Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
19.3 C
Athens

Αποφασιστικό βήμα για την Ευρωκορβέτα του προγράμματος PESCO

Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα PESCO που είναι υπεύθυνο για την ναυπήγηση της πρώτης ευρωκορβέτας

Ακόμη ένα βήμα, που φέρνει τη ναυπήγηση του πρώτου ευρωπαϊκού πολεμικού πλοίου είναι γεγονός. Ένα πρόγραμμα, το οποίο όπως αναφέραμε πρόσφατα σκοπό έχει – βάσει χρονοδιαγράμματος – να ρίξει το πρώτο πλοίο στο νερό το 2027.

Του προγράμματος ηγούνται τέσσερις χώρες, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα και Ισπανία. Στην αρχή ήταν οι τρεις χώρες που ηγούντο στον κατασκευαστικό τομέα αφού διέθεταν τα ναυπηγεία. Η Γαλλία με την NAVAL, η Ιταλία με την Fincantieri και η Ισπανία με την Navantia.

Όμως, μετά την είσοδο ως στρατηγικού επενδυτή της Fincantieri στα ναυπηγεία Ελευσίνας και την από κοινού πορεία με την ΟΝΕΧ, πλέον και η Ελλάδα γίνεται μέλος του κατασκευαστικού προγράμματος.

Η ευρωκορβέτα θα κοστίζει περίπου 250 εκατ. το κάθε πλοίο χωρίς τον εξοπλισμό του. Θα είναι εκτοπίσματος περίπου 3.000 τόνων, βασίζεται πάνω στην κορβέτα DOHA που ήδη ναυπηγεί η Ιταλία και πού έχει προταθεί για το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ θα παράγεται σε 2 εκδόσεις. Μία σε ρόλο περιπολικού και μία για πολεμικές επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα έχει ζητήσει σε ότι αφορά τις προδιαγραφές να φέρει σόναρ τροπίδας, για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις.

Αν και τα συστήματα μάχης και τα ραντάρ θα τα επιλέξει ο κάθε χρήστης ξεχωριστά, γενικότερα προκρίνεται ως διαμόρφωση αυτή που φέρουν οι κορβέτες DOHA – στην πολεμική έκδοση – με 16 κάθετους εκτοξευτήρες αλλά και CAMM–ER.

Προβλέπεται να είναι μήκους 105 μέτρων και να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 26 κόμβων.

Ήδη, από την ΕΕ έχουν εγκριθεί κονδύλια ύψους 60 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του προγράμματος, ενώ μέχρι στιγμής έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον ναυπήγησης 20 πλοίων, 6 για την Γαλλία, 6 για την Ισπανία και 8 για την Ιταλία, με την Ελλάδα να έπεται.

Εξελίξεις

Σύμφωνα με κοινό δελτίο που εξέδωσαν, η Fincantieri και η Naval Group, με την κοινοπραξία Naviris που έχουν συστήσει, και η Navantia ενισχύουν τη συνεργασία τους για το πρόγραμμα Modular Multirole Patrol Corvette (MMPC) και επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους να συνεργαστούν προκειμένου να αναπτύξουν την πρώτη κοινή ναυτική δυνατότητα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία των Fincantieri, Naval Group και Navantia και συντονισμένη από τη Naviris υπέβαλε στις 9 Δεκεμβρίου μια βιομηχανική πρόταση σχετικά με την πρόσκληση MMPC του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF).

Η κοινή εκτίμησή τους είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερους τύπους απειλών (αυξημένες εντάσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, ζητήματα παράνομης μετανάστευσης, τρομοκρατία κ.λπ.). Τα τελευταία χρόνια, και πιο συγκεκριμένα το 2021, υπήρξαν αυξανόμενες εκκλήσεις προς τους Ευρωπαίους να αναλάβουν την ευθύνη για τη δική τους ασφάλεια τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και ως μέρος της ευρωπαϊκής κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επανειλημμένα υπογραμμίσει την ανάγκη ανάπτυξης κοινών στρατιωτικών ικανοτήτων για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Από την άποψη αυτή, η Fincantieri, η Naval Group και η Navantia αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ανάγκη συνεργασίας στον τομέα της ναυτικής άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να στηρίξουν την Ευρώπη στην αντιμετώπιση τόσο αυτών των προκλήσεων όσο και των μελλοντικών.

Όπως αναφέρουν οι εταιρείες στην ανακοίνωσή τους «ως σημαντικοί ευρωπαϊκοί βιομηχανικοί παράγοντες στον τομέα της ναυτικής άμυνας, πιστεύουν ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσουμε μια πραγματική, συμπαγή, συνεργασία προστιθέμενης αξίας γύρω από ένα πρόγραμμα που θα είναι η πρώτη κοινή ναυτική δυνατότητα στην Ευρώπη. Αυτό το στρατηγικό πρόγραμμα υπάρχει ήδη: η European Patrol Corvette (EPC), η πιο σημαντική ναυτική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO)».

Βιομηχανική πρόταση

Στις 9 Δεκεμβρίου, η κοινοπραξία με επικεφαλής τους τρεις βιομηχανικούς ναυτικούς εταίρους και με συντονιστή την Naviris υπέβαλε τη βιομηχανική πρόταση σχετικά με την πρόσκληση MMPC του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF) προκειμένου να αναπτύξει αυτό το κοινό έργο.

Ο στόχος της πρότασης είναι να μεγιστοποιήσει τις συνέργειες και τη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών ναυπηγικών βιομηχανιών. Αναπτύσσοντας από κοινού ένα νέο πλοίο, το EPC, στοχεύουν να εξασφαλίσουν μια ευρωπαϊκή κυριαρχία στο πολεμικό πλοίο δεύτερης τάξης.

Αυτό έγινε δυνατό χάρη στη συμμετοχή των:

• 4 χωρών στο έργο EPC PESCO (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα)

• 6 χώρών που συμμετέχουν στη συνίδρυση (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, Δανία και Νορβηγία)

• 3 Ευρωπαικών Ναυπηγικών Βιομηχανιών (Fincantieri, Naval Group και Navantia ) με την Naviris υπεύθυνη για το συντονισμό

• 40 εταιρειών ναυτιλιακών συστημάτων και εξοπλισμού.

Εκτιμάται ότι το πλοίο που θα παραχθεί θα αποτελέσει μια σημαντική εξέλιξη σε σχέση με τα σημερινά πολεμικά πλοία, καθώς θα είναι αρθρωτό, ευέλικτο, καθώς και πιο ενεργειακά αποδοτικό, πιο πράσινο, ασφαλέστερο, πιο διαλειτουργικό και ασφαλές στον κυβερνοχώρο.

Στόχος είναι το MMPC να χαρακτηριστεί τελικά ότι ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες εθνικές απαιτήσεις, διατηρώντας το καθορισμένο σχέδιο ως κοινή αναφορά.

Η πρόταση αυτή αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς την προετοιμασία της μελλοντικής παραγωγής του πλοίου στο πλαίσιο μιας δεύτερης πρόσκλησης στο πλαίσιο του EDF σε πολυετή προοπτική. Σε αυτό το πλαίσιο, η προώθηση του προγράμματος σε άλλα Ευρωπαϊκά Ναυτικά, με κοινή δράση των Εθνών που ήδη αποτελούν μέρος του προγράμματος PESCO, θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία, αυξάνοντας τη συνεργασία, την αποτελεσματικότητα και μειώνοντας τις επικαλύψεις στις αμυντικές δαπάνες

Σχετικά με τη Naviris

H Naviris είναι μια κοινοπραξία 50/50 που συμμετέχει η Fincantieri και η Naval Group, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της επισήμως τον Ιανουάριο του 2020. Με αυτή τη συμμαχία να φέρνει νέες ευκαιρίες στην αγορά πλοίων επιφανείας, η Fincantieri και η Naval Group έχουν παγιώσει την κοινή τους επιθυμία να οικοδομήσουν ένα μέλλον αριστείας για την ναυπηγική βιομηχανία και το ναυτικό. Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες με συμπληρωματικά χαρτοφυλάκια, που υποστηρίζονται από ένα μεγάλο οικοσύστημα, ενώθηκαν για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα ναυτικά σώματα ανά τον κόσμο και να αυξήσουν αμοιβαία το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα. Υλοποιούν την κοινή τους διεθνή φιλοδοξία: η συμμαχία βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση των προκλήσεων και της πραγματικότητας της ναυτικής άμυνας στον κόσμο του σήμερα. Η Naviris είναι αφοσιωμένη στο να ανοίξει τις πόρτες στις διεθνείς αγορές του αύριο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Δέσμευση ότι ο φράχτης θα επεκταθεί και στα 140 χιλιόμετρα της ελληνοτουρκικής μεθορίου

Η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο είναι εθνική επιταγή, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την υπογραφή της...

Ανδρουλάκης: Κυβερνήσεις συνεργασίας με πρόσωπα υψηλής αξιοπιστίας, μπορούν να δημιουργήσουν πλαίσιο ασφάλειας στον ελληνικό...

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που ξεκίνησε να οικοδομεί τον φράχτη. Διότι πιστεύουμε ότι οι χώρες έχουν σύνορα. Σύνορα υπάρχουν και στον Έβρο...

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει το έργο του φράκτη ή θα τον ξηλώσει;

Τον φράχτη «θα τον ολοκληρώσουμε, σε όλο το μήκος του Έβρου και εάν δεν καταφέρουμε να βρούμε ευρωπαϊκούς πόρους θα το χρηματοδοτήσουμε με εθνικούς...

Έβρος: Το σχέδιο για την επέκταση του φράχτη – Στην περιοχή σήμερα ο Κυριάκος...

Τον Έβρο επισκέπτεται σήμερα Παρασκευή 31 Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το απόγευμα θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την υπογραφή...

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 4,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ 

Στις 4,7 μονάδες υποχωρεί η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Η έρευνα που παρουσιάστηκε...

Εξοπλιστικά: Γιατί οι πύραυλοι SPIKE-NLOS κάνουν το Αιγαίο απροσπέλαστο

«Όλο το ανατολικό Αιγαίο θα μετατραπεί σε μια τεράστια περιοχή άρνησης πρόσβασης» λένε χαρακτηριστικά οι ειδικοί για την αποτελεσματικότητα των SPIKE-NLOS. Ευφορία στις ελληνικές ένοπλες...
Καραμανλής: Σε 4-5 μήνες ο διαγωνισμός για 750 νέα λεωφορεία

Εκλογές 2023: «Κλείδωσε» η υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή στις Σέρρες

«Κλείδωσε» η υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή στις Σέρρες στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. Μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη για το οποίο ο Κώστας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,242ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η ευρωκορβέτα PESCO, η Ελλάδα και τα ναυπηγεία Ελευσίνας

Νέες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα PESCO της ευρωκορβέτας, στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα, που...