Σε πέντε μέρες θα έχουμε επίσημες ανακοινώσεις για “αποδείξεις” σε ό,τι αφορά την κεντρική μαύρη τρύπα του γαλαξία μας;
Αναταραχή στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα από την προαναγγελία μας ανακοίνωσης με ταυτόχρονη συνέντευξη Τύπου σε έξι χώρες του κόσμου. Το δίκτυο διάσπαρτων τηλεσκοπίων σε διάφορα μέρη του κόσμου που δημιουργεί ένα τεράστιο εικονικό τηλεσκόπιο με μέγεθος σχεδόν όσο η Γη. Μέχρι στιγμής, ποτέ κανείς δεν έχει «δει» μια μαύρη τρύπα ή μάλλον τι υπάρχει γύρω από μια μαύρη τρύπα.
Το διεθνές τηλεσκόπιο Event Horizon Telescope (EHT), το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προανήγγειλαν ότι θα κάνουν μια βαρυσήμαντη επιστημονική ανακοίνωση την Τετάρτη 10 Απριλίου.

Γι’ αυτό το σκοπό θα δοθεί συνέντευξη Tύπου στην Ουάσιγκτον (στις 16:00 ώρα Ελλάδας) από τους διευθυντές του ΕΗΤ Σέφερντ Ντόουλμαν και του NSF Φρανς Κόρντοβα. Ταυτόχρονες μάλιστα συνεντεύξεις Τύπου θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες, στη Σαγκάη, στην Ταϊπέι, στο Σαντιάγο της Χιλής και στο Τόκιο.
Στην παρουσίαση στην έδρα της ΕΕ – η οποία έχει συμβάλει στη χρηματοδότηση της σχετικής έρευνας – θα συμμετέχουν ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Έρευνα, Επιστήμη και Καινοτομία, Κάρλος Μοέδας, αλλά και άλλοι επιστήμονες, ενώ στη Χιλή θα συμμετέχουν οι διευθυντές του μεγάλου τηλεσκοπίου ALMA και του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO).
Τι μπορεί να ανακοινωθεί; Πιθανότατα θα αφορά την πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας, που δεν αποκλείεται να είναι η κεντρική μαύρη τρύπα του δικού μας γαλαξία. Μέχρι σήμερα η ύπαρξη των μαύρων οπών τεκμαίρεται έμμεσα από τις επιδράσεις που ασκούν στο περιβάλλον τους, αλλά ποτέ κανείς δεν έχει «δει» μια μαύρη τρύπα ή μάλλον τι υπάρχει γύρω από μια μαύρη τρύπα.
Το τηλεσκόπιο ΕΗΤ αποτελείται από ένα ευρύ δίκτυο διάσπαρτων τηλεσκοπίων σε διάφορα μέρη του κόσμου, δημιουργώντας – μέσω διασύνδεσης τους – ένα τεράστιο εικονικό τηλεσκόπιο με μέγεθος σχεδόν όσο η Γη.
