Μπαράζ σεισμών σημειώθηκε την Κυριακή (22/9) στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Όρους. Νωρίς το μεσημέρι και συγκεκριμένα στις 12:50 σημειώθηκε σεισμός 4,6 Ρίχτερ.
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 12,8 χιλιόμετρα ενώ το επίκεντρό του βρίσκεται 8 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Καρυών Αγίου Όρους.
Νωρίτερα είχαν σημειωθεί και άλλες σεισμικές δονήσεις με ίδιο σχεδόν επίκεντρο:
- Στις 11:47 έγινε σεισμός 4,1 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 11,9 χιλιόμετρα και επίκεντρο 11 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ουρανούπολης.
- Στις 12:03 έγινε σεισμός 3,2 Ρίχτερ, 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Καρυών με εστιακό βάθος στα 12,8 χιλιόμετρα.
- Η τελευταία δόνηση σημειώθηκε στις 12:57 και ήταν μεγέθους 3,9 Ρίχτερ.
«Καμπανάκι» από Παπαζάχο για νέους σεισμούς
Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σπάσει το ρήγμα στην περιοχή με έναν σεισμό της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, «οπότε οι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι μοναχοί στις κοντινές περιοχές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση».
Όπως είπε στο halkidikinews.gr «έχουμε μια φάση νέας διέγερσης στο συγκεκριμένο νέο ρήγμα».
«Μπορεί η ακολουθία να σβήσει έστω και μετά από κάποιους μήνες, δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος σεισμός, ο οποίος θα σπάσει όλο το μήκος αυτού του ρήγματος», πρόσθεσε ο Κώστας Παπαζάχος.
«Και επειδή αυτός θα έχει ένα μέγεθος που μπορεί να ξεπεράσει το 5,5 και να φθάσει κοντά στο 6, τα μέτρα ετοιμότητας στις κοντινές περιοχές πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ», εξήγησε
«Περιοχές όπως η Ουρανούπολη, οριακά μέχρι την Αμμουλιανή και τα Νέα Ρόδα και κυρίως οι μονές του Αγίου Όρους θα πρέπει να είναι σε μία εγρήγορση και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν παλιά κτίρια που έχουν προβλήματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.