Αντικειμενικές αξίες ακινήτων – Αυξήσεις για 6 στις 10 τιμές ζώνης

24
Αντικειμενικές αξίες ακινήτων – Αυξήσεις για 6 στις 10 τιμές ζώνης

Μπαράζ αυξήσεων στις περισσότερες περιοχές, για το σύνολο των φόρων που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες και τα δημοτικά τέλη θα προκαλέσει η υιοθέτηση των εισηγήσεων των ιδιωτών εκτιμητών, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων για έξι στις δέκα τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα και μειώσεις μόνο για το 23% των περιοχών.  

Τα στοιχεία παράδωσαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών με τις εκτιμήσεις για τις αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών να βασίζονται στο ελάχιστο κόστος οικοδομής, που αυξάνει τις τιμές κυρίως σε «λαϊκές» γειτονιές και συνοικίες.

Οι ενστάσεις του ΥΠΟΙΚ

Το υπουργείο δε φαίνεται να κάνει δεκτό τον τρόπο υπολογισμού, με στελέχη του υπουργείου να σημειώνουν ότι οι εκτιμήσεις αυτές δεν είναι δεσμευτικές, φέρνοντας στην επιφάνεια τη διαφωνία τους στην τάση εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών της τάξεως των 500-700 ευρώ με το ελάχιστο κόστος οικοδομής το οποίο κυμαίνεται από 800 έως και 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία μίλησε χθες  «Στο Κόκκινο», στο 60% των ζωνών παρατηρείται αύξηση στις αντικειμενικές αξίες. Ειδικά στο Ιόνιο, στο Βόρειο Αιγαίο και γενικά στις τουριστικές περιοχές καταγράφονται οι περισσότερες αυξήσεις, ενώ αντίθετα οι περισσότερες μειώσεις καταγράφονται σε Μακεδονία και Θράκη. Η ίδια δικαιολόγησε τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες παρά την κατάρρευση των εμπορικών τιμών των ακινήτων τα τελευταία χρόνια. Όπως είπε, οι αντικειμενικές τιμές σε πολλές περιοχές ήταν πολύ χαμηλότερες από τις εμπορικές αξίες. «Υπήρχε πτώση στην αγορά, αλλά οι αντικειμενικές τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες στις περισσότερες περιοχές από τις αντίστοιχες εμπορικές περιοχές» σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:  Τέλος Μαρτίου ξεκινάει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Εκκαθαρίσεις ΕΝΦΙΑ

Στο εξής αναμένεται να αποσαφηνιστεί από το υπουργείο  πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές εκκίνησης των ακινήτων σε 10.200 ζώνες όλης της χώρας.  Συγκεκριμένα, μετά τις εισηγήσεις των εκτιμητών έρχεται να αναλάβει καθήκοντα η Δευτεροβάθμια Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών ώστε να διορθωθούν τυχόν αποκλίσεις από τα στοιχεία των εκτιμητών. Σε κάθε περίπτωση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να κάνει δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές επηρεάζουν το ύψος των εσόδων που βεβαιώνονται από τον φόρο ακινήτων.