Κυριακή, 18 Απρίλιος, 2021
14.5 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1932 η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο. Ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου για τη διάσωση της δραχμής.

ΑΠΟΨΗ: 22 Πρεριάλ

Κοίτα που τα γεγονότα της Ιστορίας δεν θέλουν να ησυχάσουν. Να κοιμηθούν για πάντα στις σελίδες των βιβλίων.

Του Λευτέρη ΚουσούληΑΠΟΨΗ: 22 Πρεριάλ

Επανέρχονται με διάφορους τρόπους από εποχή σε εποχή. Μας υπενθυμίζουν τη βαρβαρότητα της πολιτικής σύγκρουσης, την ανθρώπινη φύση και συχνά την ανορθολογική πρωτόγονη ορμή τους. Και ούτε διδαχή ούτε δίδαγμα.
Γαλλική Επανάσταση, έτος ΙΙ. Διανύουμε τον μήνα Πρεριάλ (Ιούνιος, 1794).

Η Επιτροπή Κοινωνικής Σωτηρίας βρίσκεται σε παροξυσμό. Πολλαπλασιάζει τους υπαρκτούς κινδύνους κατά της Επανάστασης και αναζητεί τρόπους να θέσει οριστικά εκτός μάχης τους αντιπάλους της.

Μέσα σε ατμόσφαιρα ακραίας σύγκρουσης, ο Ροβεσπιέρος, σε μέθη μεγαλείου – μόλις είχε φθάσει στο απόγειο της επιρροής και της εξουσίας του -, εκφωνεί τις τελευταίες ομιλίες του στη Συμβατική.

Σεν-Ζιστ, Κουτόν, Ροβεσπιέρος. Εισηγούνται, στις 22 Πρεριάλ, δύο ημέρες μετά τον ενθουσιαστικό εορτασμό του Υπέρτατου Οντος, τον «Νόμο περί υπόπτων». Στόχος είναι η ταχύτερη και ανεμπόδιστη εξόντωση των αντιπάλων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κουτόν παρουσιάζει στη Συμβατική εκ μέρους της Επιτροπής την πρότασή της για τις αναγκαίες αλλαγές στην επαναστατική δικαιοσύνη. Ηδη από τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους η Επανάσταση είχε οπλιστεί με αυστηρούς νόμους. Ζητούμενο τώρα είναι η ταχύτητα.

Ούτε κατηγορίες. Ούτε μάρτυρες. Ούτε ανάκριση. Ούτε υπεράσπιση. Ούτε απολογία. Καταργείται κάθε εγγύηση για τους κατηγορουμένους. Το Επαναστατικό Δικαστήριο αθωώνει ή θανατώνει.

Το ζήτημα δεν είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά να επιταχυνθεί η μάχη και να κερδηθεί ο πόλεμος με όλα τα μέσα. Το ζήτημα δεν είναι η δικαιοσύνη, το ζήτημα είναι η εξόντωση.

Ομιλεί ο Κουτόν: «Προθεσμία για να τιμωρηθούν οι εχθροί της πατρίδας δεν πρέπει να είναι παρά ο χρόνος, ώσπου να αναγνωριστούν. Δεν πρόκειται τόσο για να τιμωρηθούν όσο να εκμηδενιστούν».

Και έτσι αρχίζει η βαρβαρότητα του «Νόμου περί υπόπτων», έτσι αρχίζει «η ναυτία της καρμανιόλας». Η έννοια «εχθροί του λαού» έχει μέγα εύρος. Ολοι χωρούν.

Από τον Απρίλιο του 1793, τότε ιδρύθηκε το Επαναστατικό Δικαστήριο, μέχρι τις 10 Ιουνίου 1794 (22 Πρεριάλ), είχαν εκδοθεί 1.253 θανατικές καταδίκες. Από τις 10 Ιουνίου μέχρι τις 27 Ιουλίου εκδόθηκαν 1.379 θανατικές καταδίκες. Χωρίς κατηγορία, χωρίς απολογία, χωρίς υπεράσπιση.

Και το πλήθος ζητωκραύγαζε στην πλατεία.
Ο φοβερός «Νόμος περί υπόπτων» δεν είναι μόνο ένα τραγικό λάθος της τριανδρίας, είναι ένα στίγμα για τη Γαλλική Επανάσταση που τη συνοδεύει, όπως η σφαγή στη Βανδέα.

Θα επιταχύνει την καταστροφή των τριών. Μέσα στη δίνη που προκάλεσε ο «Νόμος» του Πρεριάλ θα βρουν και οι ίδιοι σύντομο τέλος στις 28 Ιουλίου (Θερμιδόρ) του 1794.
Νέο πλήθος ζητωκραύγαζε στην πλατεία.


*Ο Λευτέρης Κουσούλης γεννήθηκε στην Ελίκα Λακωνίας το 1952. Γυμνάσιο στη Σπάρτη. Λύκειο στους Μολάους. Σπούδασε στην Πάντειο και στη Γαλλία, την πολιτική και τα φαινόμενα εξουσίας. Από τα φοιτητικά του χρόνια έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με τη μελέτη των μηχανισμών κοινωνικής και πολιτικής επιρροής. Οδηγός του επιστημονικού προβληματισμού του είναι η πρόταση: Μετά την επιστροφή του από τη Γαλλία, εργάστηκε για λίγα χρόνια ως ωρομίσθιος καθηγητής. Από το 1995 και ως σήμερα εργάζεται στο χώρο του στρατηγικού σχεδιασμού και της επικοινωνίας με την εταιρεία «Λέγειν & Πράττειν» (www.legeinandprattein.gr). Είχε τη πρωτοβουλία για την ίδρυση του εκδοτικού οίκου «Το Πέρασμα», που στο σύντομο βίο του εξέδωσε 15 τίτλους. Ο Λευτέρης Κουσούλης, αρθρογραφεί συχνά στον Τύπο καθώς και στο Διαδίκτυο, τόσο για την πολιτική, όσο και για άλλες καθημερινές πλευρές της ύπαρξης. Επιλεγμένα κείμενά του έχουν γίνει αντικείμενο έκδοσης. Μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει:
  • Κείμενα για την Πολιτική & την Επικοινωνία (2007)
  • Ήττα της Πολιτικής – 18 θέσεις απέναντι (2008)
  • Αναμνήσεις από το Βίτενμπεργκ – Όψεις του αδιεξόδου και η αναζήτηση της αισιοδοξίας (2009)
  • Σταθεροί Τόποι (2012)
  • Έξω από το καταφύγιο – Κείμενα για τη συνειδητοποίηση (2013).
  • 10+10, (2014)

Όλα τα βιβλία κυκλοφορούν από τις «Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η επανέναρξη των ελληνοτουρκικών συνομιλιών δεν γίνονται σε ιδανικές συνθήκες

Ο Δένδιας καλά τα είπε, αλλά τώρα τι;

 Η Τουρκία θεωρεί ότι ο διάλογος είναι «μπρα ντε φερ». Δηλαδή, μια διαδικασία που δεν αναζητούν οι δύο πλευρές κοινό τόπο, αλλά ανοίγουν όσο το...

Τι αγνοεί ο Χουλούσι Ακάρ

Ο Χουλούσι Ακαρ, πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και τώρα Υπουργός Εθνικής Αμύνης της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα μίλησε περιφρονητικά για εμάς τους Έλληνες. Είπε,...

“Αλήτες, ρουφιάνοι” και … νεκροί δημοσιογράφοι

Πόσο μα πόσο βρίσιμο, πόσες προσβολές, ειρωνείες, άδικους χαρακτηρισμούς και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς δεν έχουμε ακούσει οι δημοσιογράφοι, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Γράφει...

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει το ταυτοτικό πρόβλημά του;

Κατάλαβα επίσης πώς και γιατί οι προσυνεδριακές διαδικασίες χωλαίνουν, επειδή έχουν εγκλωβιστεί στο δίλημμα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ριζοσπαστικό κόμμα της Αριστεράς ή...

Συνθήκη του Μοντρέ: Τι προβλέπει και πώς επηρεάζει την Ελλάδα

Γράφει ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος - Διεθνολόγος, ερευνητής του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Η πρόσφατη παρέμβαση 104 Τούρκων απόστρατων ναυάρχων υπέρ...

Οι “103 ναύαρχοι”, ο Ερντογάν και η “ιρανοποίηση” της Τουρκίας

Η επιστολή ή διακήρυξη κατ’ άλλους των «103 ναυάρχων» της Τουρκίας κατά του Ερντογάν κάθε άλλο παρά ως κεραυνός εν αιθρία έσκασε σε όσους...

Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος που αλλάζει την Αμερική

Η αίσθηση που είχε δημιουργηθεί ήταν ότι ο Τζο Μπάιντεν θα ήταν ένας άοσμος πρόεδρος μιας θητείας που δεν θα άφηνε κανένα αποτύπωμα Κι, όμως,...

Βρείτε μας

7,788ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΑΠΟΨΗ: Ο απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’

Υπάρχουν γεγονότα που δεν ρωτάνε τη μνήμη. Εγκαθίστανται στην καρδιά της και μένουν ακίνητα...

ΑΠΟΨΗ: Το εθνικό μας σπορ – “Μουγκαμάρα”…!!!

Είσαι ανυπόφορος, αν είσαι πετυχημένος στην Ελλάδα. Δεν το έχουμε σε καλό έναν καλό...

ΑΠΟΨΗ: Γι’ αυτούς που δεν πιστεύουν στον κορωνοϊό

Όταν ξεκίνησε ο κορωνοιός όλοι φωνάζατε ότι δεν υπάρχει κορωνοιός. Για μήνες σκούζατε σα...

Για ποια ανοσία μιλάμε…

Ολόκληρο το εγχώριο, αλλά και παγκόσμιο κυβερνητικό αφήγημα για γρήγορη απαλλαγή από τον ιό,...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή