Απειλή Τραμπ για δασμούς σε ελληνικά και ιταλικά λάδια και ελιές

125
Απειλή Τραμπ για δασμούς σε ελληνικά και ιταλικά λάδια και ελιές

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες και αποκλειστικές πληροφορίες του olivenews.gr ο Τραμπ, χρησιμοποιώντας δύο κανάλια, επεκτείνει τους δασμούς που είχε επιβάλλει. (Σημειωτέον ότι στο παρόν άρθρο αναφερόμαστε μόνο σε ελαιόλαδα και ελιές, ενώ η απόφαση θίγει μια ευρύτατη γκάμα από ευρωπαϊκά προϊόντα).

Κανάλι 1ο: Η κυβέρνηση Τραμπ προετοιμάζει την επιβολή δασμών σε όλα τα Ευρωπαϊκά ελαιόλαδα και ελιές

Σύμφωνα με απόφαση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή το βράδυ, η κυβέρνηση Τραμπ επεκτείνει τους δασμούς που είχε επιβάλλει σε πλήθος Ευρωπαϊκών προϊόντων μεταξύ των οποίων και στα ελαιόλαδα (ανεξαρτήτως προέλευσης, Ελλάδα ή Ιταλία ή Πορτογαλία ή Γαλλία ή Κύπρο…), όπως αντίστοιχα και στις επιτραπέζιες ελιές.

Η διαβούλευση θα είναι ανοικτή μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2020, οπότε και θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Η απόφαση αυτή έρχεται σαν συνέχεια του εντεινόμενου εμπορικού πολέμου Η.Π.Α. – Ευρώπης για τα αεροσκάφη BOEING – AIRBUS στο πλαίσιο του ΠΟΕ.

Κανάλι 2ο: Όλο το ισπανικό χύμα ελαιόλαδο υπόκειται σε δασμούς

Σύμφωνα με την αρχική απόφαση των Η.Π.Α. οι δασμοί επιβλήθηκαν στα ισπανικά ελαιόλαδα που είναι συσκευασμένα (τυποποιημένα) σε περιέκτες έως και 18 κιλών. Εξαιρέθηκε δηλαδή το χύμα. Τώρα διευκρινίζεται ότι οι δασμοί επιβάλλονται και σε ισπανικά ελαιόλαδα που εξάγονται στις Η.Π.Α., έστω και σε μείγμα (κατ΄αναλογία) με τυποποιημένα /συσκευασμένα ελαιόλαδα άλλων χωρών, που έχουν εξαιρεθεί των δασμών (Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Τυνησία, κτλ.). Αυτό σημαίνει ότι βασιζόμενοι στην υποχρέωση δήλωσης της προέλευσης του κάθε τυποποιημένου ελαιολάδου (ιχνηλασιμότητα), θα πρέπει οι εταιρείες που εξάγουν στις Η.Π.Α. τυποποιημένα/ συσκευασμένα ελαιόλαδα να δηλώνουν στις τελωνειακές αρχές των Η.Π.Α. σε ποια αναλογία εμπεριέχουν και ισπανικά ελαιόλαδα, καταβάλλοντας και τον αναλογούντα δασμό.

Διαβάστε επίσης:  ΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση 9-8-2020

Μετά από αυτή τη διευκρίνηση γίνεται φανερό ότι οι επιπτώσεις της επιβολής δασμών γίνονται ακόμη πιο δυσβάστακτες και θα επηρεάσουν όχι μόνο άμεσα το σύνολο των ισπανικών εξαγωγών των 150.000 τόνων, δηλ. το 50% των αμερικανικών εισαγωγών, αλλά και έμμεσα άλλων χωρών που χρησιμοποιούν και ισπανική πρώτη ύλη στα μείγματά τους.

Επίσης, θα επηρεάσουν σημαντικά και το εμπόριο μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, καθώς ένα μεγάλο μέρος των ιταλικών ελαιολάδων εμπεριέχει ισπανική πρώτη ύλη.

Πηγή: olivenews.gr