Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, 2020
11.8 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 Δεκεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1956...Ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα και 80 μέλη του Κινήματος της 26ης Ιουλίου αποβιβάζονται στις ακτές της Κούβας με το πλοίο «Γκράνμα» για...

ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗ ΧΟΥΡΙΕΤ: «Μετά την Ολλανδία και τη Γερμανία, η Ελλάδα;»

Μακροσκελές άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ αναφέρει ότι η περίοδος είναι κρίσιμη για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις και σημειώνει πως αν οι πιστωτές δεν ολοκληρώσουν σύντομα την αξιολόγησή τους, «ο Τσίπρας μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα οργισμένο κοινό, που θα απαιτεί –και πάλι- πολιτική αλλαγή». Κι αυτή σημειώνει ο ανώνυμος αρθρογράφος, μπορεί να είναι μια λεπτή στιγμή, που θα φανεί πόσο οι πολιτικές προς την Τουρκία θα προκύψουν με «πατριωτική» θέρμη, ή θα δοκιμάσουν πιο συμφιλιωτικούς τόνους, που ίσως ταιριάζουν περισσότερο στις αρχικές ιδεολογικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο πόλεμος λέξεων μεταξύ Άγκυρας και Δυτικής Ευρώπης τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αποσπάσει την προσοχή μας από έναν άλλο, παλαιότερο πόλεμο λέξεων: Αυτού μεταξύ Άγκυρας –Αθηνών, η τελευταία φάση του οποίου ξεκίνησε με την υπόθεση των οχτώ Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15η Ιουλίου 2016, οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα.

Η απόφαση του Ελληνικού Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους αξιωματικούς στην Τουρκία, αφού αποδέχθηκε τον ισχυρισμό τους πως ίσως δεν έχουν δίκαιη δίκη στη χώρα τους, προκάλεσε έντονη οργή στην Άγκυρα. Ακολούθησαν έντονες ανακοινώσεις των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, αμφότερων των χωρών. Και μετά έγινε «επίδειξη δύναμης» από ανώτατους Τούρκους αξιωματούχους γύρω από τα Ίμια/Καρντάκ στην 21η επέτειο της ελληνο-τουρκικής διαμάχης, στα τέλη Ιανουαρίου.

 

Φωτογραφία από την πρόσφατη τουρκική πρόκληση κοντά στα Ίμια

Η τελευταία εξέλιξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επέτεινε τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, αν όχι αγωνία στην Ελλάδα για τις συχνές απειλές της τουρκικής κυβέρνησης πως ίσως ματαιώσει τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα των μεταναστών. Η Ελλάδα, όντας η πρώτη στάση σχεδόν 1 εκατομμυρίου ανθρώπων που κατευθύνθηκαν προς την υπόλοιπη Ευρώπη τον περασμένο χρόνο, είναι παγιδευμένη, στη μέση. Ακόμη και μετά τη συμφωνία Ε.Ε. –Άγκυρας, η Ελλάδα πάλευε να εφαρμόσει ό,τι της αναλογεί στα πλαίσια της συμφωνίας, αλλά φτωχή υποδομή και κακοδιαχείριση έδειξαν πως δεν ήταν πάντα ικανή να υλοποιήσει το καθήκον της.

Πολλοί στην Ελλάδα φοβούνται ότι η οργή της Άγκυρας προς τη Δυτική Ευρώπη είναι απλά ένα διάλλειμμα, πριν στρέψει την προσοχή της και πάλι, προς τη χώρα τους. Αυτού δεδομένου, υπήρξε πρόσφατα προβληματισμός Ελλήνων αναλυτών και ακαδημαϊκών, μήπως είναι σοβαρής σκέψης για το ενδεχόμενο επανεξέτασης των κύριων αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής προς την Τουρκία και ίσως εμφάνισης οριμένων νέων ιδεών.

Οι θιασώτες ακραίων θεωριών συνωμοσίας προβλέπουν άμεσο πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών γύρω στον Ιούνιο, που θα συμπέσει με την προγραμματισμένη έναρξη επιχειρήσεων άντλησης φυσικού αερίου γύρω από την Κύπρο.

«Άλλοι ανησυχούν περισσότερο για εγγενείς ιδεολογικές παραφωνίες της παρούσας ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και για τα σοβαρά εσωτερικά της προβλήματα, μετά από δύο χρόνια στην εξουσία.

Όλα εξελίσσονται με εξαιρετική βραδύτητα. Ο Αλέξης Τσίπρας ήλπιζε ότι μέχρι τώρα οι πιστωτές της χώρας θα είχαν ολοκληρώσει την αξιολόγηση της οικονομίας και θα είχαν δώσει το πράσινο φως για περισσότερα υποσχεθέντα κονδύλια. Μέχρι τώρα, τα σχέδια έχουν βαλτώσει καθώς οι πιστωτές ζητούν περαιτέρω επώδυνα μέτα. Οι επιδόσεις της κυέρνησης σε δημοσκοπήσεις, είναι πολύ κακές και χειροτερεύουν.

Σ΄ αυτές τις συνθήκες το δημόσιο ηθικό είναι χαμηλό, όταν η επίσημη αντιπολίτευση εμφανίζεται να προηγείται στα γκάλοπ και προκύπτουν ερωτηματικά για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα αναφορικά με γείτονα που αντιμετωπίζει σοβαρή εσωτερική πολιτική αναταραχή.

Πολλοί Έλληνες αναρωτιούνται πως η αριστερή κυβέρνηση με διεθνιστικές αριστερές ιδέες για την εξωτερική πολιτική, της οποία ο ηγέτης έχει ταχθεί υπέρ της ειρήνης και συνεργασίας με την Τουρκία και μείωσης των αμυντικών προϋπολογισμών, μπορεί να εφαρμόσει μια τέτοια πολιτική, σε συνασπισμό με το εθνικιστικό δεξιό κόμμα που βλέπει την Τουρκία ως μόνιμη απειλή. Κι αυτή η συζήτηση πρόσφατα έχει γίνει πιο έντονη, καθώς αναλυτές προβλέπουν ότι δεν είναι πλέον εφικτό το όραμα μιας Τουρκίας πλήρως ενταγμένης στην Ε.Ε.

Αυτό που βλέπει μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινής γνώμης, σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι προβλήματα σε μια αριστερή κυβέρνηση, που δεν ήταν ούτε αποτελεσματική, ούτε ικανή να αναστρέψει την πτωτική τάση στις συνθήκες διαβίωσης των περισσότερων πολιτών. Ταυτόχρονα, βλέπουν μια κυβέρνηση της οποίας η ισχνή πλειοψηφία, βασίζεται στη στήριξη του εθνικιστή συμμάχου της. Συμμετέχοντας στην κυβέρνηση, στο υπουργείο Αμύνης, υπογραμμίζει το φόβο για την Τουρκία και υποστηρίζει αύξηση του προϋπολογισμού για αμυντικές δαπάνες, «ενάντια στην τουρκική απειλή». Καμία έκπληξη που ο Πάνος Καμμένος, ο Έλληνας υπουργός Αμύνης, είναι περήφανος που τον συνεχάρη πρόσφατα ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Ματίς, στη διάρκεια της τελευταίας συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, γιατί η Ελλάδα, παρά τα συνεχή οικονομικά προβλήματα, διατηρεί σε ικανοποιητικό επίπεδο της αμυντικές της δαπάνες.

Η επόμενη περίοδος αναμένεται να είναι κρίσιμη για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις. Η ελεύθερη πτώση της δημοτικότητας της ελληνικής κυβέρνησης, πυροδότησε –πάλι – συζήτηση για την ανάγκη πρόωρων εκλογών». «Βεβαίως χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό, άσχετα από την ταχύτητα. Και για όποια αλλαγή, τα πράγματα θα εξαρτηθούν και από τη στάση της Τουρκίας», καταλήγει το άρθρο.

https://www.youtube.com/watch?v=s4BHaGg4gUY

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κύρτσος: Θέλω αυστηρό lockdown στην Ελλάδα έως τέλη Ιανουαρίου

Κύρτσος: Θέλω αυστηρό lockdown στην Ελλάδα έως τέλη Ιανουαρίου

Μιλώντας στο Παραπολιτικά Fm, για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα ο κ. Κύρτσος τάχθηκε υπέρ ενός αυστηρού lockdown έως τα τέλη...
Η Interpol προειδοποιεί: Τα εμβόλια για Covid-19 πιθανόν να γίνουν στόχος των δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος

Η Interpol προειδοποιεί: Τα εμβόλια για Covid-19 πιθανόν να γίνουν στόχος των δικτύων του...

Η Interpol προειδοποιεί ότι δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος είναι πιθανόν να βάλουν στόχο τα εμβόλια κατά της Covid-19, καθώς και ότι θα...

Νωρίτερα η καταβολή των συντάξεων για τον Ιανουάριο του 2021 – Οι ημερομηνίες πληρωμών...

Όπως γίνεται κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα καταβληθούν νωρίτερα οι συντάξεις πριν τις εορτές. Συγκεκριμένα θα καταβληθούν νωρίτερα...
ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η μεγάλη περιπέτεια της ρεμπέτισσας Ρόζας Εσκενάζυ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η μεγάλη περιπέτεια της ρεμπέτισσας Ρόζας Εσκενάζυ

Σαν σήμερα, πριν από 38 χρόνια (2-12-1980) έφυγε στα 90 της χρόνια από την ζωή, μία από τις μεγάλες τραγουδίστριες του ρεμπέτικου, η Ρόζα...
Ασυνήθιστη επίθεση του Πομπέο κατά της Τουρκίας

Ασυνήθιστη επίθεση του Πομπέο κατά της Τουρκίας

Eπίθεση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, κατά της Τουρκίας, κατά τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ. Σε μια...
Lockdown: Ποιες οι τελευταίες πληροφορίες για εστίαση, λιανεμπόριο και σχολεία

Lockdown: Ποιες οι τελευταίες πληροφορίες για εστίαση, λιανεμπόριο και σχολεία

Κρίσιμη είναι η εβδομάδας που διανύουμε και στο τέλος της ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με την...
Κορωνοιός: 111 θάνατοι και 2199 κρούσματα - 596 οι διασωληνωμένοι

Κορωνοιός: 111 θάνατοι και 2199 κρούσματα – 596 οι διασωληνωμένοι

Αυξημένος είναι και πάλι ο αριθμός των θανάτων από κορωνοιό, καθώς 111 ασθενείς πέθαναν από επιπλοκές της covid-19. Είναι η δεύτερη φορά...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δήμος Αθηναίων: Rapid test για κορωνοϊό και θερμομετρήσεις σε άστεγους της πόλης

Μια μεγάλη οργανωμένη προσπάθεια να εντοπιστούν τυχόν κρούσματα κορωνοϊού στον άστεγο πληθυσμό...

Μπακογιάννης: Ζητά από τη Βουλή ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές από πρόστιμα του 2016-17

Την άμεση ψήφιση στη Βουλή ρύθμισης 120 δόσεων για οφειλές του 2016-17...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή