ΑΠΟΨΗ: Και οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι

21
ΑΠΟΨΗ: Και οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την ψήφο των πολιτών, από τις 8 Ιουλίου θα αποτελέσει παρελθόν. Φεύγοντας, θα αφήσει πολλά τραύματα και ζημιές στην οικονομία και στην κοινωνία μας, αλλά και αρκετούς «μύθους».

Του Μιχάλη Σταυριανουδάκη*

ΑΠΟΨΗ: Και οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που καλλιεργήθηκαν συστηματικά την τελευταία τετραετία ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησε τους πλούσιους και βοήθησε τους φτωχούς. Κάτι σαν ένα σύγχρονο, κυβερνητικό Ρομπέν των Δασών, δηλαδή…

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και την αντιλαμβάνονται όσοι ζούνε μέσα στην κοινωνία, κυκλοφορούν, συνομιλούν και συναναστρέφονται με τους πολίτες. Ο Αλέξης Τσίπρας έταξε κάποια δις τα οποία δήθεν θα έπαιρνε από τους πλούσιους υπέρ των μη προνομιούχων, των φτωχών. Τελικά προχώρησε στην αφαίμαξη της μεσαίας τάξης, για να μοιράσει μόνο κάποια επιδόματα στα φτωχά στρώματα, τα οποία με την πολιτική του την ίδια ώρα έκανε φτωχότερα! Ας δούμε μερικά πολύ συγκεκριμένα στοιχεία από τα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

  • Με το νόμο Κατρούγκαλου, μειώθηκαν δραματικά (έως και 40%) τα ποσά των νέων συντάξεων, από το Μάιο του 2016.
  • Το καλοκαίρι του 2016, με τον επαναϋπολογισμόπου εισήγαγε ο ίδιος νόμος μειώθηκαν σε περίπου 250.000 συνταξιούχους μέχρι και 40% οι επικουρικές συντάξεις.
  • Το 2019 είναι η τελευταία χρονιά κατά την οποία χορηγείται – έστω και σε πολύ λιγότερους μετά το 2015και μειωμένο πια –το ΕΚΑΣ, καθώς το επίδομα αυτό για τους χαμηλοσυνταξιούχους καταργείται από 1.1.2020.
  • Η εισφορά για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τη σύνταξη αυξήθηκε από το Σεπτέμβριο του 2015 από 4% σε 6% για τις κύριες συντάξεις, ενώ παράλληλα μπήκε για πρώτη φορά εισφορά 6% και στις επικουρικές συντάξεις. Αυτό φυσικά οδήγησε σε μείωση συντάξεων για εκατομμύρια συνταξιούχους.
  • Τα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών μειώθηκαν
  • Οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου – σε 27 συνολικά νησιά – την πρώτη φορά Αριστερά, πλήρωσαν για πρώτη φορά αυξημένο ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ σε όλα αυτά τα νησιά εκτοξεύτηκε από 9% σε 13% στα βασικά είδη διατροφής και από 17% σε 24% για τις υπόλοιπες υπηρεσίες και προϊόντα
  • Το επίδομα θέρμανσης σχεδόν εξαφανίστηκε. Το 2014, θυμίζω, το επίδομα θέρμανσης ήταν συνολικά 204 εκατ. ευρώ. Το κονδύλι αυτό έπεσε στα 186 εκατ. το 2015, στα 106 το 2016 και τελικά στα 55 εκατ. το 2018. Μειώθηκε δηλαδή συνολικά κατά 73%!
  • Από την 1η Ιανουαρίου 2017 καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε την έκπτωση φόρου 10% για επισκέψεις σε γιατρούς, για νοσήλια ή για φάρμακα.
  • Με τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο,άλλαξε ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων και έγιναν για πρώτη φορά αυξήσεις έως 10% ετησίως στις τιμές εκατοντάδων φαρμάκων. Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε ότι οι αυξήσεις αφορούν σε 1774 φάρμακα!
Διαβάστε επίσης:  Έχουν ΑΟΖ τα Φώκλαντς κ.Ροζάκη;

Ποιους επηρέασαν, ποιους πλήγωσαν όλα τα παραπάνω μέτρα, αλλά και πολλά ακόμα παρεμφερή που πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Μα φυσικά τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας μας, που από φτωχά έγιναν φτωχότερα. Τεχνητά μόνο κρατά ένα μέρος αυτών πάνω από το όριο της φτώχειας, με επιδόματα που δίνει αφού πρώτα έχει υπερφορολογήσει και εξοντώσει τη μεσαία τάξη…

Η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχολόγια, ούτε με διακηρύξεις, ούτε με δήθεν Ρομπέν των Δασών. Θέλει πρόγραμμα, σχέδιο και πολιτική βούληση. Χρειάζεται βιώσιμη και υψηλή ανάπτυξη, που θα δημιουργήσει πολλές και καλές νέες θέσεις εργασίας. Χρειάζεται αποτελεσματικά και μόνιμα μέτρα, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Στήριξη της οικογένειας, με κάθε παιδί να βρίσκει θέση σε παιδικό σταθμό. Στοχευμένες οικονομικές πρωτοβουλίες, όπως η χορήγηση μικρών δανείων. Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι στον πυρήνα του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και αυτές θα κάνουμε πράξη, με τη στήριξη και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. 

* Δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού, υποψήφιος Βουλευτής στο νότιο τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία