Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.6 C
Athens

Αποφασιστικό βήμα για την Ευρωκορβέτα του προγράμματος PESCO

Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα PESCO που είναι υπεύθυνο για την ναυπήγηση της πρώτης ευρωκορβέτας

Ακόμη ένα βήμα, που φέρνει τη ναυπήγηση του πρώτου ευρωπαϊκού πολεμικού πλοίου είναι γεγονός. Ένα πρόγραμμα, το οποίο όπως αναφέραμε πρόσφατα σκοπό έχει – βάσει χρονοδιαγράμματος – να ρίξει το πρώτο πλοίο στο νερό το 2027.

Του προγράμματος ηγούνται τέσσερις χώρες, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα και Ισπανία. Στην αρχή ήταν οι τρεις χώρες που ηγούντο στον κατασκευαστικό τομέα αφού διέθεταν τα ναυπηγεία. Η Γαλλία με την NAVAL, η Ιταλία με την Fincantieri και η Ισπανία με την Navantia.

Όμως, μετά την είσοδο ως στρατηγικού επενδυτή της Fincantieri στα ναυπηγεία Ελευσίνας και την από κοινού πορεία με την ΟΝΕΧ, πλέον και η Ελλάδα γίνεται μέλος του κατασκευαστικού προγράμματος.

Η ευρωκορβέτα θα κοστίζει περίπου 250 εκατ. το κάθε πλοίο χωρίς τον εξοπλισμό του. Θα είναι εκτοπίσματος περίπου 3.000 τόνων, βασίζεται πάνω στην κορβέτα DOHA που ήδη ναυπηγεί η Ιταλία και πού έχει προταθεί για το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ θα παράγεται σε 2 εκδόσεις. Μία σε ρόλο περιπολικού και μία για πολεμικές επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα έχει ζητήσει σε ότι αφορά τις προδιαγραφές να φέρει σόναρ τροπίδας, για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις.

Αν και τα συστήματα μάχης και τα ραντάρ θα τα επιλέξει ο κάθε χρήστης ξεχωριστά, γενικότερα προκρίνεται ως διαμόρφωση αυτή που φέρουν οι κορβέτες DOHA – στην πολεμική έκδοση – με 16 κάθετους εκτοξευτήρες αλλά και CAMM–ER.

Προβλέπεται να είναι μήκους 105 μέτρων και να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 26 κόμβων.

Ήδη, από την ΕΕ έχουν εγκριθεί κονδύλια ύψους 60 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του προγράμματος, ενώ μέχρι στιγμής έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον ναυπήγησης 20 πλοίων, 6 για την Γαλλία, 6 για την Ισπανία και 8 για την Ιταλία, με την Ελλάδα να έπεται.

Εξελίξεις

Σύμφωνα με κοινό δελτίο που εξέδωσαν, η Fincantieri και η Naval Group, με την κοινοπραξία Naviris που έχουν συστήσει, και η Navantia ενισχύουν τη συνεργασία τους για το πρόγραμμα Modular Multirole Patrol Corvette (MMPC) και επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους να συνεργαστούν προκειμένου να αναπτύξουν την πρώτη κοινή ναυτική δυνατότητα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία των Fincantieri, Naval Group και Navantia και συντονισμένη από τη Naviris υπέβαλε στις 9 Δεκεμβρίου μια βιομηχανική πρόταση σχετικά με την πρόσκληση MMPC του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF).

Η κοινή εκτίμησή τους είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερους τύπους απειλών (αυξημένες εντάσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, ζητήματα παράνομης μετανάστευσης, τρομοκρατία κ.λπ.). Τα τελευταία χρόνια, και πιο συγκεκριμένα το 2021, υπήρξαν αυξανόμενες εκκλήσεις προς τους Ευρωπαίους να αναλάβουν την ευθύνη για τη δική τους ασφάλεια τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και ως μέρος της ευρωπαϊκής κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επανειλημμένα υπογραμμίσει την ανάγκη ανάπτυξης κοινών στρατιωτικών ικανοτήτων για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Από την άποψη αυτή, η Fincantieri, η Naval Group και η Navantia αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ανάγκη συνεργασίας στον τομέα της ναυτικής άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να στηρίξουν την Ευρώπη στην αντιμετώπιση τόσο αυτών των προκλήσεων όσο και των μελλοντικών.

Όπως αναφέρουν οι εταιρείες στην ανακοίνωσή τους «ως σημαντικοί ευρωπαϊκοί βιομηχανικοί παράγοντες στον τομέα της ναυτικής άμυνας, πιστεύουν ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσουμε μια πραγματική, συμπαγή, συνεργασία προστιθέμενης αξίας γύρω από ένα πρόγραμμα που θα είναι η πρώτη κοινή ναυτική δυνατότητα στην Ευρώπη. Αυτό το στρατηγικό πρόγραμμα υπάρχει ήδη: η European Patrol Corvette (EPC), η πιο σημαντική ναυτική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO)».

Βιομηχανική πρόταση

Στις 9 Δεκεμβρίου, η κοινοπραξία με επικεφαλής τους τρεις βιομηχανικούς ναυτικούς εταίρους και με συντονιστή την Naviris υπέβαλε τη βιομηχανική πρόταση σχετικά με την πρόσκληση MMPC του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF) προκειμένου να αναπτύξει αυτό το κοινό έργο.

Ο στόχος της πρότασης είναι να μεγιστοποιήσει τις συνέργειες και τη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών ναυπηγικών βιομηχανιών. Αναπτύσσοντας από κοινού ένα νέο πλοίο, το EPC, στοχεύουν να εξασφαλίσουν μια ευρωπαϊκή κυριαρχία στο πολεμικό πλοίο δεύτερης τάξης.

Αυτό έγινε δυνατό χάρη στη συμμετοχή των:

• 4 χωρών στο έργο EPC PESCO (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα)

• 6 χώρών που συμμετέχουν στη συνίδρυση (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, Δανία και Νορβηγία)

• 3 Ευρωπαικών Ναυπηγικών Βιομηχανιών (Fincantieri, Naval Group και Navantia ) με την Naviris υπεύθυνη για το συντονισμό

• 40 εταιρειών ναυτιλιακών συστημάτων και εξοπλισμού.

Εκτιμάται ότι το πλοίο που θα παραχθεί θα αποτελέσει μια σημαντική εξέλιξη σε σχέση με τα σημερινά πολεμικά πλοία, καθώς θα είναι αρθρωτό, ευέλικτο, καθώς και πιο ενεργειακά αποδοτικό, πιο πράσινο, ασφαλέστερο, πιο διαλειτουργικό και ασφαλές στον κυβερνοχώρο.

Στόχος είναι το MMPC να χαρακτηριστεί τελικά ότι ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες εθνικές απαιτήσεις, διατηρώντας το καθορισμένο σχέδιο ως κοινή αναφορά.

Η πρόταση αυτή αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς την προετοιμασία της μελλοντικής παραγωγής του πλοίου στο πλαίσιο μιας δεύτερης πρόσκλησης στο πλαίσιο του EDF σε πολυετή προοπτική. Σε αυτό το πλαίσιο, η προώθηση του προγράμματος σε άλλα Ευρωπαϊκά Ναυτικά, με κοινή δράση των Εθνών που ήδη αποτελούν μέρος του προγράμματος PESCO, θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία, αυξάνοντας τη συνεργασία, την αποτελεσματικότητα και μειώνοντας τις επικαλύψεις στις αμυντικές δαπάνες

Σχετικά με τη Naviris

H Naviris είναι μια κοινοπραξία 50/50 που συμμετέχει η Fincantieri και η Naval Group, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της επισήμως τον Ιανουάριο του 2020. Με αυτή τη συμμαχία να φέρνει νέες ευκαιρίες στην αγορά πλοίων επιφανείας, η Fincantieri και η Naval Group έχουν παγιώσει την κοινή τους επιθυμία να οικοδομήσουν ένα μέλλον αριστείας για την ναυπηγική βιομηχανία και το ναυτικό. Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες με συμπληρωματικά χαρτοφυλάκια, που υποστηρίζονται από ένα μεγάλο οικοσύστημα, ενώθηκαν για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα ναυτικά σώματα ανά τον κόσμο και να αυξήσουν αμοιβαία το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα. Υλοποιούν την κοινή τους διεθνή φιλοδοξία: η συμμαχία βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση των προκλήσεων και της πραγματικότητας της ναυτικής άμυνας στον κόσμο του σήμερα. Η Naviris είναι αφοσιωμένη στο να ανοίξει τις πόρτες στις διεθνείς αγορές του αύριο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΚΚΕ: Τα ψηφοδέλτια παρουσίασε ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του μήνα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ως επικεφαλής...

Μιχαηλίδου: Αυξημένος φέτος ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού

Συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας είχε σήμερα 19 Απριλίου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιβεβαίωσε...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 100.000 πολίτες που ζουν είτε στην Ελλάδα, είτε σε 114 άλλες χώρες. Ο Υπουργός...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και...

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ, ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα...

Τσίπρας: Στη Μ. Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την επιστροφή όλων των ομήρων πρέπει να ζητήσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η Ευρώπη τόνισε από...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η ευρωκορβέτα PESCO, η Ελλάδα και τα ναυπηγεία Ελευσίνας

Νέες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα PESCO της ευρωκορβέτας, στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα, που...