ΑΠΟΨΗ: Η πολιτική στα χρόνια του διαδικτύου

51
Αναβαθμίζονται οι ευρυζωνικές συνδέσεις στα σχολεία για 1,37 εκατ. μαθητές

Του Δημήτρη Τζελέπη*

Οι ψευδείς ειδήσεις εδώ και λίγους μήνες έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε πολλούς διαδικτυακούς χώρους. Το φαινόμενο αυτό το έχουμε ζήσει στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, όπου πολλοί διατύπωναν άποψη για τα συμβάντα, προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Έγραφαν για το κακό μνημόνιο, για το χρέος και το πώς μπορούμε να το διαγράψουμε και διάφορες άλλες τέτοιες απόψεις, ειδήσεις που πολλοί τις πίστευαν.

Στα χρόνια του διαδικτύου είναι φυσικό να αναπτύσσονται τέτοιου είδους sites, blogs με στόχο την παραπληροφόρηση, τον αποπροσανατολισμό από την αλήθεια, την κοινή λογική και την καλλιέργεια διάφορων μύθων. Ακούγαμε πολλούς «αυτό το διάβασα εδώ, αφού το είπε αυτός έτσι θα είναι, με αυτόν τρόπο θα κινηθούμε.» Όλες αυτές οι καταστάσεις μπόλιασαν με μίσος τον λαό, είδαμε στις πλατείες τους αγανακτισμένους, πολίτες που έκαναν σημαία το «ότι οι πολιτικοί μας είναι μειοδότες» και διάφορα άλλα σχόλια που ακούγαμε στον δημόσιο διάλογο.

budget-banners-gif-1Ναι, το διαδίκτυο είναι ένα χρήσιμο μέσο στην εποχή μας, ίσως να κρύβεται και μέλλον σε αυτό, αλλά υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία που θέλουν, που έχουν ως στόχο την παραπληροφόρηση και την καλλιέργεια διάφορων εντυπώσεων.

Στο εξωτερικό το φαινόμενο το ονομάζουν «η εποχή της μετά-αλήθειας» η μάστιγα που πάει να κατακλίσει το διαδίκτυο με ψευδείς ειδήσεις με στόχο τον φόβο, τον τρόμο εάν πρόκειται για ένα τρομοκρατικό χτύπημα, με εντυπώσεις εάν πρόκειται για πολιτική. Γι’ αυτό και η διοίκηση του Facebook συνεδριάζει για να δει τι θα κάνει με τις ψευδείς ειδήσεις. Το Internet και ειδικά τα κοινωνικά δίκτυα έδωσαν σε πολλούς να βγάλουν, να δείξουν τον χαρακτήρα τους, να ξεσπάσουν, να βωμολοχούν.

Διαβάστε επίσης:  Φίλιπ Λεγκρέν: «Ο κορωνοϊός πιθανώς έφερε το τέλος της Παγκοσμιοποίησης & την επιστροφή των εθνών-κρατών»

Στην Ελλάδα έχουμε τώρα το φαινόμενο Σώρρα με τα «λεφτά» από την Τράπεζα της Ανατολής, λέγοντας ότι θα μας διαγράψει το χρέος, θα δώσει σε υπερχρεωμένους Έλληνες από είκοσι χιλιάδες ευρώ . Ο όρκος που δίνουν είναι περίεργος από πολλούς λέγεται ότι τους ορκίζει στον Δία. Ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν χρωστάει σε κανέναν, αλλά αντιθέτως όλοι χρωστάνε στην Ελλάδα για λόγους πνευματικούς, πολιτιστικούς, ηθικούς. Όλα αυτά στα σουρεάλ, τα αναληθή μερικός κόσμος τα πιστεύει, τα υιοθετεί δημιουργώντας έναν οξύ διάλογο αμφισβήτησης με τους άλλους.

Οι πολιτικοί, τα κόμματα, η πολιτεία θα πρέπει να είναι προσεκτική στις επόμενες κινήσεις, εάν συνεχιστούν τα περιστατικά που προσβάλλουν το κοινοβούλιο, την δημοκρατία θα εμφανιστούν και άλλοι σαν τον Σώρρα που θα διεκδικήσουν είσοδο στην Βουλή με τον δικό τους πολιτικό σουρεαλισμό.

Είμαστε μακριά από ένα νέο είδους νεοφασισμό, αλλά οι καταστάσεις μεταβάλλονται γρήγορα και το τέρας δεν ξέρεις τι θα βγάλει. Ο λαός σε περίπτωση αμφισβήτησης της δημοκρατίας αρχίζει να αντιδρά.

*Ο Δημήτρης Τζελέπης είναι φοιτητής στο ΔΠΘ , στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών στην Κομοτηνή. Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιβλία κυρίως πολιτικής ιστορίας.

Πηγή: apopseis.gr