Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ: «Αρένα» συμφερόντων στις δηλώσεις στήριξης ή καταδίκης (βίντεο)

Για επίθεση εναντίον κυρίαρχου κράτους κατά παράβαση των διεθνών κανόνων κάνει λόγο ανακοίνωση του Κρεμλίνου που καταδικάζει την επιδρομή των ΗΠΑ σε συριακή βάση. Η Ρωσία, σύμμαχος του Μπασάρ αλ Άσσαντ, ζητά και έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πρώτη πρακτική απάντηση, αναφέρει η Μόσχα, είναι ότι αναστέλλει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αποφυγή συγκρούσεων στο συριακό εναέριο χώρο.  Η αμερικανική ενέργεια, την οποία η Ρωσία χαρακτηρίζει «πρόσχημα» επιφέρει “«σημαντικό πλήγμα» στις ήδη «αξιοθρήνητες» αμερικανο-ρωσικές σχέσεις. Ο συριακός στρατός δεν έχει απόθεμα χημικών όπλων, αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου, κατηγορώντας παράλληλα την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από τις πολλές απώλειες πολιτών στο Ιράκ. «Η καταστροφή όλου του αποθέματος χημικών όπλων του συριακού στρατού καταγράφηκε και επιβεβαιώθηκε από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων»

Και η Τεχεράνη, επίσης σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, καταδικάζει «όλες τις μονομερείς στρατιωτικές δράσεις» και τονίζει πως η αμερικανική ενέργεια έγινε «υπό το πρόσχημα» της χημικής επίθεσης στο Χαν Σειχούν.

Στο ακροδεξιό site Breitbart όπου είχε “διαπρέψει” ο συνεργάτης του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, η λεζάντα ήταν, ο Τραμπ διέταξε πλήγμα και μετά συνέφαγε με τον Κινέζο πρόεδρο…

Το Πεκίνο, ενώ ο πρόεδρος Σι Γινγκπίν βρισκόταν στις ΗΠΑ, εξέφρασε συγκρατημένη αντίδραση. «Είμαστε αντίθετοι στη χρήση χημικών όπλων από οποιαδήποτε χώρα, οργάνωση ή άτομο, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, για οποιοδήποτε λόγο», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας πως επείγει η αποφυγή «περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης». Την επίθεση ανακοίνωσε με σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγο μετά το δείπνο με τον Πρόεδρο της Κίνας. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στο AFP ότι ο Τραμπ ενημέρωσε προσωπικά τον Σι πριν την επίθεση.

Στο βίντεο, η εκτόξευση Τόμαχο από το USS Porter

 

Με κοινή δήλωση του Γάλλους προέδρου και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Παρίσι και Βερολίνο ρίχνουν στον πρόεδρο της Συρίας την «αποκλειστική ευθύνη» για το αμερικανικό πλήγμα, μετά τη χημική επίθεση.  Και στη Βαρσοβία, ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης υποστήριξε το πλήγμα των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στο Kanal 7, ο Ερντογάν εξέφρασε «λύπη» για τις αμφιβολίες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ευθύνη του συριακού καθεστώτος στην επίθεση στο Ιντλίμπ. «Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις γρήγορα. Ας μάθουμε ποιος είναι φίλος, ποιος εχθρός, ποιος είναι ο ιός στην περιοχή και να κάνουμε ανάλογα βήματα».

Η Άγκυρα, που όρισε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία μετά τη ρίψη πυραύλων στη συριακή βάση, χαρακτήρισε «θετικά» τα αμερικανικά πλήγματα και υποστήριξε πως «το καθεστώς Άσσαντ πρέπει να τιμωρηθεί στη διεθνή αρένα».  Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αποκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ «θαραλλέο» γιατί ανέλαβε δράση «εκεί που η διεθνής κοινότητα απέτυχε να βάλει τέλος στις ενέργειες του καθεστώτος».

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε στην FoxTv, «όπως το έθεσε ξεκάθαρα ο πρόεδρός μας,  δεν θέλουμε να ακούμε μόνο λόγια, θέλουμε να δούμε δράση”. Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε χαιρετίσει τις δηλώσεις Τραμπ για πιθανή στρατιωτική δράση στη Συρία και εκφράσει ετοιμότητα να τη στηρίξει και η Τουρκία. «Ευχαριστώ τον Τραμπ, αλλά οι δηλώσεις δεν πρέπει να μείνουν λόγια. Αν πραγματικά αναληφθεί δράση, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί». «Κάτι πρέπει να γίνει με τον Άσαντ», δήλωνε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσοβλου στο κανάλι NTV, ο οποίος είπε πως οι διαδικασίες για την ειρήνευση, στην Αστάνα και τη Γενεύη, «θα χάσουν το νόημά τους αν οι επιθέσεις του καθεστώτος συνεχιστούν».

Στο Τελ Αβίβ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπινιαμίν Νετανιάχου «υποστηρίζει πλήρως» το «δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα» που έστειλαν τα αεροπορικά πλήγματα. Το μήνυμα αυτό, «θα αντηχήσει όχι μόνο στη Δαμασκό, αλλά και στην Τεχεράνη, την Πιονγκγιάνγκ και αλλού».

 

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε στο Τόκιο, στηρίζει «την αποφασιστικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να μην ανεχθεί ποτέ τη διάδοση και χρήση χημικών όπλων».

 

 

«Δε φτάνει», λέει η συριακή αντιπολίτευση

Ο Μωχάμεντ Αλούς

Στέλεχος συριακής ομάδας ανταρτών, είπε πως «ένα πλήγμα δε φτάνει» Ο Μοχάμεντ Αλούς του Ισλαμικού τμήματος του συριακού στρατού, με ανάρτησή του στο twitterυποστήριξε πως «υπάρχουν 26 βάσεις από όπου γίνονται επιθέσεις σε πολίτες».

«Πρώτο βήμα στο σωστό δρόμο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» είναι για τον εκπρόσωπο της ανταρτικής ομάδας Νότιο Μέτωπο, το πλήγμα στη βάση Σαϊράτ στην κεντρική Συρία. Ο Ισάμ Ραές, πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ελπίζει να συνεχιστεί. «Κατά τη γνώμη μου, το μήνυμα είναι πολιτικό και αυτό έφτασε και έγινε κατανοητό στη Ρωσία».

Ο συνταγματάρχης Αχμέντ Οσμάν της ανταρτικής ομάδας Sultan Murad που υποστηρίζεται από την Τουρκία, χαιρέτισε «οποιαδήποτε ενέργεια θα βάλει τέλος στο καθεστώς που διαπράττει τα χειρότερα εγκλήματα στην ιστορία».

Κι ο Μωχάμεντ Μπαϊρακντάρ, αρχηγός του Στρατού του Ισλάμ που δρα κυρίως γύρω από τη Δαμασκό, μίλησε για «τολμηρό και σωστό βήμα».

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες Τρίτη κατέρρευσε μεγάλη γέφυρα στη Βαλτιμόρη, αφού προσέκρουσε πάνω της...
1965, ΗΠΑ, διάβημα, κυπριακή κυβέρνηση, σοβιετικούς πυραύλους,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου αυστηρό διάβημα ΗΠΑ προς την κυπριακή κυβέρνηση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1965 οι ΗΠΑ με αυστηρό διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζητούν την ακύρωση της αγοράς σοβιετικών αντιαεροπορικών πυραύλων, με τη δικαιολογία ότι μία...

Κατάπτυστη άποψη Ερντογάν: Οι Πόντιοι ήταν μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις

Κλιμακώνει την προκλητική ρητορική του ο Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία με κατάπτυστες απόψεις που διαστρεβλώνουν την ιστορία. Ο τούρκος πρόεδρος...

Βαλτιμόρη: Κατέρρευσε γέφυρα μετά από πρόσκρουση πλοίου – Φόβοι για πολλά θύματα

Ενα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα που βρίσκεται στο λιμάνι της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ, προκαλώντας την πτώση της, ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή. Πρόκειται για τη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου αυστηρό διάβημα ΗΠΑ προς την κυπριακή κυβέρνηση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1965 οι ΗΠΑ με αυστηρό διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζητούν την...

Βαλτιμόρη: Κατέρρευσε γέφυρα μετά από πρόσκρουση πλοίου – Φόβοι για πολλά θύματα

Ενα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα που βρίσκεται στο λιμάνι της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ,...