Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.8 C
Athens

Αποκάλυψη: Η άστοχη κίνηση που καθυστερεί για μήνες το πρόγραμμα των Rafale

Μία «ολιγωρία» όπως την χαρακτηρίζουν κύκλοι του «Ελληνικού Πενταγώνου», εκθέτει όχι μόνο την ηγεσία του υπουργείου αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Ήταν στις 15 Δεκεμβρίου το βράδυ, κατά την διάρκεια συζήτησης του Προϋπολογισμού, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής έλεγε χαρακτηριστικά: «Σας ανακοινώνω ότι τις επόμενες ημέρες υπογράφουμε τη συμφωνία για την παραλαβή 18 Rafale», βάζοντας στην τελική ευθεία το θέμα απόκτησης των νέων μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροποριας.

Μάλιστα, όπως δημοσιεύσαμε τότε βάσει διασταυρωμένων πληροφοριών τις επόμενες ημέρες αναμενόταν να επισκεφτεί την Αθήνα η υπουργός άμυνας της Γαλλίας Φλορανς Παρλί προκειμένου να πέσουν οι επιγραφές και να επικυρώσει την συμφωνία, σε μία εκδήλωση που θα είχε πανηγυρικό χαρακτήρα. Όλα ήταν έτοιμα κι είχε οριστεί ως ημερομηνία άφιξης της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας η 22 Δεκεμβρίου (δηλαδή χθες) και στις 23 Δεκεμβρίου (δηλαδή, σήμερα) θα έπεφταν οι υπογραφές.

Όμως, ενώ από το ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έτρεξαν όλες οι διαδικασίες με ταχύτητα φωτός – με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να έχει συγκροτήσει «ομάδα κρούσης» ειδικά για τον σκοπό αυτό, να τρέξει δηλαδή τα εξοπλιστικά προγράμματα που κολλούσαν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, φαίνεται ότι ορισμένοι τορπίλισαν την διαδικασία. .

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στην ΓΔΑΕΕ ορισμένοι κύκλοι πίστεψαν ότι μπορούσε να ακολουθηθεί διαφορετική διαδρομή από την ενδεδειγμένη με αποτέλεσμα να εκθέσουν την κυβέρνηση απέναντι στην σύμμαχο Γαλλία!

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες στελέχη της ΓΔΑΕΕ παρέσυραν το υπουργείο με την άποψη ότι “δεν χρειάζεται η Σύμβαση για τα Rafale να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο” και αρκούσε “να πάει από την Βουλή, με την κύρωση του σχετικού νόμου”. Κάτι το οποίο έγινε αντιληπτό από τον ίδιο τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος και έβαλε μπλόκο στην «κακή συνεννόηση πριν αυτή εξελιχθεί σε φιάσκο».

Αυτός είναι και ο λόγος που την Δευτέρα, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν παρουσίασαν το πρόγραμμα των Rafale.

Σύμφωνα με πληροφορίες ως νέα πιθανή ημερομηνία εισαγωγής της “Σύμβασης των Rafale” για κύρωση στην Βουλή προκρίνεται το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Αυτό, όμως, εξαρτάται εκτός από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις παρατηρήσεις που θα κάνει επί του κειμένου και από την συμφωνία με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, της οποίας το πρόγραμμα θα πρέπει να επιτρέψει την επίσκεψή της στην Ελλάδα. Επιπλέον, αυτή τη φορά για να οριστεί ραντεβού θα πρέπει να υπάρχει η βεβαιότητα ότι έχει απαλειφθεί κάθε πιθανότητα νέας έκπληξης.

Πληροφορίες από γαλλικές πηγές κάνουν λόγο για εκνευρισμό από κύκλους της γαλλικής κυβέρνησης εξαιτίας του «ερασιτεχνισμού» που εκπέμπει ο χειρισμός της υπόθεσης από την ελληνική πλευρά. Κι αυτό γιατί όπως αναφέρουν «δόθηκε μάχη με τον χρόνο και ασκήθηκε υπέρμετρη πίεση προς την πολεμική αεροπορία της Γαλλίας για να βρεθούν τα 12 μεταχειρισμένα Rafale».

Όμως, τα απόνερα από την «ολιγωρία» για την «Σύμβαση των Rafale» δεν σταματούν εκεί, αφού επηρεάζεται κι όλος ο σχεδιασμός εκπαίδευσης αλλά και παραλαβής των μαχητικών στην χώρα μας. Εάν τηρηθεί το νέο χρονοδιάγραμμα και κυρωθεί η αγορά των μαχητικών από την Βουλή στο τέλος Ιανουαρίου, η αναχώρηση των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας για εκπαίδευση μετατίθεται για τα μέσα προς τέλη Φεβρουαρίου.

Αυτό συνεπάγεται και την καθυστέρηση παραλαβής των πρώτων Rafale, αφού ο Αύγουστος «δεν υπάρχει» για την Γαλλία, δεδομένου ότι είναι ο μήνας αδειών και ο δημόσιος τομέας υπολειτουργεί. Άρα, οι πληροφορίες που έφεραν το τέλος Ιουνίου ως την πιθανή ημερομηνία παραλαβής των πρώτων γαλλικών μαχητικών, «διαγράφεται» από το καλεντάρι. Πλέον το βάρος δίνεται να μην υπάρξει νέα καθυστέρηση κι αν είναι δυνατόν τον Σεπτέμβριο να παραληφθούν τα πρώτα 6 μαχητικά του τύπου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης έδωσε τη δική του οπτική διάσταση στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ο έμπειρος πολιτικός...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...
Τσακαλώτος κατά Κυρανάκη

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ , η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Στην...
Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ελληνική Αεροπορία: Τα ελληνικά Rafale στην πρώτη τους άσκηση εκτός συνόρων 

Φωτογραφίες από τις πτήσεις, στον γαλλικό εναέριο χώρο, των ελληνικών Rafale, ανήρτησε στον λογαριασμό της στο...

Super League: Το πλήρες πρόγραμμα των πλέι οφ

Η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος (Super League) συνεδρίασε σήμερα (μέσω τηλεδιάσκεψης) με θέμα τον...

Τα Rafale ανοίγουν φτερά για ασκήσεις στο εξωτερικό

Οι 18 «Ριπές του ανέμου» έτοιμες για όλα, ακόμα και για readiness, ετοιμότητα δηλαδή,...

Κύπελλο: Το πρόγραμμα της προημιτελικής φάσης

Γνωστό έγινε το αναλυτικό πρόγραμμα της προημιτελικής φάσης για το Κύπελλο , με την ΕΠΟ να...