Σχεδόν απίθανη θεωρείται η παροχή κοινωνικού μερίσματος την περίοδο των Χριστουγέννων στους εαυάλωτους πολίτες παρότι τα φορολογικά έσοδα εμφάνισαν υπέρβαση κατά 1,2 δισ ευρώ το δεκάμηνο Ιανουάριος-Οκτώβριος 2021έναντι του στόχου.
Από την άλλη το πρωτογενές έλλειμμα του Προϋπολογισμού για το δεκάμηνο (Ιανουάριος-Οκτώβριος) έφτασε τα 7,2 δισ ευρώ γεγονός που φανερώνει ότι τα δημόσια ταμεία δεν επιτρέπουν νέες, έστω και έκτακτες, παροχές σε ευάλωτους πολίτες.
Ενδεικτική της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία είναι η αναφορά αξιωματούχου από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πως «η έννοια κοινωνικό μέρισμα είναι πλέον χωρίς νόημα αυτή την στιγμή και θα πρέπει να βγει από το λεξιλόγιο μας γιατί η χώρα μπαίνει σε περίοδο ανάπτυξης αλλά αυτό θα συμβεί από το 2022. Για την ώρα δεν συμβαίνει ακόμα. Είμαστε με πολύ μεγάλο έλλειμμα» συμπλήρωσε.
Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι «μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται εξαιτίας της κατάστασης που προκάλεσε η πανδημία, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, καθώς είναι προφανές ότι επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα δεχθούν ακόμα μεγαλύτερη πίεση εξαιτίας του συνδυασμού αύξησης των τιμών και ταυτόχρονα συνέχιση της πανδημίας.”
Στην ίδια κατεύθυνση και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε πως: «Όσο αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε πόρους, ορθώς, για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που υφίσταται στον οικογενειακό προϋπολογισμό τόσο περιορίζονται οι δυνατότητες για να δώσουμε οτιδήποτε άλλο οπουδήποτε αλλού. Η τελική εικόνα του προϋπολογισμού προφανώς έχει παρασχεθεί προκειμένου να καταθέσουμε τον προϋπολογισμό την Παρασκευή όμως θα βλέπουμε την πορεία της πραγματικής οικονομίας τις επόμενες τρεις εβδομάδες»
Λόγω της διαμορφούμενης αυτής κατάστασης το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρά σε συστάσεις προς τις επιχειρήσεις να συγκρατήσουν τις αυξήσεις στα προϊόντα τους απορροφώντας μέρος των ανατιμήσεων.
«Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών (…) θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις επιχειρήσεις με ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση σε ό,τι αφορά την μεταφορά του σχετικού κόστους στις τιμές καταναλωτή, και να συνυπολογίσουν στις αποφάσεις τους ότι έχουν μπροστά τους μια περίοδο δυναμικής ανάπτυξης στην οποία θα μπούμε από το 2022 και στα επόμενα χρόνια, την οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακυβεύσουμε παρασυρόμενοι στον φαύλο κύκλο των πληθωριστικών προσδοκιών» είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.