ΑΠΟΨΗ: Μια εβδομάδα με τους θεσμούς

56
Ευρωπαϊκοί θεσμοί: Επιβεβαιώνουν ότι επετεύχθη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο

του Γιάννη Παπαγεωργίου

Αν κάποιος έδινε σημασία στη σημειολογία των δηλώσεων μετά τη συνέντευξη Τύπου του πρόσφατου eurogroup, πιθανότατα είναι σε θέση να κατανοήσει πώς ακριβώς εξελίχθηκαν οι διαπραγματεύσεις την εβδομάδα που μας πέρασε στην Αθήνα.

«Θέματα ενέργειας και αποκρατικοποιήσεων οφείλουν να κλείσουν άμεσα προς όφελος της ελληνικής οικονομίας» είχε δηλώσει ο Μπενουάρ Κερέ, εκτελεστικό μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ. Μία εβδομάδα διαπραγματεύσεων αποδείχθηκε ικανή να αναδείξει τις αντίστοιχες διαφορές.

Εκτός του ζητήματος του ΑΔΜΗΕ, το σύνολο των υπολοίπων θεμάτων ενέργειας και αποκρατικοποιήσεων παραμένουν ανοικτά. Και αποτελούν τα βασικότερα αγκάθια προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Δεν είμαι -και δε θα μπορούσα να βρίσκομαι- σε θέση να γνωρίζω αν έως το euroworking group στις 29 Σεπτεμβρίου θα επέλθει συνολικός συμβιβασμός. Αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι παραμένει προς όφελος της χώρας να πάει στη Σύνοδο του ΔΝΤ (7-9 Οκτωβρίου) και στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, χωρίς εκκρεμή προαπαιτούμενα και με το θέμα του χρέους να αποτελεί βασική προτεραιότητα των εμπλεκομένων μερών.

Διαβάστε επίσης:  ΙΓΝΑΤΙΟΥ – Και όμως: Ένας κούκος μπορεί να φέρει την Άνοιξη… Ο ατρόμητος γερουσιαστής που σώζει Ελλάδα και Κύπρο

Κοντολογίς, αρκετά άλλοθι έχουμε προσφέρει επί μία εξαετία, βασιζόμενοι κατά βάση στην πολιτική μας αναξιοπιστία. Άλλο ένα… δε θα κάνει τη διαφορά. Αλλά προσθετικά, θα επιφέρει δυσμενέστερα αποτελέσματα. Οικονομικά και κοινωνικά. Δημοσιονομικά και αναπτυξιακά. Η επιλογή παραμένει κατά βάση δική μας…

Πηγή: athina984.gr