Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021
16.2 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Ιουνίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1873..... Ο Ερρίκος Σλίμαν ανακαλύπτει τους αμύθητους θησαυρούς της Τροίας.

Άνθρωποι και σαλαμάνδρες-Τί συμβαίνει μεταξύ τους;

Ελπίδα για τη δημιουργία νέων θεραπειών για την αρθρίτιδα δίνει η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Science Advances” σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να ανανεώνουν τους χόνδρους στις αρθρώσεις τους, όπως οι σαλαμάνδρες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ , η παρούσα έρευνα εντόπισε έναν μηχανισμό “επισκευής” χόνδρων, που αφορά κυρίως τους αστραγάλους και δευτερευόντως τα ισχία.

Η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης Βιρτζίνια Μπάιερς Κράους, καθηγήτρια του τμήματος Ιατρικής, Παθολογίας και Ορθοπεδικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ υπογραμμίζει ότι η κατανόηση της ικανότητας των ανθρώπων να ανανεώνουν τους χόνδρους τους, όπως οι σαλαμάνδρες, δύναται να δημιουργήσει νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις που θα αναστρέφουν βλάβες στον ιστό των αρθρώσεων αλλά και ολόκληρα μέλη του σώματος.

Στην οστεοαρθρίτιδα, οι αρθρώσεις γίνονται δύσκαμπτες και η χρήση τους είναι μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία. Πρόκειται για την πιο γνωστή μορφή αρθρίτιδας η οποία υπολογίζεται ότι επηρεάζει περίπου 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους στη Βρετανία. Το συγκεκριμένο ιατρικό πρόβλημα προκαλείται από την καταστροφή του χόνδρου που προστατεύει τα άκρα των οστών, όπως και την ανάπτυξη νέων οστών γύρω από τις αρθρώσεις, καθώς το σώμα προσπαθεί να επισκευάσει τη βλάβη.

Εδώ και χρόνια πιστευόταν ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να δημιουργήσουν νέους χόνδρους, σε αντίθεση με πολλά άλλα ζώα, με αποκορύφωμα τις σαλαμάνδρες που όχι μόνο μπορούν να επισκευάσουν βλάβες στις αρθρώσεις τους αλλά και να αναδημιουργήσουν μέχρι και ένα ολόκληρο μέλος του σώματός τους.

Σήμερα, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι ενήλικες μπορούν να δημιουργήσουν νέους χόνδρους. Η διαδικασία αυτή είναι πιο συχνή στις αρθρώσεις που είναι λιγότερο ευαίσθητες στην ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας και που συνδέονται με μικρότερα μόρια, τα οποία σε ζώα όπως η σαλαμάνδρα είναι υπεύθυνα για την αναδημιουργία μελών του σώματός τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς τα δομικά τους στοιχεία αμινοξέων υπόκεινται σε χημική τροποποίηση. Εάν το ποσοστό αυτής της χημικής αλλαγής γνωστοποιηθεί, είναι δυνατόν να υπολογιστεί η αναλογία νέων – παλιών πρωτεϊνών στον ιστό.

Χρησιμοποιώντας δείγματα πρωτεϊνών χόνδρου από 18 άτομα, η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι ο ρυθμός χημικής αλλαγής ήταν διαφορετικός για διαφορετικές πρωτεΐνες. Ωστόσο, οι πρωτεΐνες χόνδρου στον αστράγαλο συνήθως συσσωρεύουν λιγότερες αλλαγές από εκείνες στο γόνατο και ακόμη λιγότερες από εκείνες στα ισχία, υποδηλώνοντας ότι οι πρωτεΐνες στον αστράγαλο είναι “νεότερες” και ότι η συγκεκριμένη άρθρωση μπορεί πιο εύκολα να “επισκευαστεί”. Ο Κράους είπε ότι θα μπορούσε να είναι μια εξελικτική ονειροπόληση, σημειώνοντας ότι ήταν ευκολότερο για τα ζώα όπως τα σαλαμάνδρα να αναγεννήσουν ένα μέρος ενός άκρου που βρίσκεται πιο μακριά από τον πυρήνα τους – σαν ένα ψηφίο. Ο Kraus είπε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα μακρινά τμήματα του σώματος ήταν πιο πιθανό να υποστούν βλάβη σε μια επίθεση που αφήνει το ζώο να διαφύγει.

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι ο αστράγαλος περιείχε υψηλότερα επίπεδα μικρών μορίων που ονομάζονται microRNA και τα οποία παίζουν βασικό ρόλο στην αναγέννηση άκρων σε ζώα όπως η σαλαμάνδρα.

“Υπάρχουν πολύ περισσότερα από αυτά τα microRNΑs στον αστράγαλο παρά στο γόνατο και περισσότερο στο γόνατο παρά στο ισχίο”, δήλωσε η Κράους, προσθέτοντας ότι αυτά τα μικρά μόρια “απενεργοποιούν” τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την καταστολή της παραγωγής πρωτεϊνών χόνδρου . Αυτά τα microRNA φαίνεται επίσης να δείχνουν ισχυρότερη σύνδεση με τον ρυθμό μεταβολής των επιπέδων πρωτεΐνης χόνδρου σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα από ό,τι αυτά χωρίς. Ο Kraus λέει ότι αυτό υποδηλώνει ότι ο χόνδρος αυξάνει την ικανότητά του να επισκευάζεται, αλλά παραμένει ανεπαρκής στις αρθρώσεις.

Διάφορα microRNAs έχουν προηγουμένως συνδεθεί με την ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας, ενώ πειράματα σε ζώα έχουν δείξει ότι η ενέσιμη χορήγηση microRNA μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας.

Η ερευνητική ομάδα υποδεικνύει ακόμη ότι εάν ξεδιαλεχθούν και άλλες ουσίες που εμπλέκονται στη διαδικασία αναδημιουργίας άκρων σε πλάσματα όπως οι σαλαμάνδρες, μπορεί να είναι δυνατή η χρήση τους σε ανθρώπους στο πλαίσιο της προσπάθειας αναδημιουργίας άκρων. “Αυτό θα ήταν εξαιρετικά συναρπαστικό”, δήλωσε ο Κράους.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στην Ολλανδία, η οποία έδειξε ότι ο χόνδρος στους ανθρώπους που αφαιρούν τις αρθρώσεις του γονάτου γίνεται παχύτερος

Η Φιόνα Γουατ, από το Ινστιτούτο Ρευματολογίας του Κένεντι, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη μελέτη πρότεινε έναν πιθανό μηχανισμό με τον οποίο ένας χόνδρος “αυτο-επισκευάζεται” και έδωσε εξηγήσεις στο γιατί ορισμένες αρθρώσεις είναι πιο επιρρεπείς στην οστεοαρθρίτιδα

Η ίδια τόνισε την ανάγκη διεξαγωγής περαιτέρω μελετών για την διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο αυτά τα ευρήματα μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της οστεοαρθρίτιδας.

Η ίδια επίστησε την προσοχή σε ό,τι αφορά την έγχυση microRNAs σε αρθρώσεις. Εξηγεί, μάλιστα, ότι παρά το όφελός τους μπορεί να προκαλέσουν και ανεπιθύμητες αλλαγές που ξεπερνούν τον αρχικό στόχο χορήγησής τους.

“Είμαι μάλλον αρκετά αισιόδοξη. Αλλά νομίζω ότι αν μπορούσαμε να βελτιώσουμε την ανάπτυξη τουλάχιστον ενός ιστού, όπως ο χόνδρος, θα ήταν μια πραγματικά πολύ καλή αρχή”, δήλωσε η Γουάτ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Johnson & Johnson: Πόσο προστατεύει από τις μεταλλάξεις του κορωνοιού

Σημαντική προστασία έναντι συμπτωματικής νόσου COVID-19, συμπεριλαμβανομένων και των στελεχών Β.1.351 που εντοπίστηκαν στην Ν. Αφρική, και είναι εν μέρει ανθεκτικά στη δράση των...
Δήμος Αθηναίων: rapid test για covid-19 σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ σε Κυψέλη και Σεπόλια

Δομοκός: Rapid Tests την Τετάρτη 9 Ιουνίου στις Κοινότητες Καρυές, Μελιταία και Φιλιαδώνα

Στα πλαίσια των προληπτικών δειγματοληπτικών ελέγχων για την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα διενεργήσει δωρεάν ελέγχους μέσω Rapid Tests την...
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: «Πώς η αγάπη θα σας γιατρέψει από την μοναξιά»

Η αισιοδοξία επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων, σύμφωνα με ισραηλινή έρευνα

Οι ηλικιωμένοι που είναι αισιόδοξοι άνθρωποι και τείνουν να βλέπουν τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων ζουν -συνήθως- περισσότερο, σύμφωνα με μία νέα ισραηλινή επιστημονική...

Αυτοί είναι οι λόγοι που οι καπνιστές δυσκολεύονται να κόψουν το τσιγάρο – Τι...

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου είναι το κάπνισμα. Σύμφωνα με νέα μελέτη, ο κύριος λόγος που οι καπνιστές δυσκολεύονται να...
Επιβάλλεται να κάνετε σεξ δύο φορές την εβδομάδα!

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ: Το σεξ κάνει καλό στην υγεία

Η σεξουαλική δραστηριότητα έχει ευεργετική επίδραση στις εργασιακές επιδόσεις, στην εγκεφαλική λειτουργία, στις οικογενειακές σχέσεις αλλά και στην αισιοδοξία και στο αίσθημα ευτυχίας καθ’...
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την Τροχαία στην Αθήνα το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου

Αν κουράζεσαι εύκολα, μάθε από τι κινδυνεύεις!

Το τελευταίο διάστημα έχεις παρατηρήσει πως οι αντοχές σου έχουν μειωθεί αρκετά; Ειδικά αν είσαι γυναίκα σου κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και σου...

ΕΚΠΑ: Τι έδειξε μελέτη για την προστασία των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca

Τα εμβόλια εναντίον του SARS-CoV-2 είναι τα βασικά όπλα προστασίας μας έναντι του κορωνοϊού και συνεισφέρουν καθοριστικά στην αναχαίτιση της πανδημίας. Η Θεραπευτική Κλινική της...

Βρείτε μας

7,799ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Οι φανατικοί άνθρωποι ποτέ δεν θέλουν να κριτικάρουμε τις πράξεις τους…

Μπαμπά, συχνά-πυκνά μου λες ότι πρέπει να είμαι πολύ σταθερή. Όμως, και οι φανατικοί...

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Όταν νιώθουμε μόνοι ακόμη και όταν περιτριγυριζόμαστε από ανθρώπους που μας αγαπούν

Πριν αναφερθούμε αναλυτικότερα στην έννοια της "μοναξιάς" καλό θα ήταν να την ξεχωρίσουμε από...

Τραγωδία στην Εύβοια: Τρεις νεκροί από ηλεκτροπληξία

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια εργασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες...

Άγιος Παΐσιος: Τα χρόνια περνάνε γρήγορα και οι άνθρωποι γερνάνε – Διαλέξτε ένα Σταυρό

Σε έναν κόσμο που καθημερινά καταρρέει μέσα στην σαπίλα της διαφθοράς και του χρήματος,...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή