Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023
26.6 C
Athens

Ανοίγουν 20.000 θέσεις εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ – Προ των πυλών η ενεργοποίηση δύο νέων προγραμμάτων

Στην υλοποίηση δύο νέων προγραμμάτων

για την απασχόληση 20.000 ανέργων αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες η διοίκηση του ΟΑΕΔ, υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αξιοποιώντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 232 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για δύο από τα 11 προγράμματα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και του ΕΣΠΑ που θα υλοποιήσει ο Οργανισμός κατά τη διάρκεια του 2022 και αφορούν τη δημιουργία 86.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια του έτους, θα προσληφθούν 62.000 άνεργοι σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης μέσω των νέων προγραμμάτων, προϋπολογισμού άνω των 587 εκατ. ευρώ, καθώς και 24.000 άνεργοι μέσω των οκτώ ανοιχτών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Ήδη υποβάλλονται αιτήσεις ένταξης στο πρώτο πρόγραμμα του 2022, το οποίο αφορά την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων, ηλικίας 30 ετών, στις περιφερειακές ενότητες του Δυτικού Τομέα Αθηνών, της δυτικής Αττικής και του Πειραιά, καθώς και στη Διοικητική Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με έμφαση στις γυναίκες.

Με συνολικό προϋπολογισμό 26 εκατ. ευρώ, το 12μηνης διάρκειας πρόγραμμα επιχορηγεί κάθε πρόσληψη με ποσά που κυμαίνονται από 467 ευρώ τον μήνα (5.598 ευρώ ετησίως) για ανέργους 50 ετών και άνω και έως 700 ευρώ μηνιαίως (8.397 ευρώ ετησίως) για άνεργες γυναίκες 30 ετών και άνω.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως τις 17 Φεβρουαρίου.

ΟΑΕΔ-Νέος Αυτόματος Βοηθός

Οι δικαιούχοι

Τα επόμενα προγράμματα που θα υλοποιηθούν με πόρους ύψους 232 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης είναι τα εξής:

-Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές-θύλακες υψηλής ανεργίας, συνολικού προϋπολογισμού 119,7 εκατ. ευρώ. Η δράση αφορά την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής σε περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας, με έμφαση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πράσινης και κυκλικής οικονομίας, με διάρκεια επιχορήγησης 12-18 μηνών και μηνιαίο ποσό επιχορήγησης που θα κυμαίνεται από 653 έως 746 ευρώ.

– Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 111 εκατ. ευρώ. Ωφελούμενοι της δράσης θα είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανεργίας του ΟΑΕΔ που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως άτομα με αναπηρία, αποφυλακισμένοι, απεξαρτημένοι, νεαρά παραβατικά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας, διεμφυλικά πρόσωπα και θύματα εμπορίας ανθρώπων, καθώς και άνεργοι που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, όπως μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 24 μηνών ή ηλικίας άνω των 55 ετών, άτομα με πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, μονογονεϊκές οικογένειες, κ.λπ.

Η διάρκεια του προγράμματος θα κυμαίνεται από 1-2 χρόνια, ανάλογα με την κατηγορία του ανέργου, ενώ η μηνιαία επιχορήγηση μισθού και εισφορών θα κυμαίνεται από 700 έως 750 ευρώ.

Οι υπόλοιπες δράσεις που θα υλοποιηθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης είναι:

– Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 10.000 ανέργους ηλικίας 18-30 ετών. Το πρόγραμμα θα έχει επτάμηνη διάρκεια με επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 68 εκατ. ευρώ.

– Πρόγραμμα απασχόλησης σε τομείς της πράσινης οικονομίας για τη δημιουργία 5.000 νέων θέσεων εργασίας με έμφαση στις γυναίκες. Η μηνιαία επιδότηση θα ανέρχεται σε 700 ευρώ και ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος σε 49,88 εκατ. ευρώ. Με πόρους του ΕΣΠΑ, ύψους 238,1 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθούν οι εξής δράσεις:

-Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας 10.000 ανέργων 18-29 ετών σε Αττική και Μακεδονία με επιδότηση 100% των ασφαλιστικών τους εισφορών για 7 μήνες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 65 εκατ. ευρώ.

-Πρόγραμμα 12μηνης διάρκειας για την πρόσληψη 4.000 ανέργων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στις περισσότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της χώρας, με έμφαση στις γυναίκες, με επιδότηση μισθού από 467 έως 700 ευρώ τον μήνα. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 26 εκατ. ευρώ.

-Πρόγραμμα 12μηνης διάρκειας για 4.000 ανέργους για τη δημιουργία επιχειρήσεων στην ψηφιακή οικονομία. Η επιδότηση θα φτάνει τα 14.800 ευρώ και ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βόμβα στη Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας

Υπουργείο Εσωτερικών: “Πράσινο φως” για 1.213 μόνιμους στη Δημοτική Αστυνομία

Το «πράσινο φως» για την πρόσληψη 1.213 μονίμων στη δημοτική αστυνομία δίνει το υπουργείο Εσωτερικών στο ΑΣΕΠ προκειμένου να προετοιμάσει την σχετική προκήρυξη. Η πρόσληψη του νέου προσωπικού βρίσκεται...
Δεύτερο κρούσμα κορωνοϊού εκδρομέα από το Ντουμπάι

Πολιτική Αεροπορία: Από σήμερα οι αιτήσεις μέσω ΑΣΕΠ για 141 μόνιμες θέσεις εργασίας

Ξεκίνησαν από σήμερα 28 Αυγούστου οι αιτήσεις για 141 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) με την προκήρυξη ΑΣΕΠ 1ΓΒ/2023. Ειδικότερα, από σήμερα και μέχρι...

Εβδομάδα εργασίας 58 ωρών – Οι 7 ανατροπές στην απασχόληση και η σύμβαση μηδενικών...

Ο μισθωτός θα έχει δικαίωμα να ψάξει και δεύτερη δουλειά (δεύτερο εργοδότη) για να τα βγάλει πέρα, γιατί δεν επιτρέπεται ο καθορισμός του βασικού...
Προσλήψεις: 253 σε ΕΟΠΥΥ και ΕΚΑΒ μέσω ΑΣΕΠ

AΣΕΠ: Έρχονται 30.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο

Στην προκήρυξη 30.000 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο προχωρούν οι αρμόδιοι φορείς. Μέσα στον Αύγουστο προκηρύχτηκαν 141 θέσεις στην υπηρεσία πολιτικής υπηρεσίας. Άμεσα τον Σεπτέμβριο...

Oι έξι αλλαγές στον χρόνο εργασίας

Την ευελιξία στην αγορά εργασίας, εννοούν οι διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, με έξι σημαντικές αλλαγές στην κατανομή του ωραρίου εργασίας τόσο σε εβδομαδιαίο όσο...

ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα με επίδομα 1.000 ευρώ για 30.000 ανέργους – Προϋποθέσεις και δικαιούχοι

Στην επέκταση του προγράμματος κατάρτισης για ανέργους με επίδομα κατάρτισης ύψους 1.000 ευρώ προχωρά το επόμενο διάστημα η ΔΥΠΑ δίνοντας τη δυνατότητα σε επιπλέον...

15.330 ευρώ μισθός: Το επάγγελμα του μέλλοντος που σε εξασφαλίζει για μια ζωή είναι...

Αν έχεις παιδί κοντά στα 15-16 και το βλέπεις να ψάχνεται με τη ζωή του και με την κατεύθυνση που θα πάρει, ίσως να...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σήμερα η ολοκλήρωση της συζήτησης και η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας του ν/σ “Ενίσχυση της εργασίας”

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας «για την...

Τα περίεργα της αγοράς εργασίας: Δυσκολία στην εύρεση προσωπικού αντιμετωπίζουν 8 στους 10 βιοτέχνες

Πολύ δύσκολη υπόθεση έχει γίνει η εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού με τις επιθυμητές δεξιότητες να...

Περισσότερες από 5.500 θέσεις στάθμευσης στην Αθήνα “απελευθερώθηκαν” από τα εγκαταλελειμμένα ΙΧ  

Χιλιάδες είναι οι θέσεις στάθμευσης που έχουν απελευθερωθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας, οι οποίες...

Αυξάνεται και το επίδομα εργασίας από 1η Απριλίου: Πώς θα διαμορφωθεί – Τι ισχύει για την παροχή μητρότητας

«Φουσκώνουν» δεκάδες επιδόματα από την 1η Απριλίου μαζί με τον κατώτατο μισθό: Η αναπροσαρμογή...