουν κουραστεί οι πολίτες από τις Βρυξέλλες; ‘Η είναι ακριβώς η άτολμη, διστακτική στάση το πρόβλημα; Ο Ρέντσι θεωρεί ότι «Επιστρέφουμε στο Βεντοτένε για να ξεκινήσουμε και πάλι με την Ευρώπη των αξιών και του πολιτισμού.

«Η αποστολή της Ευρώπης είναι να βελτιώσει τον κόσμο».

Το Βεντοτένε έχει για τους Ιταλούς μεγάλη συμβολική αξία: Στο Β΄Παγκόσμιο πόλεμο είχε φυλακιστεί ο αντιφασίστας και πρωτοπόρος της Ευρώπης Αλτιέρο Σπινέλι. Το 1941 συνέγραψε στο Βεντοτένε το μανιφέστο του «Για μια ελεύθερη και ενωμένη Ευρώπη». Επρόκειτο για ένα είδος οράματος για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Τόσο μακριά φυσικά δεν θέλει να φτάσει ο Ρέντσι.

Αυτό που η Ιταλία έχει κατά νουν το σκιαγράφησε πρόσφατα ο υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Σάντρο Γκότσι στους Finacial Times: Θέλει μεγαλύτερη εκχώρηση εθνικής κυριαρχία στις Βρυξέλλες στους τομείς του προϋπολογισμού, της οικονομικής πολιτικής, της ασφάλειας και των προσφύγων. Περισσότερες κοινές, δεσμευτικές αποφάσεις δηλαδή σε εθνικά θέματα, τα οποία στην πραγματικότητα ήταν ανέκαθεν της απόλυτης αρμοδιότητας κάθε χώρας. Ζήτησε δε και περισσότερα πανευρωπαϊκά σχέδια για τις υποδομές.

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο γαλαξιακό σμήνος, η «Αυλή της Βασίλισσας»

Αυτή είναι η “μπαρουταποθήκη” του γαλαξία μας

Εντοπίστηκε στο βραχίονα του Γαλαξία στον οποίο βρίσκεται και το ηλιακό μας σύστημα μια άγνωστη μέχρι σήμερα περιοχή η οποία είναι γεμάτη από τους...

Ο Πούτιν βάζει τέλος στους γάμους των γκέι και την τεκνοθεσία από τρανς

Τροπολογία ορίζει πως ο γάμος γίνεται αποκλειστικά μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «πέρασε» μια σειρά τροπολογιών που απαγορεύει τον...

ΗΠΑ: Τέσσερις φάλαινες ξεβράστηκαν νεκρές σε παραλίες του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο (φωτό-βίντεο)

Τέσσερις γκρίζες φάλαινες ξεβράστηκαν νεκρές σε παραλίες του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο τις τελευταίες εννέα ημέρες. Οι ειδικοί τονίζουν ότι δύο από τα γιγάντια...

Πάνοπλα αμερικανικά πλοία θα διέλθουν τα Στενά του Βοσπόρου

Για πιθανά σενάρια γενικευμένου πολέμου μιλά το ρωσικό ΥΠΕΞ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν την Τουρκία ότι δύο πάνοπλα με πυραύλους πολεμικά πλοία τους θα διέλθουν...

Προκαλεί συνεργάτης του Ερντογάν: Ήρθε η ώρα να τερματίσουμε την ατιμωρησία της Ελλάδας

Ο Διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν έκανε μία προκλητική ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter στην οποία κατηγορεί μεταξύ άλλων την...

Απεβίωσε σε ηλικία 99 ετών ο πρίγκιπας Φίλιππος

Απεβίωσε γαλήνια σήμερα το πρωί σε ηλικία 99 ετών ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ της Βρετανίας, ανακοίνωσαν πριν από λίγο τα Ανάκτορα...

Ινδία – Κορωνοϊός: 132.000 κρούσματα – ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα

Για πρώτη φορά από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ινδία, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα πως επιβεβαιώθηκαν σε 24 ώρες...

Βρείτε μας

7,790ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

“UTOPIA” – Το ζοφερό μας μέλλον! (βίντεο)

Σχόλιο: Ένας άντρας ζει σε μια κοινωνία όπου οι πολίτες αστυνομεύουν ο ένας τον...

Κορωνοϊός: Το πιθανό μέλλον της πανδημίας – Πέντε στρατηγικές που πρέπει να εξεταστούν

Σε πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό JAMA διερευνάται το πιθανό μέλλον της πανδημίας COVID-19. H...

Ο τίτλος του πρωταθλητή Ευρώπης για έκτη φορά στη Μπάγερν Μονάχου

Τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης για έκτη φορά στην ιστορία της κατέκτησε η Μπάγερν...

Το μήνυμα του Παυλόπουλου για την Ημέρα της Ευρώπης

"Ενόψει της φετινής Ημέρας της Ευρώπης, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη η «Διακήρυξη των Αθηνών», όπως...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή