Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
15.9 C
Athens

Αντρέι Μ. Μάσλοβ: H Ρωσία και η Ελλάδα συνομιλούν ως παλιοί φίλοι

Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μ. Μάσλοβ στον Αθήνα 9.84

Έχουν περάσει μόλις δύο εβδομάδες από την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ελλάδα, η οποία έλαβε χώρα στις 27 και 28 Μαΐου όπου μεταξύ άλλων υπογράφτηκαν συμφωνίες για τη συνεργασία και την αλληλοκατανόηση σε διάφορους τομείς, έγιναν κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, την εικόνα της «Αναλήψεως» του Αντρέι Ρουμπλιόφ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, την εμβληματική επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Άγιον Όρος στο πλαίσιο των εορτασμών της χιλιετούς παρουσίας του ρωσικού μοναχισμού στον Άθω, τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα, τους ανθρώπους στα μπαλκόνια κατά μήκος της διαδρομής της αυτοκινητοπομπής του Προέδρου της Ρωσίας και πολλά άλλα. Αναμφίβολα η Ελλάδα έδειξε πως είναι ανοιχτή για τη Ρωσία και πως τις δύο χώρες συνδέουν στέρεες σχέσεις ιστορίας, πολιτισμού και Ορθοδοξίας. Και αυτή η τεράστια και σημαντική κληρονομιά του παρελθόντος θα λειτουργήσει προς όφελος της ανάπτυξης των εταιρικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ρωσία. Θα είναι μια συνεργασία προς όφελος της ειρήνης και της ευημερίας.

Για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά και για άλλα επίκαιρα ζητήματα ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα κ. Αντρέι Μάσλοβ παραχώρησε συνέντευξη στο ξενόγλωσσο πρόγραμμα του ραδιοσταθμού «Αθήνα 9,84».

Κύριε πρέσβη, τα τοπικά αλλά και διεθνή ΜΜΕ παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή την επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ελλάδα. Πώς αποτιμάτε αυτή την επίσκεψη;

Την αποτίμηση αυτή την έχει κάνει ήδη ο αρχηγός του ρωσικού κράτους στην επιστολή του, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» και απευθυνόταν σε όλους τους πολίτες της Ελλάδας. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας αποτίμησε ως εξαιρετικά θετικά τα αποτελέσματα της επίσκεψής του, των συνομιλιών που είχε με την ελληνική ηγεσία. Εκτός από αυτό, ευχαρίστησε εγκάρδια τους Έλληνες συναδέλφους για τη φιλοξενία, την θερμότητα και την εγκαρδιότητα.

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ρωσία και η Ελλάδα συνομιλούν όχι μόνο ως εταίροι, αλλά και ως παλιοί φίλοι.

Και είναι όντως έτσι. Η πρώτη, μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα, επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα ήταν ένα κορυφαίο πολιτικό γεγονός των ρωσοελληνικών σχέσεων και, θα έλεγα, το απόγειο του αφιερωματικού Έτους Ρωσίας – Ελλάδας. Οι επαφές σε ανώτατο επίπεδο που έλαβαν χώρα επιβεβαίωσαν τις στέρεες βάσεις των ιστορικών και πνευματικών δεσμών, που συνδέουν τους λαούς μας, αλλά έδωσαν μακροχρόνια ώθηση στη διμερή συνεργασία σε διάφορους τομείς.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικοί είναι οι δείκτες που καταγράφονται στον τουριστικό κλάδο, το ρεύμα των Ρώσων τουριστών έχει αυξηθεί σημαντικά, άνω του 500%, ενώ ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μειώθηκε δραματικά. Θεωρείτε πως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης αυτής της κατάστασης;

Η συνεργασία με την χώρα μας στον τομέα του τουρισμού έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, επειδή έχει σημαντική συνεισφορά στην οικονομική της ανάπτυξη. Εδώ έρχονται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι, γεγονός που συμβάλλει στην διεύρυνση των ανθρώπινων επαφών και την ενίσχυση των φιλικών σχέσεων ανάμεσα στους πολίτες μας. Βλέπετε ο τουρισμός δεν είναι μόνο οικονομικά σημαντικός κλάδος. Πολλοί θεωρούν τον τουρισμό ως τον καλύτερο δίαυλο του αμοιβαίου εμπλουτισμού στον τομέα του πολιτισμού και των ανθρώπινων σχέσεων.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια, δυστυχώς, παρατηρήθηκε μείωση των τουριστικών ροών από τη Ρωσία στην Ελλάδα, ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, όντως, βλέπουμε μια αναστροφή της τάσης: ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα φέτος μπορεί να φτάσει το ένα εκατομμύριο, όπως σημείωσε και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Σημαντικό μέρος των πολιτών της Ρωσίας, προηγουμένως προτιμούσαν την Τουρκία ή την Αίγυπτο, τώρα είναι έτοιμοι να προσανατολιστούν στην Ελλάδα. Αναμφίβολα, βέβαια, θα συνέβαλε στην αύξηση των τουριστικών ροών η εύρυθμη και όσο δυνατόν πιο απλοποιημένη διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων.

Αναφορικά με τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές πτώση συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά: το 2014 μειώθηκαν κατά 40%, ενώ πέρσι ακόμα κατά 34%. Οι αιτίες είναι γνωστές: η υποχώρηση των τιμών στους ενεργειακούς πόρους, οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών,η επιβολή αντιρωσικών κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ως συνέπεια τα δικά μας αντίμετρα.

Κατά την επίσκεψη του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ελλάδα σχεδιάστηκε μια σειρά πρακτικών βημάτων, προκειμένου να αναστραφούν οι αρνητικές τάσεις στο διμερές εμπόριο και να πάρει ανοδική τροχιά.

Υπάρχουν τρόποι για να επιτευχθεί αυτό: είναι αναγκαίο να διευρύνουμε το εμπόριο εμπορευμάτων που δεν υπόκεινται στους περιορισμούς. Ως γνωστό, το φθινόπωρο φέτος προγραμματίζεται η επετειακή 10η σύνοδος της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ρωσίας Ελλάδας για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτής της επιτροπής λειτουργούν πέντε ομάδες εργασίας: για την ενέργεια, τον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό, την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία και την διαπεριφερειακή συνεργασία. Αυτές οι ομάδες έχουν αναλάβει να αναζητήσουν με εντατικούς ρυθμούς τις νέες δυνατότητες για την αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών.

Επενδύσεις, ένα ακόμη φλέγον ζήτημα, το οποίο είναι σε προβληματική κατάσταση, αλλά με μεγάλες προοπτικές. Όπως είπε ο Πρόεδρος της Ρωσίας «στον τομέα αυτό προς το παρόν οι αριθμοί δεν είναι μεγάλοι», «είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε οποιοδήποτε σχέδιο. Χρειαζόμαστε όμως εγγυήσεις εκ των προτέρων, γιατί δεν αρκούν μόνο τα λόγια για το μεγάλο αμοιβαίο ενδιαφέρον για ένα έργο, δεν θα τα πιστέψουμε και δεν θα ξοδέψουμε χρήματα». Κύριε Πρέσβη, θεωρείτε πως μπορούν να προωθηθούν τα επενδυτικά σχέδια με μια χώρα, η οποία βρίσκεται υπό την πίεση των πιστωτών της;

Η ανάπτυξη της επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας έχει προοπτικές. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σε ανώτατο επίπεδο συμφωνήθηκε να δώσουμε μεγάλη προσοχή ακριβώς σε αυτόν τον τομέα.

Ως γνωστό, η εταιρεία «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» συμμετέχει στους διαγωνισμούς που γίνονται στην Ελλάδα για την εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την εταιρεία συντήρησης σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού ROSCO, καθώς και για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης. Τώρα οι εταιρείες αυτές μελετώνται εις βάθος από την ρωσική εταιρεία. Μόνο οι «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» μπορούν να αποφασίσουν κατά πόσο είναι οικονομικά αποδοτικές. Υπάρχει μια σειρά άλλων έργων που μπορούν να προσελκύσουν την προσοχή ενδεχόμενων ρωσικών επενδυτών. Υπολογίζουμε πως οι ρωσικές εταιρείες δεν θα βρεθούν σε χειρότερες συνθήκες σε σχέση με άλλους συμμετέχοντες στις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα.

Σημαντική ώθηση στην αύξηση αμοιβαίων επενδύσεων μπορεί να δώσει η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των περιφερειών της Ρωσίας και της Ελλάδας, στην οποία δίνουμε αυξημένη προσοχή. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της 9ης συνόδου της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ρωσίας-Ελλάδας για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική συνεργασία δημιουργήθηκε η ομάδα εργασίας για την διαπεριφερειακή συνεργασία.

Παρακολουθούμε στενά τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής ηγεσίας στον τομέα των επενδύσεων, η υλοποίηση των οποίων υποτίθεται ότι θα συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών για τη εισροή στη χώρα των ρωσικών κεφαλαίων.

Τις παραμονές της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έγραψε ένα άρθρο στην εφημερίδα «Καθημερινή», με το οποίο απευθύνθηκε στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα λόγια: «Για να επιστρέψουμε σε τροχιά ανάπτυξης της πολυδιάστατης εταιρικής σχέσης, πρέπει μόνο να απορριφθεί η εσφαλμένη λογική ότι μία πλευρά μπορεί να μονοπωλήσει το παιχνίδι. Κάθε μια από τις δύο πλευρές οφείλει να παίρνει σοβαρά υπ’ όψιν τις απόψεις και τα συμφέροντα της άλλης». Κύριε Μάσλοβ, θεωρείτε πως η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ θα ακούσει τον Ρώσο πρόεδρο;

Τον ακούει πολύ καλά, προς το παρόν όμως δεν μπορεί να υιοθετήσει αυτά που λέγονται, γιατί κάποιος δεν της επιτρέπει να το κάνει. Στην Ευρώπη, δυστυχώς, υπάρχουν χώρες, οι οποίες σε αντίθεση όχι μόνο με τη λογική αλλά και τον ορθό λόγο, προσπαθούν να βλάψουν τη Ρωσία όπου μπορούν. Η Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) συστηματικά περικυκλώνει τη χώρα μας με τις βάσεις της, τίθενται σε λειτουργία νέες στρατιωτικές υποδομές. Στο πολιτικό επίπεδο υποβάλλουν τους γείτονές μας στο τεχνητό δίλημμα να επιλέξουν ανάμεσα στις παραδοσιακές σχέσεις με τη Ρωσία και τη συνεργασία με τη Δύση. Παρόλο που η ρωσοφοβική εμμονή εξακολουθεί να είναι ισχυρή, ωστόσο, υπάρχουν προϋποθέσεις ότι στο ορατό μέλλον θα έχουμε μεταστροφή. Βλέπετε οι κρίσεις και η αστάθεια καταλαμβάνουν ολοένα και περισσότερες περιοχές, ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με την κοινή για όλους απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας. Αυτές τις προκλήσεις για την παγκόσμια ασφάλεια μπορεί να αντιμετωπιστούν μόνο με ενωμένες προσπάθειες.

Κύριε Πρέσβη, μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσίας Βλ.Πούτιν στην Αθήνα, ποιο είναι το σενάριο εξέλιξης της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες;

Στο προαναφερθέν άρθρο του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, το οποίο δημοσιεύτηκε την παραμονή της επίσκεψής του, εκφράζεται πεποίθηση ότι οι φιλικές ρωσοελληνικές σχέσεις συνιστούν κοινή μας κληρονομιά και σταθερή βάση για μια πολλά υποσχόμενη εταιρική σχέση, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Θα εντατικοποιήσουμε περαιτέρω τον διάλογο σε όλα τα επίπεδα και θα υλοποιήσουμε μαζί τα κοινά μας σχέδια.

Θα επισημάνω τη σημασία της Πολιτικής Διακήρυξης που υιοθετήθηκε κατόπιν διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, η οποία προβλέπει την περαιτέρω ενίσχυση της ρωσοελληνικής συνεργασίας τόσο σε διμερή ζητήματα όσο και σε κύρια παγκόσμια και περιφερειακά προβλήματα.

Οι μεγαλόπνοες κατευθύνσεις της συνεργασίας καθορίστηκαν και με τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν κατά την επίσκεψη: είναι ο τομέας της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας, οι αμοιβαίες επενδύσεις, η διαπεριφερειακή συνεργασία, η αγροτική οικονομία, ο τουρισμός, οι διαπανεπιστημιακές σχέσεις, η μετρολογία και πολλοί άλλοι τομείς.

Μετά την επιτυχή επιχείρηση των ρωσικών Αεροπορικών – Διαστημικών Δυνάμεων στη Συρία μπορούμε να πούμε πως η Ρωσία επέστρεψε στη διεθνή πολιτική;

Η Ρωσία δεν έφυγε ποτέ από αυτήν. Η χώρα μας ήταν, είναι και θα είναι σημαντικός παίκτης στη διεθνή σκηνή. Η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, συμμετέχει σε πολλά πεδία των σύγχρονων διεθνών σχέσεων.

Στη Συρία καταπολεμούμε τη διεθνή τρομοκρατία, προκειμένου να αποτρέψουμε τη διάχυσή της σε όλο τον κόσμο.

Η έγκαιρη υποστήριξη των προσπαθειών του τακτικού συριακού στρατού στον αγώνα κατά του Ισλαμικού κράτους (οργάνωση απαγορευμένη στη Ρωσική Ομοσπονδία) επέτρεψε σε αυτή τη χώρα να διατηρήσει την κρατική της υπόσταση. Σε αντίθετη περίπτωση η Συρία θα είχε την ίδια άμοιρη τύχη με την Λιβύη ή την Σομαλία, οι οποίες σήμερα είναι εδάφη, όπου επικρατούν το χάος και η αναρχία.

Οι Αεροπορικές – Διαστημικές Δυνάμεις της Ρωσίας με επιτυχία πετυχαίνουν τους στόχους που ετέθησαν. Ο βασικός όμως στόχος των διπλωματικών και στρατιωτικών μας προσπαθειών είναι η ταχύτερη προώθηση της ειρηνικής διευθέτησης στη Συρία. Όλα αυτά αποτελούν σημαντική προϋπόθεση για την επίλυση, μεταξύ άλλων, και της μεταναστευτικής κρίσης, τις επιπτώσεις της οποίας βιώνουν η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κύριε Πρέσβη, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη και να σας ευχηθώ τόσο προσωπικά όσο και στο διπλωματικό προσωπικό της Ρωσίας στην Ελλάδα κάθε καλό.

Σας ευχαριστώ πολύ για τις θερμές ευχές.

Έλενα Κοντράτοβα

Πηγή: athina984.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΚΚΕ: Τα ψηφοδέλτια παρουσίασε ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του μήνα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ως επικεφαλής...

Μιχαηλίδου: Αυξημένος φέτος ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού

Συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας είχε σήμερα 19 Απριλίου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιβεβαίωσε...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 100.000 πολίτες που ζουν είτε στην Ελλάδα, είτε σε 114 άλλες χώρες. Ο Υπουργός...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και...

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ, ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα...

Τσίπρας: Στη Μ. Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την επιστροφή όλων των ομήρων πρέπει να ζητήσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η Ευρώπη τόνισε από...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα...

Ρωσία: Φωτιά σε διυλιστήριο πετρελαίου ύστερα από επίθεση με drone

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα σε διυλιστήριο πετρελαίου στη Ρωσία, στον Βόλγα, ύστερα από επίθεση μη...

Νέα ένταση Δύσης – Ρωσίας μετά την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν

Νέος γύρος έντασης Δύσης - Ρωσίας μετά την επανεκλογή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν για...