Αντιστροφή των πόλων της Γης

53
Αντιστροφή των πόλων της Γης

Ένα καταστροφικό μαγνητικό φαινόμενο θα μπορούσε να ερημώσει μεγάλες περιοχές της Γης. Την τελευταία φορά που συνέβη το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν πριν από 780.000 χρόνια. 

Το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας παρουσιάζει μια σειρά ανωμαλιών, οι οποίες οδηγούν στην πρόβλεψη ότι επέρχεται αναστροφή των πόλων, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) που δημοσιεύονται στον βρετανικό τύπο.

Η «ασπίδα» που μας προστατεύει από τις ακτίνες του Ήλιου αποδυναμώνεται, κυρίως στη Νότια Αμερική και τη Νότια Αφρική. Πρόκειται γι αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν: Νότια Ατλαντική Ανωμαλία. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος αναφέρουν ότι ρεύματα του υγρού σιδήρου κάτω από την επιφάνεια της Γης είναι πολύ ενεργά, γεγονός που μπορεί, επίσης, να σημαίνει ότι οι πόλοι πρόκειται να αντιστραφούν. 


http://www.dailymail.co.uk/…/Earths-magnetic-field-flip-ups…
Οι συνέπειες αυτού του φαινομένου, που τελευταία φορά συνέβη πριν από 780.000 χρόνια, είναι ότι η Γη μπορεί να βιώσει «καταστροφικές» αλλαγές στο κλίμα και καταστροφές στο ηλεκτρικό της σύστημα, εξηγεί η καναδή επιστήμονας, Αλάνα Μίτσελ. Μεγάλες περιοχές του πλανήτη μας θα μπορούσαν να ερημώσουν.
Επιπλέον, το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο μπορεί να αποδυναμωθεί περαιτέρω από αυτή την αναστροφή των πόλων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ηλιακούς ανέμους και σε αυξήσεις των επιπέδων ακτινοβολίας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καταστρέψει τα ηλεκτρικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο και να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες σε επικοινωνιακούς δορυφόρους.
http://www.dailymail.co.uk/…/Earths-magnetic-field-flip-ups…

Αν κάτι τέτοιο συμβεί, οι καταιγίδες που θα προκαλούσαν οι ηλιακοί άνεμοι «θα μπορούσαν να παραλύσουν τη σύγχρονη τεχνολογική υποδομή και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των αστροναυτών στο διάστημα», προειδοποιούν επιστήμονες από τις στήλες του περιοδικού Physical Review Letters.

Για να πάρουμε μια ιδέα για το τί μπορεί να συμβεί, είναι χρήσιμο να θυμηθούμε ένα φαινόμενο που συνέβη πριν από τρία χρόνια, όταν παρατηρήθηκαν ανωμαλίες στη μαγνητόσφαιρα, μια περιοχή του μαγνητικού πεδίου της Γης που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του ηλιακού ανέμου. Το φαινόμενο αυτό δεν σοβαρές επιπτώσεις, ωστόσο πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψιν ότι ουδέν εκ των συστημάτων που εγγυώνται την παραγωγή και διανομή ενέργειας και νερού έχει κατασκευαστεί για να αντέξει την «επαφή» με κοσμικές ακτίνες.

Όπως λένε οι επιστήμονες, οι πόλοι της Γης αντιστρέφονται κάθε 200.000-300.000 χρόνια και στη συνέχεια βαθμιαία επανέρχονται στην συνήθη θέση τους. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας ότι τώρα οι ζωές μας περιστρέφονται γύρω από τηλέφωνα, υπολογιστές και μια βιομηχανία που βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια, οι συνέπειες για τον πολιτισμό μπορεί να είναι καταστροφικές.

Πηγή: https://www.facebook.com/agouridou?hc_ref=ARSMbO8iyFwbaiuxvpBmMK5X9AG-QYwsRY2aFwMBM3Ja82EonzSRq8ug_iz4rIT64W0&fref=nf

Διαβάστε επίσης:  "Φλέγεται" το Παρίσι! Φωτιές, πλαστικές σφαίρες και 1.000 προσαγωγές