Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, 2020
12.8 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 Νοεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1942.... Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία - θρύλος του Μάικλ Κέρτιζ "Καζαμπλάνκα", με πρωταγωνιστές τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗ ΧΟΥΡΙΕΤ: «Μετά την Ολλανδία και τη Γερμανία, η Ελλάδα;»

Μακροσκελές άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ αναφέρει ότι η περίοδος είναι κρίσιμη για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις και σημειώνει πως αν οι πιστωτές δεν ολοκληρώσουν σύντομα την αξιολόγησή τους, «ο Τσίπρας μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα οργισμένο κοινό, που θα απαιτεί –και πάλι- πολιτική αλλαγή». Κι αυτή σημειώνει ο ανώνυμος αρθρογράφος, μπορεί να είναι μια λεπτή στιγμή, που θα φανεί πόσο οι πολιτικές προς την Τουρκία θα προκύψουν με «πατριωτική» θέρμη, ή θα δοκιμάσουν πιο συμφιλιωτικούς τόνους, που ίσως ταιριάζουν περισσότερο στις αρχικές ιδεολογικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο πόλεμος λέξεων μεταξύ Άγκυρας και Δυτικής Ευρώπης τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αποσπάσει την προσοχή μας από έναν άλλο, παλαιότερο πόλεμο λέξεων: Αυτού μεταξύ Άγκυρας –Αθηνών, η τελευταία φάση του οποίου ξεκίνησε με την υπόθεση των οχτώ Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15η Ιουλίου 2016, οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα.

Η απόφαση του Ελληνικού Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους αξιωματικούς στην Τουρκία, αφού αποδέχθηκε τον ισχυρισμό τους πως ίσως δεν έχουν δίκαιη δίκη στη χώρα τους, προκάλεσε έντονη οργή στην Άγκυρα. Ακολούθησαν έντονες ανακοινώσεις των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, αμφότερων των χωρών. Και μετά έγινε «επίδειξη δύναμης» από ανώτατους Τούρκους αξιωματούχους γύρω από τα Ίμια/Καρντάκ στην 21η επέτειο της ελληνο-τουρκικής διαμάχης, στα τέλη Ιανουαρίου.

 

Φωτογραφία από την πρόσφατη τουρκική πρόκληση κοντά στα Ίμια

Η τελευταία εξέλιξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επέτεινε τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, αν όχι αγωνία στην Ελλάδα για τις συχνές απειλές της τουρκικής κυβέρνησης πως ίσως ματαιώσει τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα των μεταναστών. Η Ελλάδα, όντας η πρώτη στάση σχεδόν 1 εκατομμυρίου ανθρώπων που κατευθύνθηκαν προς την υπόλοιπη Ευρώπη τον περασμένο χρόνο, είναι παγιδευμένη, στη μέση. Ακόμη και μετά τη συμφωνία Ε.Ε. –Άγκυρας, η Ελλάδα πάλευε να εφαρμόσει ό,τι της αναλογεί στα πλαίσια της συμφωνίας, αλλά φτωχή υποδομή και κακοδιαχείριση έδειξαν πως δεν ήταν πάντα ικανή να υλοποιήσει το καθήκον της.

Πολλοί στην Ελλάδα φοβούνται ότι η οργή της Άγκυρας προς τη Δυτική Ευρώπη είναι απλά ένα διάλλειμμα, πριν στρέψει την προσοχή της και πάλι, προς τη χώρα τους. Αυτού δεδομένου, υπήρξε πρόσφατα προβληματισμός Ελλήνων αναλυτών και ακαδημαϊκών, μήπως είναι σοβαρής σκέψης για το ενδεχόμενο επανεξέτασης των κύριων αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής προς την Τουρκία και ίσως εμφάνισης οριμένων νέων ιδεών.

Οι θιασώτες ακραίων θεωριών συνωμοσίας προβλέπουν άμεσο πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών γύρω στον Ιούνιο, που θα συμπέσει με την προγραμματισμένη έναρξη επιχειρήσεων άντλησης φυσικού αερίου γύρω από την Κύπρο.

«Άλλοι ανησυχούν περισσότερο για εγγενείς ιδεολογικές παραφωνίες της παρούσας ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και για τα σοβαρά εσωτερικά της προβλήματα, μετά από δύο χρόνια στην εξουσία.

Όλα εξελίσσονται με εξαιρετική βραδύτητα. Ο Αλέξης Τσίπρας ήλπιζε ότι μέχρι τώρα οι πιστωτές της χώρας θα είχαν ολοκληρώσει την αξιολόγηση της οικονομίας και θα είχαν δώσει το πράσινο φως για περισσότερα υποσχεθέντα κονδύλια. Μέχρι τώρα, τα σχέδια έχουν βαλτώσει καθώς οι πιστωτές ζητούν περαιτέρω επώδυνα μέτα. Οι επιδόσεις της κυέρνησης σε δημοσκοπήσεις, είναι πολύ κακές και χειροτερεύουν.

Σ΄ αυτές τις συνθήκες το δημόσιο ηθικό είναι χαμηλό, όταν η επίσημη αντιπολίτευση εμφανίζεται να προηγείται στα γκάλοπ και προκύπτουν ερωτηματικά για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα αναφορικά με γείτονα που αντιμετωπίζει σοβαρή εσωτερική πολιτική αναταραχή.

Πολλοί Έλληνες αναρωτιούνται πως η αριστερή κυβέρνηση με διεθνιστικές αριστερές ιδέες για την εξωτερική πολιτική, της οποία ο ηγέτης έχει ταχθεί υπέρ της ειρήνης και συνεργασίας με την Τουρκία και μείωσης των αμυντικών προϋπολογισμών, μπορεί να εφαρμόσει μια τέτοια πολιτική, σε συνασπισμό με το εθνικιστικό δεξιό κόμμα που βλέπει την Τουρκία ως μόνιμη απειλή. Κι αυτή η συζήτηση πρόσφατα έχει γίνει πιο έντονη, καθώς αναλυτές προβλέπουν ότι δεν είναι πλέον εφικτό το όραμα μιας Τουρκίας πλήρως ενταγμένης στην Ε.Ε.

Αυτό που βλέπει μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινής γνώμης, σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι προβλήματα σε μια αριστερή κυβέρνηση, που δεν ήταν ούτε αποτελεσματική, ούτε ικανή να αναστρέψει την πτωτική τάση στις συνθήκες διαβίωσης των περισσότερων πολιτών. Ταυτόχρονα, βλέπουν μια κυβέρνηση της οποίας η ισχνή πλειοψηφία, βασίζεται στη στήριξη του εθνικιστή συμμάχου της. Συμμετέχοντας στην κυβέρνηση, στο υπουργείο Αμύνης, υπογραμμίζει το φόβο για την Τουρκία και υποστηρίζει αύξηση του προϋπολογισμού για αμυντικές δαπάνες, «ενάντια στην τουρκική απειλή». Καμία έκπληξη που ο Πάνος Καμμένος, ο Έλληνας υπουργός Αμύνης, είναι περήφανος που τον συνεχάρη πρόσφατα ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Ματίς, στη διάρκεια της τελευταίας συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, γιατί η Ελλάδα, παρά τα συνεχή οικονομικά προβλήματα, διατηρεί σε ικανοποιητικό επίπεδο της αμυντικές της δαπάνες.

Η επόμενη περίοδος αναμένεται να είναι κρίσιμη για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις. Η ελεύθερη πτώση της δημοτικότητας της ελληνικής κυβέρνησης, πυροδότησε –πάλι – συζήτηση για την ανάγκη πρόωρων εκλογών». «Βεβαίως χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό, άσχετα από την ταχύτητα. Και για όποια αλλαγή, τα πράγματα θα εξαρτηθούν και από τη στάση της Τουρκίας», καταλήγει το άρθρο.

https://www.youtube.com/watch?v=s4BHaGg4gUY

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πέτσας στην Τουρκία: Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο ως διαρκής επιλογή και όχι ως σημαία ευκαιρίας

Πέτσας στην Τουρκία: Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο ως διαρκής επιλογή και όχι ως σημαία...

"Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία, επιχειρεί να σκεπάσει το πρόσωπο του ταραχοποιού με μάσκα ειρηνοποιού. Η Ευρώπη, όμως, δεν είναι αφελής", τόνισε...
Διεθνής αεροναυτική άσκηση στη Μεσόγειο

Διεθνής αεροναυτική άσκηση στη Μεσόγειο

Μια ηχηρή απάντηση στην  παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μεσόγειο, από τις Ένοπλες Δυνάμεις πέντε (5) κρατών, που συμπράττουν σε στρατιωτική άσκηση.

Απεργία σήμερα: Ποιοι συμμετέχουν – “Φρένο” σε Μετρό και Ηλεκτρικό – Τι θα γίνει...

Σε ρυθμούς απεργίας σήμερα η χώρα με τις μετακινήσεις των πολιτών στην Αττική να γίνονται μετ' εμποδίων καθώς τα σωματεία των εργαζομένων...

Εξοπλιστικός οργασμός με πίεση από το ΓΕΕΘΑ

Χθες πραγματοποιήθηκε στη Βουλή ενημέρωση από την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και...

Κορονοϊός: Οι τρεις κρίσιμες συσκέψεις για το lockdown – Σχεδιασμός με το βλέμμα έως...

Αντίστροφα αρχίζει να μετρά ο χρόνος για αποφάσεις σχετικά με το lockdown και στο Μαξίμου έχει προγραμματισθεί μπαράζ κλειστών συζητήσεων έως το...
Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων "Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και...
Κικίλιας: Το ΕΣΥ πιέζεται αλλά αντέχει

Κικίλιας: Το ΕΣΥ πιέζεται αλλά αντέχει

Υπομονή και κουράγιο συνέστησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας , ο οποίος κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κορωνοϊός: 608 διασωληνωμένοι, 2.018 νέα κρούσματα και 99 θάνατοι

Σε 2.018 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο,...

Σε αναμονή εξιτηρίου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Εξιτήριο αναμένεται να λάβει τις επόμενες ημέρες  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος...

Πέθανε η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου

Έφυγε από τη ζωή η Ελληνίδα ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου σε ηλικία 84...

Παρατείνονται και επισήμως τα μέτρα μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου

Την παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων μέχρι και την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή