Από 11 Μαΐου ανοίγουν τα σχολεία

Αποστάσεις και αντισηπτικά σε κάθε αίθουσα

25
Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί στο άνοιγμα των σχολείων

Ο κύβος ερρίφθη και τα σχολεία θα ανοίξουν σταδιακά από 11 Μαΐου, εκτός απροόπτου, μετά το «πράσινο φως» που πήρε η κυβέρνηση από την επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Όπως τόνισε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, η επιστροφή στα θρανία θα πρέπει να γίνει σταδιακά, με προϋποθέσεις και με συνεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχε ξεκαθαρίσει ότι δίνει προτεραιότητα στην Γ’ Λυκείου, οι μαθητές της οποίας πρέπει να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, έτσι, εκτός απροόπτου, η επιστροφή των τελειόφοιτων στα θρανία θα γίνει στις 11 Μαΐου. Σε αυτό το σενάριο, στις 18 Μαΐου επιστρέφουν και οι μαθητές της Α’ και Β΄, την ίδια ημέρα κατά πάσα πιθανότητα περνούν το σχολικό κατώφλι και οι μαθητές του Γυμνασίου, ενώ στις 25 Μαΐου συζητείται να ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Παράλληλα, έχει αποφασιστεί παράταση του σχολικού έτους μέχρι το τέλος Ιουνίου, με το κουδούνι να χτυπά ξανά για την έναρξη των μαθημάτων την 1η Σεπτεμβρίου. Απάντηση ωστόσο περιμένει το ερώτημα τι θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών.Οι ανακοινώσεις αναμένονται στις 6 το απόγευμα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά την Τετάρτη, η ίδια η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα ανακοινώσει τα ειξιδικευμένα μέτρα που αφορούν στην σταδιακή επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών.

Κανόνες υγιεινής και πανελλαδικές το επόμενο στοίχημα

Για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το ΕΟΔΥ προκειμένου να λάβει οδηγίες για την ασφάλεια των παιδιών. Όπως προκύπτει μεταξύ των μέτρων ασφαλείας που θα ληφθούν στα σχολεία θα είναι η ασφαλής διατήρηση απόστασης δύο μέτρων μεταξύ των μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας, η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με τακτικό πλύσιμο των χεριών και η ύπαρξη αντισηπτικών σε κάθε αίθουσα. Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής τι θα ισχύσει με τις ώρες προσέλευσης των μαθητών στα σχολεία, αλλά και με τα διαλείμματα.

Το υπουργείο Παιδείας καταστρώνει ταυτόχρονα και το σχέδιο διεξαγωγής των Πανελλαδικών για τις οποίες αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των αιθουσών που θα χρησιμοποιηθούν ώστε να μην υπάρξει συγχρωτισμός. Και σε αυτή την περίπτωση οι μαθητές αναμένεται να τηρούν τις αποστάσεις όπως και τους κανόνες υγιεινής, ενώ αναμένεται να υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Στόχος του υπουργείου είναι οι Πανελλήνιες να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο, ενώ όπως δήλωσε η κ. Κεραμέως θα υπάρξει η δυνατότητα για επαναληπτικές εξετάσεις για παιδιά που νοσήσουν από τον ιό.

Διαβάστε επίσης:  Διαψεύδουν Θεοδωρικάκος και Υπ. Υγείας ότι περνούν στους Δήμους κέντρα υγείας και σχολεία

Επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση

Την ανησυχία και τις έντονες επιφυλάξεις, που διατυπώνονται τόσο από τους γονείς, όσο και από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας δημοσίως για την κυβερνητική απόφαση να ανοίξουν εν μέσω πανδημίας, για μόλις είκοσι ημέρες, όλα τα σχολεία και δη τα δημοτικά και τα γυμνάσια, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι τα σχολεία δεν μπορούν και δεν πρέπει να συγχέονται με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ πρόσθεσε πως οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, χώρες οι οποίες μάλιστα κάνουν μαζικά διαγνωστικά τεστ για τον ιό και έχουν καλύτερη εικόνα της διασποράς του στην κοινότητα, δεν προχωρούν στο άνοιγμα των σχολείων. Επισήμανε ωστόσο ότι η περίπτωση της Γ’ Λυκείου και των τελειόφοιτων φοιτητών είναι διαφορετική, επειδή πρέπει να δώσουν οι μαθητές πανελλαδικές εξετάσεις ή να πάρουν το πτυχίο τους και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Ισχυρές επιφυλάξεις για το άνοιγμα των σχολείων εξέφρασε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το άνοιγμα των σχολείων είναι μεγάλο ρίσκο. Περιμένω να δω ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο και τις αυστηρές προϋπόθεσες για τις οποίες μίλησε ο κ. Τσιόρδας. Γιατί η κυβέρνηση επιλέγει να ξεκινήσει από τα σχολεία; Η κυβέρνηση θέτει τις προτεραιότητες και οι επιστήμονες καθορίζουν το πώς. Περίμενα η κυβέρνηση να ξεκινήσει πρώτα από τις επιχειρήσεις και στο τέλος να ανοίξουν τα σχολεία. Κρατώ σοβαρότατες επιφυλάξεις. Είναι λογικό να δοθεί προτεραιότητα στην Γ’ λυκείου και τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Δώσαμε μάχη για να ανακοινωθεί ο περιορισμός της ύλης για τις πανελλήνιες εξετάσεις και να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατόν. Όπως, επίσης, να ολοκληρωθεί το εξάμηνο και οι πτυχιακές εξετάσεις των τελειόφοιτων φοιτητών. Όλα τα υπόλοιπα θέλουν προσεκτικό σχεδιασμό. Περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις και το σχέδιο της κυβέρνησης».