Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021
4.3 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 27 π.Χ..... Ο τίτλος Αύγουστος απονέμεται για πρώτη φορά από τη Ρωμαϊκή Σύγκλητο στο Γάιο Ιούλιο Καίσαρα Οκταβιανό.

ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗ ΧΟΥΡΙΕΤ: «Μετά την Ολλανδία και τη Γερμανία, η Ελλάδα;»

Μακροσκελές άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ αναφέρει ότι η περίοδος είναι κρίσιμη για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις και σημειώνει πως αν οι πιστωτές δεν ολοκληρώσουν σύντομα την αξιολόγησή τους, «ο Τσίπρας μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα οργισμένο κοινό, που θα απαιτεί –και πάλι- πολιτική αλλαγή». Κι αυτή σημειώνει ο ανώνυμος αρθρογράφος, μπορεί να είναι μια λεπτή στιγμή, που θα φανεί πόσο οι πολιτικές προς την Τουρκία θα προκύψουν με «πατριωτική» θέρμη, ή θα δοκιμάσουν πιο συμφιλιωτικούς τόνους, που ίσως ταιριάζουν περισσότερο στις αρχικές ιδεολογικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο πόλεμος λέξεων μεταξύ Άγκυρας και Δυτικής Ευρώπης τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αποσπάσει την προσοχή μας από έναν άλλο, παλαιότερο πόλεμο λέξεων: Αυτού μεταξύ Άγκυρας –Αθηνών, η τελευταία φάση του οποίου ξεκίνησε με την υπόθεση των οχτώ Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15η Ιουλίου 2016, οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα.

Η απόφαση του Ελληνικού Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους αξιωματικούς στην Τουρκία, αφού αποδέχθηκε τον ισχυρισμό τους πως ίσως δεν έχουν δίκαιη δίκη στη χώρα τους, προκάλεσε έντονη οργή στην Άγκυρα. Ακολούθησαν έντονες ανακοινώσεις των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, αμφότερων των χωρών. Και μετά έγινε «επίδειξη δύναμης» από ανώτατους Τούρκους αξιωματούχους γύρω από τα Ίμια/Καρντάκ στην 21η επέτειο της ελληνο-τουρκικής διαμάχης, στα τέλη Ιανουαρίου.

 

Φωτογραφία από την πρόσφατη τουρκική πρόκληση κοντά στα Ίμια

Η τελευταία εξέλιξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επέτεινε τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, αν όχι αγωνία στην Ελλάδα για τις συχνές απειλές της τουρκικής κυβέρνησης πως ίσως ματαιώσει τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα των μεταναστών. Η Ελλάδα, όντας η πρώτη στάση σχεδόν 1 εκατομμυρίου ανθρώπων που κατευθύνθηκαν προς την υπόλοιπη Ευρώπη τον περασμένο χρόνο, είναι παγιδευμένη, στη μέση. Ακόμη και μετά τη συμφωνία Ε.Ε. –Άγκυρας, η Ελλάδα πάλευε να εφαρμόσει ό,τι της αναλογεί στα πλαίσια της συμφωνίας, αλλά φτωχή υποδομή και κακοδιαχείριση έδειξαν πως δεν ήταν πάντα ικανή να υλοποιήσει το καθήκον της.

Πολλοί στην Ελλάδα φοβούνται ότι η οργή της Άγκυρας προς τη Δυτική Ευρώπη είναι απλά ένα διάλλειμμα, πριν στρέψει την προσοχή της και πάλι, προς τη χώρα τους. Αυτού δεδομένου, υπήρξε πρόσφατα προβληματισμός Ελλήνων αναλυτών και ακαδημαϊκών, μήπως είναι σοβαρής σκέψης για το ενδεχόμενο επανεξέτασης των κύριων αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής προς την Τουρκία και ίσως εμφάνισης οριμένων νέων ιδεών.

Οι θιασώτες ακραίων θεωριών συνωμοσίας προβλέπουν άμεσο πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών γύρω στον Ιούνιο, που θα συμπέσει με την προγραμματισμένη έναρξη επιχειρήσεων άντλησης φυσικού αερίου γύρω από την Κύπρο.

«Άλλοι ανησυχούν περισσότερο για εγγενείς ιδεολογικές παραφωνίες της παρούσας ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και για τα σοβαρά εσωτερικά της προβλήματα, μετά από δύο χρόνια στην εξουσία.

Όλα εξελίσσονται με εξαιρετική βραδύτητα. Ο Αλέξης Τσίπρας ήλπιζε ότι μέχρι τώρα οι πιστωτές της χώρας θα είχαν ολοκληρώσει την αξιολόγηση της οικονομίας και θα είχαν δώσει το πράσινο φως για περισσότερα υποσχεθέντα κονδύλια. Μέχρι τώρα, τα σχέδια έχουν βαλτώσει καθώς οι πιστωτές ζητούν περαιτέρω επώδυνα μέτα. Οι επιδόσεις της κυέρνησης σε δημοσκοπήσεις, είναι πολύ κακές και χειροτερεύουν.

Σ΄ αυτές τις συνθήκες το δημόσιο ηθικό είναι χαμηλό, όταν η επίσημη αντιπολίτευση εμφανίζεται να προηγείται στα γκάλοπ και προκύπτουν ερωτηματικά για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα αναφορικά με γείτονα που αντιμετωπίζει σοβαρή εσωτερική πολιτική αναταραχή.

Πολλοί Έλληνες αναρωτιούνται πως η αριστερή κυβέρνηση με διεθνιστικές αριστερές ιδέες για την εξωτερική πολιτική, της οποία ο ηγέτης έχει ταχθεί υπέρ της ειρήνης και συνεργασίας με την Τουρκία και μείωσης των αμυντικών προϋπολογισμών, μπορεί να εφαρμόσει μια τέτοια πολιτική, σε συνασπισμό με το εθνικιστικό δεξιό κόμμα που βλέπει την Τουρκία ως μόνιμη απειλή. Κι αυτή η συζήτηση πρόσφατα έχει γίνει πιο έντονη, καθώς αναλυτές προβλέπουν ότι δεν είναι πλέον εφικτό το όραμα μιας Τουρκίας πλήρως ενταγμένης στην Ε.Ε.

Αυτό που βλέπει μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινής γνώμης, σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι προβλήματα σε μια αριστερή κυβέρνηση, που δεν ήταν ούτε αποτελεσματική, ούτε ικανή να αναστρέψει την πτωτική τάση στις συνθήκες διαβίωσης των περισσότερων πολιτών. Ταυτόχρονα, βλέπουν μια κυβέρνηση της οποίας η ισχνή πλειοψηφία, βασίζεται στη στήριξη του εθνικιστή συμμάχου της. Συμμετέχοντας στην κυβέρνηση, στο υπουργείο Αμύνης, υπογραμμίζει το φόβο για την Τουρκία και υποστηρίζει αύξηση του προϋπολογισμού για αμυντικές δαπάνες, «ενάντια στην τουρκική απειλή». Καμία έκπληξη που ο Πάνος Καμμένος, ο Έλληνας υπουργός Αμύνης, είναι περήφανος που τον συνεχάρη πρόσφατα ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Ματίς, στη διάρκεια της τελευταίας συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, γιατί η Ελλάδα, παρά τα συνεχή οικονομικά προβλήματα, διατηρεί σε ικανοποιητικό επίπεδο της αμυντικές της δαπάνες.

Η επόμενη περίοδος αναμένεται να είναι κρίσιμη για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις. Η ελεύθερη πτώση της δημοτικότητας της ελληνικής κυβέρνησης, πυροδότησε –πάλι – συζήτηση για την ανάγκη πρόωρων εκλογών». «Βεβαίως χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό, άσχετα από την ταχύτητα. Και για όποια αλλαγή, τα πράγματα θα εξαρτηθούν και από τη στάση της Τουρκίας», καταλήγει το άρθρο.

https://www.youtube.com/watch?v=s4BHaGg4gUY

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Επίθεση στο σταθμάρχη: Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των δύο ανηλίκων

Επίθεση στο σταθμάρχη: Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των δύο ανηλίκων

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη ασκήθηκε από την Εισαγγελία της Αθήνας στους δύο ανήλικους για την επίθεση σε βάρος...
Μητσοτάκης: Η Μπεκατώρου έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής

Μητσοτάκης: Η Μπεκατώρου έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής

Με ανάρτηση του στο Facebook ο πρωθυπουργός δηλώνει τη συμπαράσταση του στην ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου για τις αποκαλύψεις περί της σεξουαλικής βίας που υπέστη. Αναλυτικά...

Rafale και «οχιές» γίνονται ο τρόμος των Τούρκων στο Αιγαίο

Η ευρεία έγκριση από την Βουλή της Συμφωνίας με τη Γαλλία για την προμήθεια 18 μαχητικών Rafale συνέπεσε με ακόμη μία ευχάριστη είδηση αυτό...
Πώς θα λειτουργούν καταστήματα και κομμωτήρια από τη Δευτέρα - Αναλυτικές οδηγίες

Πώς θα λειτουργούν καταστήματα και κομμωτήρια από τη Δευτέρα – Αναλυτικές οδηγίες

Την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε επίσημα η κυβέρνηση το απόγευμα της Παρασκευής, δίνοντας στη δημοσιότητα όλες τις λεπτομέρειες για...
Κουτσούμπας: Τα κριτήρια αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση δεν είναι επιστημονικά, αλλά πολιτικά

Κουτσούμπας: Τα κριτήρια αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση δεν είναι επιστημονικά, αλλά πολιτικά

Την άποψη ότι «τα κριτήρια αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση δεν είναι επιστημονικά, αλλά πολιτικά, οικονομικά και επιχειρηματικά», εξέφρασε στην ομιλία του, ο...
«Ανοργανωσιά και προχειρότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας», καταλόγισε στην κυβέρνηση, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι «κάθε μέρα που περνά ο πρωθυπουργός, εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο επιρρεπής στις πρακτικές και τις νοοτροπίες της δεξιάς». Αφού παρατήρησε ότι το Κίνημα Αλλαγής εκπέμπει στη συχνότητα της υπευθυνότητας, της τεκμηριωμένης άποψης και των προτάσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς δεν επενδύουμε στην καταστροφή και τα ερείπια», η κ.Γεννηματά κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει αυτοκριτική για να μην επαναληφθούν – όπως είπε – τα ίδια λάθη. « Μη συνεχίσετε στη λογική του δεν φταίω εγώ, αλλά φταίνε οι άλλοι», είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό. Η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν τα οριζόντια μέτρα που πνίγουν την οικονομία και την κοινωνία», χαρακτήρισε κίνδυνο ένα lockdown ακορντεόν και τάχθηκε υπέρ ενός σταδιακού ανοίγματος της αγοράς. Επίσης, χαρακτήρισε αδιανόητη την άρνηση της κυβέρνησης για ένταξη του προσωπικού του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά . Αναφερόμενη στον εμβολιασμό, η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμού που λειτουργούν εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας. «Εμβόλια υπάρχουν και ο εμβολιασμός θα μπορούσε να δώσει οξυγόνο στην κοινωνία», ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Γεννηματά για πανδημία: Τα οριζόντια μέτρα “πνίγουν” την οικονομία και την κοινωνία

«Ανοργανωσιά και προχειρότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας», καταλόγισε στην κυβέρνηση, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι «κάθε μέρα που περνά ο...
Τσίπρας για πανδημία: Η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την κοινωνία

Τσίπρας για πανδημία: Η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την κοινωνία

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό τον οποίο χαρακτήρισε ανεύθυνο, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής,...

Βρείτε μας

7,710ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Εισαγγελική παρέμβαση αναμένεται για τις δημόσιες καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου

Εισαγγελική παρέμβαση αναμένεται να διαταχθεί από την Εισαγγελία της Αθήνας για τις δημόσιες καταγγελίες...

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 85 ετών

Ξεκίνησε σήμερα ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 85 ετών. Έχουν προγραμματιστεί πάνω από...

Κορωνοιός: 510 κρούσματα, τα 214 στην Αττική – 20 θάνατοι

Άλλες 510 νέες λοιμώξεις από κορωνοιό, εκ των οποίων οι 214 στην Αττική και...

Επίθεση στο σταθμάρχη: Την Τρίτη θα απολογηθούν στον ανακριτή οι δύο ανήλικοι

Την Τρίτη το πρωί θα απολογηθούν στον ανακριτή οι δύο ανήλικοι που κατηγορούνται για...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή