Από Δευτέρα τα προσφυγόπουλα πάνε σχολείο – Εν μέσω αντιδράσεων από πολλούς γονείς

34
μαθητές, προσφυγόπουλα, σχολείο,

Αύριο χτυπά το πρώτο κουδούνι για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Παιδείας. Τα παιδιά ετοιμάζονται να μεταβούν στο σχολείο οι αντιδράσεις από πολλούς γονείς συνεχίζονται και ο Νικός Φίλης, μίλησε γι΄αυτά τα περιστατικά, χαρακτηρίζοντάς τα ως «μειοψηφικές καταστάσεις».

Σε συνέντευξη του ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε, πως η σχολική χρονιά για τα παιδιά των προσφύγων ξεκινά και σημείωσε αναφερόμενος στο περιστατικό της Μυτιλήνης, όπου γονείς έβαλαν λουκέτο σε σχολείο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ο Νίκος Φίλης εκτίμησε πως αυτέ οι κινήσεις ότι αποτελούν «μειοψηφικές καταστάσεις που δεν ανταποκρίνονται στο γενικότερο αίσθημα αγάπης και αλληλεγγύης τα ελληνικού λαού προς τους πρόσφυγες».

Για το έλλειμμα της ενημέρωσης, που μπορεί να υπήρχε, ο Ν. Φίλης σημείωσε:

Ακόμα και αναγκαία ενημέρωση να μην υπήρχε, δεν κλείνεις ένα σχολείο με λουκέτο, με το έτσι θέλω, αλλά ζητάς ενημέρωση

Για το ρόλο του Διευθυντή στα σχολεία:

«Δεν υποχρεούται να κάνει ενημέρωση στους γονείς, ο Διευθυντής ενημερώνει τα παιδιά ότι μεθαύριο θα έχουμε και μαθητές πρόσφυγες σε Τμήμα Υποδοχής. Αυτό κάνει ο Διευθυντής. Το θέμα της ενημέρωσης των γονέων αφορά την τοπική κοινωνία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις εκπαιδευτικές αρχές εκτός σχολείου».

Ο αρμόδιος Υπουργός εν συνεχεία επισήμανε:

«Ο παιδαγωγικός στόχος, που προκύπτει και από τις διεθνείς συμβάσεις και από την εσωτερική έννομη τάξη από τους δικούς μας νόμους, είναι ότι τελικώς το παιδί, μετά από ένα μεταβατικό διάστημα που θα εξοικειωθεί με την ελληνική γλώσσα και την ελληνική πραγματικότητα, θα ενταχθεί στην τάξη μαζί με τα ελληνόπουλα. Αυτό μπορεί να πάρει μερικούς μήνες ή ίσως μέχρι τον Ιούνιο. Έχουν αποδείξει τα παιδιά μια τρομακτική ικανότητα προσαρμογής».

Διαβάστε επίσης:  Στην Αθήνα ο Κάρολος και η Καμίλα

«Σταδιακή» η εξέλιξη του προγράμματος για την εκπαίδευση των προσφύγων:

Ο Νίκος Φίλης δήλωσε: «Σε πρώτη φάση, το πρόγραμμα ξεκινά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ήπειρο και μέσα στο μήνα το πρόγραμμα θα εξαπλωθεί στις αναγκαίες γεωγραφικές περιοχές».

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα των προσφυγόπουλων;

«Όπου μπορούμε προσπαθούμε να ενισχύσουμε την μητρική γλώσσα, καλλιτεχνικά, αισθητική αγωγή, γυμναστική, μουσική ώστε να ενταχθούν τα παιδιά σε ένα πρόγραμμα εκμάθησης όχι μόνο της ελληνικής αλλά και σε ένα πρόγραμμα ένταξης στην κοινωνία. Πρόθεση είναι τα απογευματινά τμήματα να κατευθυνθούν και σε κοινές δράσεις με τα παιδιά των πρωινών τμημάτων. Θέλουμε να μην υπάρχει αντίληψη γκέτο» σημείωσε ο Υπουργός.

Επιμένουν οι γονείς στο Ωραιόκαστρο:

Το πρωί της Κυριακής οι κάτοικοι του Ωραιοκάστρου πραγματοποίησαν συνέλευση έξω από το 1ο Δημοτικό σχολείο. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης επισήμαναν, πως είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σε κανένα προσφυγόπουλο να ενταχθεί σε σχολείο του δήμου.