Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
21.4 C
Athens

Αποκλειστική δήλωση πρίγκιπα Καρόλου στην «Κ»: Η Ελλάδα είναι στο αίμα μου

«Εκτός των άλλων, η Ελλάδα είναι στο αίμα μου και ήμουν επί μακρόν γοητευμένος από τον πολιτισμό και την ιστορία της, καθώς και ιδιαίτερα τυχερός που έχω επισκεφθεί μερικά από τα πιο όμορφα και μοναδικά μέρη της», υπογραμμίζει σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην «Κ» ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας της Ουαλλίας Κάρολος, μία ημέρα πριν από την άφιξή του στην Ελλάδα.

«Μάλιστα, με δική μου εισήγηση, η Σχολή μου των Παραδοσιακών Τεχνών έχει δημιουργήσει προγράμματα στη Μεγάλη Βρετανία όπου διδάσκεται στους φοιτητές η τέχνη της αγιογραφίας, που είναι βεβαίως ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού και της Ορθόδοξης Ελληνικής θρησκευτικής έκφρασης», συνεχίζει και προσθέτει:

«Γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα και πολλοί Ελληνες περνούν δύσκολα τα τελευταία χρόνια, θέλησα να βρω έναν τρόπο, έστω μικρό και περιορισμένο, για να βοηθήσω τους νέους στη χώρα να αναπτύξουν πλήρως το δυναμικό τους, είτε μέσω επαγγελματικής κατάρτισης, είτε στηρίζοντάς τους για να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Με αυτό το θέμα ασχολείται η φιλανθρωπική μου οργάνωση Prince’s Trust, εδώ και σαράντα δύο χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία και πρόσφατα και στο εξωτερικό. Συναισθανόμενος τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Ελληνες, σκέφτηκα ότι, ίσως, η εμπειρία που έχουμε συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια θα μπορούσε να φανεί κατά κάποιο τρόπο χρήσιμη, για να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν οι προκλήσεις που έχει μπροστά της αυτή η τόσο ξεχωριστή χώρα».

Η τριήμερη επίσημη επίσκεψη (9-11 Μαΐου) του πρίγκιπα Καρόλου και της συζύγου του, δούκισσας της Κορνουάλης Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, έχει σκοπό να τιμήσει τους μακραίωνους δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας.

Αποκλειστική δήλωση πρίγκιπα Καρόλου στην «Κ»: Η Ελλάδα είναι στο αίμα μου

Το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο και οι δεσμοί με το Άγιον Όρος

Το 1981, στον απόηχο των μεγάλων εξεγέρσεων και ταραχών στις υποβαθμισμένες γειτονιές του Μπρίξτον στο Λονδίνο και του Τόξτεθ στο Λίβερπουλ, η φιλανθρωπική οργάνωση του πρίγκιπα Καρόλου, «The Prince’s Trust», προσπάθησε να προσφέρει διέξοδο. Μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης επιχείρησε τότε να υποστηρίξει τους νέους, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα εφόδια για την επιτυχή έξοδό τους στην αγορά εργασίας.

Έκτοτε, περισσότεροι από 900.000 μη προνομιούχοι νέοι, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, άστεγοι, μακροχρόνια άνεργοι ή ψυχικά ασθενείς στη Μεγάλη Βρετανία έχουν βοηθηθεί από την οργάνωση του πρίγκιπα Καρόλου.

To «Prince’s Trust» ιδρύθηκε το 1976 και πριν από λίγα χρόνια οι δράσεις του επεκτάθηκαν εκτός βρετανικών συνόρων, σε Αυστραλία, Καναδά, Ινδία, Ιορδανία, Μάλτα, Πακιστάν, Νέα Ζηλανδία και Μπαρμπάντος. Από πέρυσι η οργάνωση απέκτησε παρουσία και στην Ελλάδα.

Η αυριανή άφιξη του διαδόχου του βρετανικού θρόνου στην Αθήνα (πρόκειται για τη δεύτερη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα μετά το 1998) συμπίπτει με τη διεξαγωγή του πρώτου κύκλου προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης από τη φιλανθρωπική του οργάνωση στη χώρα μας. Το «Prince’s Trust International» συνεργάζεται στην Ελλάδα με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση Knowl, τον φορέα Corallia που συντονίζει την ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών και την Action Finance, η οποία παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε επίδοξους επιχειρηματίες.

Κατά της ανεργίας

Βασικός στόχος της φιλανθρωπικής οργάνωσης του πρίγκιπα Καρόλου είναι να εστιάσει στο ζήτημα της μακροχρόνιας ανεργίας που μαστίζει τους νέους της Ελλάδας. Στα μέσα Φεβρουαρίου βρέθηκε στην Αθήνα ένας ειδικός της βρετανικής οργάνωσης για να συντονίσει την εφαρμογή του προγράμματος «Get Into» στη χώρα μας.

Πέρυσι περίπου 6.000 νέοι συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα στη Βρετανία, λαμβάνοντας εντατική εκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς. Βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι ότι εμπλέκει και εργοδότες με ανοιχτές θέσεις εργασίας στον σχεδιασμό και στην υλοποίησή του.

Ο πρώτος κύκλος στην Ελλάδα ξεκίνησε στις 16 Απριλίου σε συνεργασία με την εταιρεία Vodafone. Μία ομάδα νέων (ο μεγαλύτερος από τους συμμετέχοντες είναι ηλικίας 30 ετών και ο νεότερος 21 ετών) εκπαιδεύεται σε τεχνικές δεξιότητες στο κομμάτι των πωλήσεων. Οσοι ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα έχουν πιθανότητες να προσληφθούν από την ίδια την εταιρεία που το υλοποιεί. Εφόσον πληρωθούν οι διαθέσιμες θέσεις μπορούν να λάβουν επιπλέον υποστήριξη και επιμόρφωση για δύο μήνες από την Knowl. Σε μία εβδομάδα τελειώνει ο πρώτος κύκλος του προγράμματος και θα ακολουθήσουν άλλοι τρεις. Ο επόμενος θα ξεκινήσει σε συνεργασία με την εταιρεία Goldair Handling.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Prince’s Trust», τρεις στους τέσσερις νέους που έλαβαν την υποστήριξη της οργάνωσης κατόρθωσαν να βρουν εργασία, εισήλθαν εκ νέου στην εκπαίδευση ή συνέχισαν να καλλιεργούν τις δεξιότητές τους. «Ήμουν τόσο μπερδεμένος, σε τόσες πολλές πτυχές της ζωής μου. Είναι τρομακτικό να δημιουργήσεις κάτι από το μηδέν. Πρέπει να έχεις τη θέληση, να προσπαθήσεις», έχει δηλώσει ο Ντάνιελ Εντμουντ, πρώην χρήστης ουσιών και ωφελούμενος των προγραμμάτων του «Prince’s Trust» στη Βρετανία. Με τη βοήθεια ενός μέντορα σε θέματα επιχειρηματικότητας κατάφερε να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, δημιουργώντας μια δική του εταιρεία που ασχολείται με θέματα ψυχικής υγείας.

«Τα πρώτα σημάδια της δουλειάς μας στην Ελλάδα είναι πολύ θετικά και αποτελούν λαμπρό παράδειγμα του πώς μπορούμε να συνεργαστούμε με τοπικούς φορείς για να βοηθήσουμε τους νέους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να αλλάξουν τις ζωές τους», δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Prince’s Trust International, Τζόναθαν Τάουνσεντ.

Ο πρίγκιπας Κάρολος προεδρεύει ή είναι ο προστάτης περισσότερων από 400 φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και οργανισμών. Εχει ιδρύσει ακόμη στη Βρετανία Σχολή Παραδοσιακών Τεχνών στην οποία διδάσκεται η τέχνη της ορθόδοξης αγιογραφίας.
Ακόμη, διατηρεί στενούς δεσμούς με το Άγιον Όρος και έχει επισκεφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, ιδιωτικά και χωρίς επισημότητα, την αθωνική πολιτεία. Καθοριστική είναι και η συμβολή του στη συνδρομή για την αποκατάσταση της Μονής Χιλανδαρίου, μέσω της οργάνωσης «Φίλοι του Αγίου Όρους».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Λαμία: Ξεκίνησε η έρευνα της Εισαγγελίας για την τροφική δηλητηρίαση μαθητών

Έρευνα ξεκίνησε η εισαγγελία Λαμίας μετά τις καταγγελίες για τροφική δηλητηρίαση μαθητών σε δημοτικά σχολεία της Λαμίας. Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ο ΟΠΕΚΑ και ο ΕΟΔΥ άρχισαν όλες...
αυγά, βαμμένα, προσοχή,

Προσοχή με τα βαμμένα αυγά – Μέχρι πόσο μένουν εκτός ψυγείου

Η σαλμονέλα είναι η πιο κοινή μορφή τροφικής δηλητηρίασης και τα μολυσμένα αυγά είναι μια κύρια αιτία που συμβαίνει αυτό. Η σωστή προετοιμασία και...

Αφρικανική σκόνη: “Ήρθε για να μείνει” – Αποπνικτική η ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές

«Μαραθώνια» θα είναι η νέα εισβολή της αφρικανικής σκόνης στη χώρα, που σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα αποπνικτικής...
πρώτη,ληστεία,Ελληνικού, τραίνου

Μαγνησία: Ξανά στις ράγες το τρενάκι του Πηλίου

Η παγκόσμια σιδηροδρομική μοναδικότητα, το περίφημο τρένο του Πηλίου, επανεκκίνησε τα δρομολόγιά του στις στενές ράγες, ανηφορίζοντας όπως πάντα στις πλαγιές του πανέμορφου βουνού...
Ακίνητα: Έρχεται φορο-μπόνους για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών

Ακίνητα: Μισθοί 12 ετών μιας οικογένειας γιά ένα δυαράκι 60 τ.μ. στην Αθήνα

Μισθούς 12 χρόνων εργασίας θα πρέπει να καταβάλλει πλέον μια οικογένεια στην Αθήνα ώστε  να αποκτήσει ένα δυαράκι μόλις 60τ.μ. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε  έρευνα της...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Η αφρικανική σκόνη σκέπασε το Ναύπλιο 18 Μαΐου 2024

Σαν σήμερα 18 Μαΐου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Ο Νικηταράς νικάει τους Τούρκους στα Δολιανά Κυνουρίας. Από τη μάχη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Μαΐου ο Σαρλ ντε Γκολ, μιλάει στη Βουλή των Ελλήνων

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1963...Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Σαρλ ντε Γκολ, μιλάει στη Βουλή των...

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν ζητά τη γνώμη κανενός για την άσκηση εθνικής κυριαρχίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τα χαρτιά του, μιλώντας στον ΣΚΑΙ για την οικονομία,...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 Μαΐου οι Κρήτες απευθύνουν έκκληση για ένωση με την Ελλάδα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1866.... Με μυστικό υπόμνημα προς τις μεγάλες δυνάμεις, οι Κρήτες απευθύνουν έκκληση για ένωση...

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδος χωρίς κόσμο στο Πανθεσσαλικό – Μπορούμε Τελικούς Ευρώπης αλλά δεν μπορούμε Ελλάδος

Κεκλεισμένων των θυρών θα διεξαχθεί τελικά ο Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Άρη.  Η...