Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021
18.2 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Νοεμβρίου ανακαλύφθηκε μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός στα Κύθηρα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1900.... Μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός ανακαλύπτεται στα Κύθηρα, που χρονολογείται στα 300 π.Χ.

ΑΠΟΨΗ: Ελεύθερος χρόνος

Το ζήτημα δεν βρήκε θέση στη δημόσια συζήτηση της εποχής. Στη Βουλή ποτέ δεν ετέθη. Ούτε χειροκροτήθηκε, ούτε αποδοκιμάστηκε. Δεν ακούστηκε σχετικός λόγος. Ούτε άγγιξε ποτέ τους αυτάρεσκους και υπερφίαλους εμπνευστές της «Κυβέρνησης Κοινωνικής Σωτηρίας».

Του Λευτέρη Κουσούλη*

Στις πρωινές ζώνες χάθηκε μεταξύ μισθού και συντάξεων, μεταξύ συντάξεων και μισθών. Οι συνταξιομάχοι δεν μίλησαν ποτέ για την άγρια περικοπή του. Οι διαξιφισμοί για το ποσοστό των μειώσεων δεν το υποψιάστηκαν ποτέ. Οι «φίλοι του λαού» συνειδητά το περιφρόνησαν.

Ο λόγος για τον ελεύθερο χρόνο. Το μέγα και κεφαλαιώδες ζήτημα του ελεύθερου χρόνου.

Την ώρα που οι μισθοί και οι συντάξεις έγιναν το επιβλητικό και αποτελεσματικό πολιτικό εμπόρευμα, δίπλα εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας καλούνται να εργαστούν πολλαπλάσιο χρόνο για να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.

Αυτοί οι Ελληνες, όλων των ηλικιών, βλέπουν την εργασία τους να υποαμείβεται και τον απαιτούμενο χρόνο να πολλαπλασιάζεται. Όπως οι εργάτες γης της προηγούμενης εποχής, ζητούν και αυτοί με τον τρόπο τους να βασιλέψει γρήγορα ο ήλιος.

Ταυτόχρονα βλέπουν τον καρπό της εργασίας τους, μέσα από την υπερφορολόγηση και τις εισφορές, να αρπάζεται και να αναδιανέμεται σε συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα. Στο βάθος αρπάζεται ο χρόνος τους και αναδιανέμεται. Όπως τα επιδόματα.

Η απουσία ελεύθερου χρόνου εγκαθιστά μια βαθιά ανισότητα. Οι καρπωτές αυτής της ανισότητας είναι τα κρατικά προστατευμένα στρώματα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι κυρίως, οι οποίοι εκτός από την εγγύηση του εισοδήματος απολαμβάνουν το προνόμιο του εγγυημένου ελεύθερου χρόνου.

«Εργάζομαι 12-14 ώρες την ημέρα», μου είπε ο Κώστας, 35 ετών, οδηγός ταξί. «Και δεν μου μένει καθόλου ελεύθερος χρόνος να δω τα παιδιά μου». Με επίγνωση και καθαρή συνείδηση ο Κώστας αντιλαμβάνεται τις συνθήκες της ζωής του. Και την αποστέρηση που σημαίνει για αυτόν η απουσία ελεύθερου χρόνου.
Στο μέτωπο αυτό της συνειδητοποίησης δεν περιμένουμε να προσέλθει η λεγόμενη πολιτική τάξη. Το γνωρίζουμε ότι δεν θα γίνει καμία συζήτηση στη Βουλή και τα καθεστωτικά συνδικάτα δεν θα μιλήσουν ποτέ για αυτό στις σημαίες τους.

Όλες οι επαναστάσεις έγιναν για τον ελεύθερο χρόνο. Γι’ αυτό καμία δύναμη δεν θα μπορέσει για καιρό ακόμη να αφήσει στη σιωπή αυτή τη βαριά ανισότητα. Μεταξύ αυτών που έχουν κερδίσει άπλετο ελεύθερο χρόνο και εκείνων που πασχίζουν να τον εξασφαλίσουν ύστερα από μια κοπιώδη ημέρα εργασίας.

Λίγο πριν εκλεγεί βουλευτής της Τρίτης Τάξης του Αρτουά ο Ροβεσπιέρος, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο του Αρτουά, με αφορμή τη φορολογία, μιλάει με τον τρόπο του για τον ελεύθερο χρόνο και την πολύτροπα μέγιστη πολιτική αξία του: «Το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που κατοικούν στις πόλεις και στην ύπαιθρο έχει φθάσει, λόγω της φτώχειας, στην έσχατη ταπείνωση, έτσι που ο άνθρωπος, απορροφημένος ολότελα από τις φροντίδες για τη συντήρησή του, είναι ανίκανος να αναζητήσει τις αιτίες της δυστυχίας του και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα που του έδωσε η φύση…».

Διαχρονικά το ζήτημα του ελεύθερου χρόνου επανέρχεται σταθερά και στην Ελλάδα σήμερα βιώνεται δραματικά από μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας.

Στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, ας μιλήσουμε για αυτό.


*Ο Λευτέρης Κουσούλης γεννήθηκε στην Ελίκα Λακωνίας το 1952. Γυμνάσιο στη Σπάρτη. Λύκειο στους Μολάους. Σπούδασε στην Πάντειο και στη Γαλλία, την πολιτική και τα φαινόμενα εξουσίας. Από τα φοιτητικά του χρόνια έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με τη μελέτη των μηχανισμών κοινωνικής και πολιτικής επιρροής. Οδηγός του επιστημονικού προβληματισμού του είναι η πρόταση: Μετά την επιστροφή του από τη Γαλλία, εργάστηκε για λίγα χρόνια ως ωρομίσθιος καθηγητής. Από το 1995 και ως σήμερα εργάζεται στο χώρο του στρατηγικού σχεδιασμού και της επικοινωνίας με την εταιρεία «Λέγειν & Πράττειν» (www.legeinandprattein.gr). Είχε τη πρωτοβουλία για την ίδρυση του εκδοτικού οίκου «Το Πέρασμα», που στο σύντομο βίο του εξέδωσε 15 τίτλους. Ο Λευτέρης Κουσούλης, αρθρογραφεί συχνά στον Τύπο καθώς και στο Διαδίκτυο, τόσο για την πολιτική, όσο και για άλλες καθημερινές πλευρές της ύπαρξης. Επιλεγμένα κείμενά του έχουν γίνει αντικείμενο έκδοσης. Μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει:
  • Κείμενα για την Πολιτική & την Επικοινωνία(2007)
  • Ήττα της Πολιτικής –18 θέσεις απέναντι(2008)
  • Αναμνήσεις από το Βίτενμπεργκ –Όψεις του αδιεξόδου και η αναζήτηση της αισιοδοξίας(2009)
  • Σταθεροί Τόποι(2012)
  • Έξω από το καταφύγιο –Κείμενα για τη συνειδητοποίηση(2013).
  • 10+10, (2014)

Όλα τα βιβλία κυκλοφορούν από τις «Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Στο ρυθμό των Στοιχηματζήδων χορεύει το ΚΙΝΑΛ, η Λινού ο Τσίπρας και ο ΓΑΠ...

Ποια γκάλοπ και ποιες δημοσκοπήσεις τώρα; Όλο το ΠΑΣΟΚ ζει στον ρυθμό των Στοιχηματζήδων, αφού όλη μέρα τα εξαπτέρυγα των τριών βασικών διεκδικητών ζουν...

Ο τρόμος των «ΠΑΣΟΚογενών» που βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ να… βουλιάζει

Το ΚΙΝΑΛ θα μπορέσει «στα ίσια» να διεκδικήσει ζωτικό πολιτικό χώρο, που θα μπορούσε σε πρώτη φάση να φτάσει σε έναν συσχετισμό δυνάμεων 12-13...

Ζητείται πατριωτική και συνάμα πραγματικά μεταρρυθμιστική δύναμη (δεξιά ή αριστερά, ποσώς ενδιαφέρει)

Τα πράγματα είναι ίσως απλά, απλούστατα. Η περίφημη "δεξιά" δεν διαθέτει ατζέντα, ταυτότητα διαφοροποίησης από την λεγόμενη "αριστερά". Θαρρεί κανείς ότι ευδοκιμεί ένα μονοκομματικό νεοταξικό συνονθύλευμα. Κατέστη...

Επιτέλους, lockdown για ανεμβολίαστους, πέφτουν κορμιά στο ΚΙΝΑΛ και η κινητικότητα στα Δεξιά της...

O πρωθυπουργός χθες ανακοίνωσε ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ πράγματα για μια χώρα που θρηνεί καθημερινά 80 νεκρούς. Το lockdown για ανεμβολίαστους είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ και χθες έγινε μεν...

«Πόλεμος» για το 25% της Εθνικής, ανεβάζει στροφές ο Ανδρουλάκης

Εναλλαγή συναισθημάτων στην κούρσα εκλογής για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, που διατηρεί υψηλό το καθημερινό ενδιαφέρον. Η τελευταία εικόνα είναι πως στα πιθανά «δίδυμα»...

Γιώργος Παπανδρέου: Απόσυρση

Για ποιον λόγο ο πρώην Πρωθυπουργός θέλει την ηγεσία δυο… κομμάτων, στα οποία δεν ανήκει; Όταν το 2021 ο Γιώργος Παπανδρέου ζητάει να τον κάνουν...

Οι ρυθμοί χελώνας του Μπένου, το Τζακ Ποτ του Λοβέρδου, και ο ξαφνικός… έρωτας...

Οι ρυθμοί χελώνας του Μπένου, το Τζακ Ποτ του Λοβέρδου, Καθημερινής,Αλέξη, Χαμηλές επιδόσεις κατέγραψαν τα «ραντάρ» του Μαξίμου στην (φιλόδοξη) διαδικασία ανασυγκρότησης της καμένης Βόρειας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Μην αφήνετε να περνάει ο χρόνος, χωρίς να βιώνετε τις στιγμές

«Η βραδύτητα είναι ο ρυθμός της μνήμης ενώ η ταχύτητα είναι ο ρυθμός της...

Ελεύθερος με εγγύηση ο Σεμέδο

Ελεύθερος με επιβολή εγγυοδοσίας 10.000 ευρώ αφέθηκε μετά την απολογία του ο Ρούμπεν Σεμέδο...

ΑΠΟΨΗ: Ο απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’

Υπάρχουν γεγονότα που δεν ρωτάνε τη μνήμη. Εγκαθίστανται στην καρδιά της και μένουν ακίνητα...

ΑΠΟΨΗ: Το εθνικό μας σπορ – “Μουγκαμάρα”…!!!

Είσαι ανυπόφορος, αν είσαι πετυχημένος στην Ελλάδα. Δεν το έχουμε σε καλό έναν καλό...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή