ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΓΙΑ ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ: Δυνάμεις στου Χαφτάρ ανακατέλαβαν τα λιμάνια Σίδρα και Ρας Λανούφ

28
Δύση, Ρωσική επιρροή, λιμάνια, Σίδρα,

Οι σφροδρότερες μάχες του τριετούς εμφυλίου μαίνονται στη Λιβύη για τον έλεγχο της Τρίπολης και κομβικών λιμανιών μεταφοράς πετρελαίου.

Στα ανατολικά της χώρας, ο στρατός του εθνικού κοινοβουλίου, με επικεφαλής τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ανακατέλαβε δύο λιμάνια, της Σίδρα και του Ρας Λανούφ, από ισλαμιστές πολιτοφύλακες που τα είχαν καταλάβει νωρίτερα αυτό το μήνα.

Στην Τρίπολη, συγκρούονται επί τρεις ημέρες αντιμαχόμενες πολιτοφυλακές, που διαθέτουν τεθωρακισμένα και πυροβόλα. «Παντού ακούγονται εκρήξεις, δεν ξέρεις πού μπορεί να ξεσπάσουν συγκρούσεις. Φοβάμαι να βγω», ανέφερε κάτοικος της Τρίπολης. Και ο απεσταλμέος του ΟΗΕ έγραψε στο twitter για μεγάλο κίνδυνο απωλειών πολιτών.

Στο «ραντάρ» του Τίλερσον

Η κλιμακούμενη βία αναζωπύρωσε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για ρωσική εμπλοκή στη χώρα, λίγα 24ωρα μετά το «αποκλειστικό» ρεπορτάζ του Reuters, για ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων της Μόσχας σε βάση στη δυτική Αίγυπτο, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη. Κάιρο και Μόσχα διέψευσαν την πληροφορία, αλλά ο Αμερικανός γερουσιαστής, Λίντσι Γκρέιαμ, ζήτησε να μπει στο «ραντάρ» του υπουργού Εξωτερικών του Τραμπ, Ρεξ Τίλερσον, το αυξανόμενο ίχνος της Μόσχας στη Λιβύη. Ο Αντρέι Κράσοφ, πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής αμύνης της κάτω βουλής, υποστήριξε πως η πληροφορία προέκυψε στα πλαίσια της εκστρατείας «δαιμονοποίησης» της Ρωσίας, μετά την επιτυχημένη δράση της στη Συρία.

Για τον έλεγχο του πετρελαίου

Διαβάστε επίσης:  Η Βόρεια Κορέα απειλεί να ακυρώσει τη Σύνοδο Κορυφής με τον Τραμπ

Ενώ η Ρωσία αναγνωρίζει το εκλεγμένο κοινοβούλιο της Λιβύης, που έχει έδρα την ανατολική πόλη Τομπρούκ, οι ΗΠΑ και οι περισσότερες δυτικές δυνάμεις στηρίζουν μη εκλεγμένη κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας, που έχει έδρα την Τρίπολη. Η θέση του Τομπρούκ ενισχύθηκε μετά την κατάληψη της λεκάνης της Σίρτης, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος όγκος των πετρελαϊκών πόρων της Λιβύης. Τον Ιανουάριο η Μόσχα είχε προσκαλέσει τον Χαφτάρ στο αεροπλανοφόρο Ναύαρχος Κουζνετσόφ με το οποίο επέστρεψε στη Λιβύη, ενώ η κρατική πετρελαϊκή εταιρία Rosneftανακοίνωνε σχέδια μεγάλων επενδύσεων στη βορειοαφρικανική χώρα. Τη Μόσχα επισκέφτηκε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Αγκίλα Σαλέχ για να ζητήσει στρατιωτική βοήθεια, όπως δήλωσε στο RIA Novosti.