Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
35.7 C
Athens

ΑΠΟΨΗ: Οι εκλογές της υπνηλίας και η Ευρώπη

 

Η Γερμανία ψηφίζει την Κυριακή για να εκλέξει Καγκελάριο. Μάλλον το αποτέλεσμα το ξέρουμε από πριν. Η κ. Μέρκελ θα κερδίσει τις εκλογές και θα είναι η τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία. Κάτι που έχει κάνει μόνο ο Χέλμουτ Κολ(1982-1996) και πολιτικός μέντορας της Μέρκελ. Αλλά η ίδια η Μέρκελ άνοιξε μία υπόθεση με μαύρα ταμεία του κόμματος και από τότε ο Κολ είχε τσατιστεί μαζί της.

Κατά καιρούς ο αείμνηστος Κολ είχε πει ότι στην κορύφωση της κρίσης της ευρωζώνης η κ. Μέρκελ κατέστρεψε την Ευρώπη που έφτιαξα. Φυσικά όταν τον είχαν ρωτήσει, γιατί δεν κάνατε δημοψήφισμα για το ευρώ απάντησε αφοπλιστικά «γιατί ήξερα ότι θα το χάσω».

Σήμερα όμως η κ. Μέρκελ είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τις εκλογές της Κυριακής. Μπορεί να επικρίθηκε πολύ σκληρά στον τρόπο που χειρίστηκε το μεταναστευτικό-προσφυγικό, άλλωστε εκείνη την εποχή έμοιαζε σαν πολιτικός που ήταν σαν ψάρι έξω από το νερό. Η AfD ανέβαινε δυναμικά καθώς οι δημοσκοπήσεις την έδειχναν να έχει ένα ποσοστό κοντά στο 20%. Αυτό δεν κράτησε για πολύ, το AfD κλονίστηκε στο εσωτερικό του με αποτέλεσμα να χάσει πολύ από την δυναμική του και τώρα να βρίσκεται κοντά στο 9%.

Η Μέρκελ δέχεται πολύ σκληρή κριτική και από το εσωτερικό της. Έκανε μία ηττοπαθή προεκλογική εκστρατεία χωρίς να ανοίγει πολλά θέματα που ίσως την «έκαιγαν» και προτίμησε την σιωπή. Ο Σόιμπλε δεν ακούγεται μόνο μέσα στο κόμμα, αλλά έχει φτάσει να είναι και ο πιο αρεστός πολιτικός στην Γερμανία. Όπως φαίνεται θα διατηρήσει και την θέση του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας, έτσι ο πατέρας της λιτότητας μένει στην θέση.

Μέρκελ και Σουλτς είχαν πάνω-κάτω το ίδιο πρόγραμμα, οι διαχωριστικές γραμμές ήταν μόνο στο ότι ο Σουλτς μιλούσε για περισσότερη δικαιοσύνη. Αυτό όμως δεν ωφέλησε τον αρχηγό των σοσιαλδημοκρατών, γιατί η κοινή γνώμη δεν   ενδιαφέρεται για δικαιοσύνη, αλλά πως θα αντιμετωπιστεί το προσφυγικό και η τρομοκρατία.

Κύρια θέματα αυτά. Η Ελλάδα σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία ήταν απαγορευμένη λέξη, όποιος την ακουμπούσε μπορεί να καιγόταν. Για την Ελλάδα θα γίνουν πολύ δύσκολα τα πράγματα εάν είναι στην κυβέρνηση οι Ελεύθεροι Δημοκράτες το FDP. Ο αρχηγός του κόμματος τους είναι ο Her Grexit.

Καταλάβατε νομίζω.

Ο Σούλτς και το μεγάλο ερώτημα των εκλογών είναι, γιατί ο σοσιαλδημοκράτης αρχηγός του SPD, ενώ έδειχνε να έχει μία δυναμική όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του, τώρα δείχνει να βρίσκεται 15 μονάδες πίσω από την βασική αντίπαλό του; Μπορεί το όραμα της προόδου να μην έχει τα καλύτερα αποτελέσματα αυτήν την στιγμή. Μία άλλη θεώρηση του θέματος είναι, ότι την Ατζέντα του Σρέντερ την υιοθέτησαν οι Χριστιανοδημοκράτες με αποτέλεσμα να μετακομίσουν προς το κέντρο και να πάρουν ψηφοφόρους από εκείνον τον χώρο.

Τον Σουλτς δεν του φέρθηκαν και πολύ καλά τα μέσα ενημέρωσης. Τον κορόιδευαν, έφτασαν μάλιστα στο σημείο να πουν ότι είναι ψυχάκιας. Οι σκευωρίες εναντίον του δεν έλειψαν, άλλωστε επειδή δεν έχει πανεπιστημιακή μόρφωση, του το έλεγαν και αυτό.

Τώρα όμως κινδυνεύει όχι μόνο με ήττα, αλλά και να χάσει και την θέση του αρχηγού του SPD.

Το 2003 η Γερμανία ήταν ο ασθενής, αλλά τώρα είναι το πρότυπο για πολλά κράτη και η Μέρκελ η αρχιτέκτονας της δημοσιονομικής ορθοδοξίας. Θέλει να δημιουργήσει μία τέτοια Ευρώπη. Είναι δύσκολο, εάν η οι Γερμανοί νομίζουν ότι αυτοί πρέπει να αποφασίζουν, τότε τίποτα δεν θα αλλάξει και όλα τα σχέδια του Μακρόν δεν θα εισακουστούν.

Οι Γερμανοί μπερδεύουν την στασιμότητα με την σταθερότητα. Φοβούνται το νέο και προτιμούν το δοκιμασμένο, αυτό που ξέρουν. Δεν θέλουν αλλαγή που δεν ξέρουν πως αυτή θα είναι.

Πάντως για την κ. Μέρκελ αυτή θα είναι μάλλον η τελευταία θητεία της και δεν θέλει επ’ ουδενί να αφήσει το στίγμα ως μία πολιτικός που δεν άφησε παρακαταθήκη στην Ευρώπη. Ελπίζουμε όλοι να το καταλάβει. Στον Σόιμπλε και στην ίδια δεν αρέσουν μερικά από τα σχέδια του Μακρόν, δεν θέλουν να δημιουργηθεί ένα ταμείο που να μοιράζει λεφτά, ο Σόιμπλε θέλει υπουργό της ευρωζώνης, αλλά για να βάζει ο ίδιος τα δικά του θέλω και κριτήρια.

Το ευρωπαϊκό ρολόι θα αρχίσει να χτυπά μετά τις 24 Σεπτεμβρίου και τίποτα δεν προμηνύεται εύκολο.

Η έκπληξη θα είναι δύσκολο να γίνει και εάν γίνει θα μας εκπλήξει όλους. Άρα η κ. Μέρκελ στην τελευταία θητεία της θα πρέπει να βρει ένα αξιόπιστο deal για την Ευρώπη για να το αφήσει σαν παρακαταθήκη. Μάλλον το ξέρει και η ίδια θέλω να πιστεύω.

Οι εκλογές της βαρεμάρας φτάνουν στο τέλος τους.

 

*Ο Δημήτρης Τζελέπης είναι φοιτητής στο ΔΠΘ , στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών στην Κομοτηνή. Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιβλία κυρίως πολιτικής ιστορίας.

Πηγή: apopseis.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η σίγουρη νίκη έγινε πανωλεθρία: Το ιστορικό λάθος της Λεπέν που της στοίχισε τον...

Ας πρόσεχε… Eίναι το πολιτικό ζήτημα των τελευταίων (πολλών ημερών). Αυτό που συζητείται εντόνως- και δικαίως, καθώς το αποτέλεσμα θα καθορίσει πάρα πολλά. Και όχι...

ΠΑΣΟΚ ώρα μηδέν…

Οι εσωκομματικές εκλογές είναι σε θεωρητικό επίπεδο μια διαδικασία που αφορά την εσωτερική διάσταση του κόμματος που τις πραγματοποιεί. Ανοίγουν συζητήσεις που κατά βάση...

Σε “βέρτικο” Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Αν και παραδοσιακά οι ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για την εξαγωγή σοβαρών πολιτικών συμπερασμάτων, στην Ελλάδα η 9η Ιουνίου τείνει να αναγορευτεί στην ημερομηνία ορόσημο...

Ανασυγκρότηση της “κεντροαριστεράς” ή οργάνωση του δημοκρατικού χώρου;

Ούτε πριν, ούτε μετά τις ευρωεκλογές! Ακρίβεια, μεταναστευτικό, πόλεμοι στην Ουκρανία και την Γάζα και οπωσδήποτε, κλιματική αλλαγή, δημογραφικός μαρασμός, δημόσιο χρέος και μεγάλα εθνικά...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «Καθαρά Χέρια» εδώ και τώρα…

Στις πρόσφατες ευρωεκλογές -όχι πολλές ημέρες πίσω- περίπου έξι στους δέκα ψηφοφόρους δεν πήγαν να ψηφίσουν. Η αποχή έκανε ρεκόρ όλης της μεταπολιτευτικής περιόδου....

Στην Κεντροαριστερά δεν φτάνει το πρόσωπο…

Δύο εβδομάδες έχουν περάσει από την ημέρα των ευρωεκλογών και αφού περάσαμε από καύσωνα εκλογικό λόγω των αποτελεσμάτων, συνεχίζουμε και με καύσωνες καιρικούς ήρθαν...

Με νέο αρχηγό και ποσοστό πάνω από 30%: Το μοναδικό κόμμα που μπορεί να...

Το 2027 θα είναι πραγματικά απίθανο να δούμε κυβέρνηση αυτοδυναμίας Από το 2019 μέχρι σήμερα, η Νέα Δημοκρατία έχει κερδίσει σε κάθε πιθανή εκλογική αναμέτρηση....

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Γερμανία: Στους τέσσερις ανήλθε ο αριθμός των θυμάτων από την ένοπλη επίθεση – Αυτοκτόνησε ο δράστης

Ένας άντρας αυτοκτόνησε σήμερα, αφού σκότωσε τέσσερα άτομα σε ένα σπίτι στο χωριό Λοούιτλινγκεν στο γερμανικό...

Politico: Έτσι τα θαλάσσωσε η ακροδεξιά της Λεπέν στις εκλογές – Οι λόγοι που της στέρησαν το όνειρο

Οι σαμπάνιες περίμεναν στον πάγο στο αρχηγείο της Μαρίν Λεπέν λίγο πριν από την...

Γαλλία: Πως έγινε η μεγάλη ανατροπή

Συνολικά 577 εκλογικές περιφέρειες κρίνινταν στις χθεσινές εκλογές. Κάθε μία έδινε και μία έδρα...

Εκλογές στη Γαλλία – Exit poll: Ανατροπή με πρωτιά της Αριστεράς

Ανατρέποντας προηγούμενες εκτιμήσεις, ο αριστερός συνασπισμός Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) προηγείται στην τελική κατανομή...