ΑΠΟΨΗ: Γιατί το ΝΑΤΟ οδηγεί στην συνεκμετάλλευση του Αιγαίου!

213
ΝΑΤΟ, Αιγαίο, συνεκμετάλλευση,

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει και συνεχίζονται κατά πόσο έπρεπε να δεχθούμε την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με …πρόσχημα ή όχι το προσφυγικό.

Πρέπει να επισημάνουμε ότιο η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα έχει πολλές επιπτώσεις, αν όχι τώρα σίγουρα στο μέλλον για τη χώρα μας.

Ούτως ή άλλως και σήμερα οι δικαιοδοσίες του θεωρούνται ελάχιστες αφού δεν μπορεί να επέμβει στις γκρίζες ζώνες που έχουν δημιουργήσει και συνεχίζουν οι τούρκοι.

Μπορεί αυτή την ώρα να κάνει απλώς βόλτες στο Αιγαίο ως παρατηρητής. Μπορεί πράγματι να συμβάλει με την παρουσία του είτε στη μείωση της ροής των προσφύγων, είτε στη αύξηση της “ταρίφας” για να περάσουν οι πρόσφυγες στην ελλάδα. Γιατί αυτό είναι το πιο πιθανό!

Ωστόσο η χώρα μας μπορεί να “πληγεί” μελλοντικά από την παρουσία του.

Γιατί πολύ απλά σε καθε παραβίαση που θα προβαίνουν οι Τούρκοι, το ΝΑΤΟ θα κάνει τον …διαιτητή με τηνέννοια ότι για κάθε θέμα που θα δημιουργείται στα διεθνή ύδατα είτε στον εναέριο χώρο, θα καταγράφονται πρακτικά από τον εκάστοτε διοικητή ότι εκεί πήγε το Ελληνικό πλοίο ή αεροπλάνο, εκεί πήγε το Τούρκικο.

Διαβάστε επίσης:  ΣΔΟΕ: Απατημένοι και απολυμένοι "καρφώνουν" παραβάσεις - Πώς θα ελέγχονται οι πληροφορίες

Αυτά τα πρακτικά της αντιδικίας θα διαμορφώσουν ένα ιστορικό των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο κάποια στιγμή θα αχθεί (όπως λέγεται στα νομικά) στο διεθνές δικαστήριο του δικαίου της θάλλασας στο Αμβούργο, όχι στη Χάγη. Τότε, εκεί θα επιχειρηθεί να λυθεί το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με διαιτητική απόφαση.

Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν συμφέρει την Ελλάδα γιατί η Ελλάδα δεν έχει να μοιράσει τίποτα με την Τουρκία.

Αυτή θα είναι η συνέπεια της σημερινής εγκατάστασης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.