Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, 2020
11.8 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 Δεκεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1956...Ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα και 80 μέλη του Κινήματος της 26ης Ιουλίου αποβιβάζονται στις ακτές της Κούβας με το πλοίο «Γκράνμα» για...

Από 18 Αυγούστου …χτυπάει την πόρτα ο ΕΝΦΙΑ σε 7 εκ. ιδιοκτήτες ακινήτων: Πέντε οι δόσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων από την Πέμπτη 18 Αυγούστου θα αρχίσουν να αναρτώνται σταδιακά στους ατομικούς λογαριασμούς του Τaxisnet τα εκκαθαριστικά με τα ποσά του φόρου.

Ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να ξεκινά από το τέλος Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2017, ενώ τα εκκαθαριστικά θα είναι πολλών ταχυτήτων με επιβαρύνσεις, ελαφρύνσεις, αλλά και καμία μεταβολή στο ύψος του φόρου σε σχέση με τα περυσινά, αναφέρει η Ημερησία.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η εκκαθάριση των δηλώσεων Ε9 δείχνει ότι ο συνολικός λογαριασμός του φετινού ΕΝΦΙΑ θα κινηθεί περίπου στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι και το 90% των φυσικών προσώπων (περίπου 6,4 εκατ. φορολογούμενοι) θα πληρώσει είτε λιγότερο ΕΝΦΙΑ, είτε το ίδιο ή περίπου το ίδιο σε σχέση με πέρυσι.

Αναλυτικότερα: Το 34% των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων) θα πληρώσει λιγότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών. Το 35% των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,5 εκατομμύρια) θα πληρώσει το ίδιο ποσό με πέρυσι, καθώς η μείωση των αντικειμενικών αξιών δεν επηρέασε καθόλου το ποσό του φόρου.

Αυτό θα συμβεί επειδή ο κύριος ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές βασικού φόρου ανά τετραγωνικού μέτρου που αντιστοιχούν σε κλιμάκια με μεγάλο εύρος αντικειμενικών τιμών ζώνης ανά τ.μ. Έτσι, ακόμη και μετά τη μείωση των αντικειμενικών τιμών θα παραμείνουν στα ίδια κλιμάκια υπολογισμού του φόρου και θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο που είχαν καταβάλει το 2015.

Για παράδειγμα, σε περιοχές με τιμές ζώνης από 1.001 έως 1.500 ευρώ ανά τ.μ. επιβάλλεται βασικός φόρος 3,70 ευρώ ανά τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι σε περιοχές όπου η αντικειμενική τιμή ζώνης μειώθηκε από τα 1.500 στα 1.250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ο ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθεί να υπολογίζεται και πάλι με βασικό φόρο 3,70 ευρώ ανά τ.μ., οπότε δεν θα μειωθεί. Το 21% των φυσικών προσώπων (πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι) θα πληρώσει ελάχιστα παραπάνω φόρο που κυμαίνεται από 1 λεπτό έως 10 ευρώ. Το 5,8% περίπου των φυσικών προσώπων (πάνω από 420.000 φορολογούμενοι) θα πληρώσει επιπλέον 10-50 ευρώ.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται κυρίως όσοι έχουν κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα για τα οποία καταργήθηκε η έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ που ίσχυε μέχρι πέρυσι αλλά και οι φορολογούμενοι με ακίνητα των οποίων η αξία ανέρχεται από 200.001 έως 250.000 ευρώ και θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά τους.

Το 3,8% περίπου των πολιτών (πάνω από 270.000 ιδιοκτήτες ακινήτων) θα πληρώσει επιπλέον από 50 ευρώ και πάνω. Οι φορολογούμενοι αυτοί πιάνονται στην «τσιμπίδα» του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και θα πληρώσουν παραπάνω φόρο λόγω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ και της αύξησης των συντελεστών υπολογισμού του φόρου.

Αγωνία στο υπουργείο Οικονομικών

Οι δύο επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για την πορεία των εσόδων. Μετά την «ψυχρολουσία» του Ιουλίου, οι ελπίδες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών εναποτίθενται στα τέλη Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Εκεί θα φανεί εάν οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα, αλλά και τη διάθεση να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ειδικά τον επόμενο μήνα, οι πολίτες καλούνται πληρώσουν διπλά.

Τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Πιθανή νέα απόκλιση από τους στόχους στο συγκεκριμένο δίμηνο θα φέρουν ακόμη πιο κοντά την ενεργοποίηση του κόφτη, κάτι που δεν θα ήθελε επ’ ουδενί το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση.

Κρίσιμο ραντεβού στις 29 Αυγούστου Ιδιαίτερα δύσκολο αναμένεται να είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς πριν από την επιστροφή των δανειστών τον Σεπτέμβριο για τη μίνι αξιολόγηση, θα πρέπει να επισπεύσει το κλείσιμο κρίσιμων ζητημάτων που θα επιτρέψουν την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου θα συνεδριάσει, το Euro Working Group, όπου επί τάπητος θα τεθεί η πρόοδος που θα έχει γίνει στα προαπαιτούμενα για τα 2,8 δισ. ευρώ, τα ανοιχτά ζητήματα του Μεσοπροθέσμου, η δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και η στάση του ΔΝΤ και το θέμα των αποφάσεων για το χρέος. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος έχει συνδέσει τη συζήτηση για το χρέος με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, σε μια προσπάθεια να πιέσει για μείωση του στόχου που προβλέπει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να παραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018 για τουλάχιστον 5 με 10 χρόνια. Το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει να πείσει τους δανειστές, ότι οι στόχοι μπορούν να μειωθούν χωρίς να απαιτηθούν νέα μέτρα.

Κρίσιμος ο Αύγουστος

Ιδιαίτερα δύσκολο αναμένεται να είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς πριν από την επιστροφή των δανειστών τον Σεπτέμβριο για τη μίνι αξιολόγηση, θα πρέπει να επισπεύσει το κλείσιμο κρίσιμων ζητημάτων που θα επιτρέψουν την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Σε πέντε δόσεις

Ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να ξεκινά από το τέλος Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2017, ενώ τα εκκαθαριστικά θα είναι πολλών ταχυτήτων με επιβαρύνσεις, ελαφρύνσεις, αλλά και καμία μεταβολή στο ύψος του φόρου σε σχέση με τα περυσινά.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Επίδομα 800 ευρώ: Νέα πληρωμή σήμερα – Ποιους αφορά

Σήμερα, Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ σε 2.481 δικαιούχους εργαζομένους ειδικών κατηγοριών, σύμφωνα με απόφαση...
ΟΟΣΑ: Σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2022

ΟΟΣΑ: Σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2022

H ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 10,1%, για να αναπτυχθεί 0,9% το 2021 και 6,6% το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις...

Επίδομα γέννησης: Παράταση για νέους γονείς – Όλες οι λεπτομέρειες

Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των νέων γονέων για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης, όπως αναφέρει σε...
Eurogroup: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. για Ελλάδα

Eurogroup: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. για Ελλάδα

Το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα.
Από λάθη έμειναν με άδειες τσέπες 80.000 συνταξιούχοι

Από λάθη έμειναν με άδειες τσέπες 80.000 συνταξιούχοι

Λάθη και αστοχίες των αρμοδίων, με συνέπεια την ταλαιπωρία 80.000 συνταξιούχων που είναι δικαιούχοι αναδρομικών, εντοπίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πράσινο φως για 12.361 επιχειρήσεις

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πράσινο φως για 12.361 επιχειρήσεις

Πράσινο φως για να μπουν στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής πήραν 12.361 επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος...
Παράνομες κρίθηκαν οι επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας των Εφοριακών

Παράνομες κρίθηκαν οι επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας των Εφοριακών

Παράνομη έκρινε το Πρωτοδικείο Αθηνών, την απόφαση της Ομοσπονδίας των Εφοριακών με βάση την οποία είχαν προκηρυχθεί επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από την...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δήμος Αθηναίων: Rapid test για κορωνοϊό και θερμομετρήσεις σε άστεγους της πόλης

Μια μεγάλη οργανωμένη προσπάθεια να εντοπιστούν τυχόν κρούσματα κορωνοϊού στον άστεγο πληθυσμό...

Μπακογιάννης: Ζητά από τη Βουλή ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές από πρόστιμα του 2016-17

Την άμεση ψήφιση στη Βουλή ρύθμισης 120 δόσεων για οφειλές του 2016-17...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή