Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022
14.9 C
Athens

ΑΠΟΨΗ: Πονηρία

Τι είναι η πονηρία;
Ένας συμβατικός ορισμός θα μας οδηγούσε σε σφάλμα.
Η ετυμολογία της λέξης δεν μας διαφωτίζει.

Του Λευτέρη Κουσούλη*

Μια ποιητική εκδοχή θα μας οδηγούσε μακριά και αλλού. Μας ενδιαφέρει το παρόν και το συγκεκριμένο.

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, έτσι και εδώ η εμπειρία είναι η καλύτερη απαρχή της κατανόησης. Και το παράδειγμα βοηθάει στην εμπέδωση.

Το παράδειγμα είναι μπροστά μας. Εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας και ελίσσεται ως ταχυδακτυλουργικό τέχνασμα. Πρόκειται για την κυβερνητική πρακτική. Αυτή ακριβώς η κυβερνητική πρακτική είναι η καλύτερη εμπράγματη αφετηρία για την κατανόηση της δράσης των κυβερνητικών και των καθημερινών ελιγμών τους.

Η κυβερνητική πονηρία τις ημέρες αυτές βρίσκεται στην πλήρη ανάπτυξή της. Από την αντιπολίτευση ήδη, οι σημερινοί κυβερνητικοί είχαν ανυψώσει την πονηρία σε τέχνη.
Πονηρία. Η πονηρία είναι πια η υψηλότερη έννοια που εμπεριέχει καθετί κυβερνητικό του ΣΥΡΙΖΑ, τον λόγο και την πράξη του. Η πονηρία βρίσκεται στον πυρήνα της δράσης του.

Συντάξεις. Πρέσπες. Εκκλησιαστικό. Η πονηρή συνύφανση των γεγονότων είναι ένας τρόπος να μιλάς παραπλανητικά για τον εαυτό σου στο παρόν.

Η πονηρία είναι μια υπεκφυγή. Μια διαρκής μετάθεση. Ένας κενός ακτιβισμός επικαιρότητας. Ένα τέχνασμα. Μια δολιότητα απέναντι στον συνομιλητή. Μια πολιτική κακοήθεια έναντι του ενός και έναντι των πολλών. Μια διαρκής πρόθεση παραπλάνησης.

Η πονηρία είναι μια μέθοδος παράκαμψης του τέλματος, της ακινησίας και της αδράνειας. Είναι ένα παιχνίδι κλασικής αντι-διακυβέρνησης. Μια παγίδα στον χρόνο που φεύγει πέρα από την κυβερνητική επιρροή, που διαμορφώνει νέες καταστάσεις και που δεν αρκεί η κυβερνητική κομπορρημοσύνη για να ελεγχθούν.

Η πονηρία είναι μια μέθοδος που ενοποιεί το τίποτα. Είναι το τίποτα ως δράση, ο ακτιβισμός ως σχέδιο, η εξαπάτηση ως στρατηγική. Θέλει να οργανώσει με τον τρόπο της η κυβέρνηση τα αδέσποτα γεγονότα και αυτό να το παρουσιάσει ως ιστορική παρέμβαση, την ώρα που μόνο ο εαυτός της είναι το μέτρο των αποφάσεών της.

Η πονηρία ως πρωτόγονη πράξη είναι μια αντιδιαύγεια. Ως δόλιος τρόπος χειρισμού των πραγμάτων εμπεριέχει αντιφάσεις, αποκρύπτει, παραποιεί και διαστρέφει. Τα ονομάζει αυθαίρετα και τα παραποιεί εσκεμμένα.

Συντάξεις. Πρέσπες. Εκκλησιαστικό. Μνημόνιο. Αγορές. Ανάπτυξη κ.λπ. Η πονηρία ως ψευδοκυριαρχία δεν μπορεί ποτέ να ολοκληρώσει την αποστολή της. Πάντα κάτι θα λείπει, πάντα κάτι θα χρειάζεται να καλύψει τις ρωγμές που την απειλούν. Γι’ αυτό θα τροφοδοτεί τον εαυτό της με νέα πονηρία. Η πονηρία έτσι γίνεται διαρκής. Όταν εξαντληθεί το εκκλησιαστικό, θα βρεθεί νέο πεδίο παράστασης.

Μάταια η πονηροκρατία οραματίζεται τον εαυτό της.
Η πονηρία φέρει μέσα της το τέλος της. Οσο και αν αυτοτροφοδοτείται, τόσο ταυτόχρονα αυτοϋπονομεύεται.

Σύντομα οι κυβερνητικοί θα βρεθούν μπροστά στη μοιραία κατάληξη. Και δεν θα τους σώσει ούτε η πονηρία που δίδαξαν στους ψηφοφόρους τους.

ΥΓ.: Πονηρία: Τροπή προς την απάτη. Ως πολιτική μέθοδος εμπεριέχει δολιότητα και εργάζεται για την παραπλάνηση.


*Ο Λευτέρης Κουσούλης γεννήθηκε στην Ελίκα Λακωνίας το 1952. Γυμνάσιο στη Σπάρτη. Λύκειο στους Μολάους. Σπούδασε στην Πάντειο και στη Γαλλία, την πολιτική και τα φαινόμενα εξουσίας. Από τα φοιτητικά του χρόνια έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με τη μελέτη των μηχανισμών κοινωνικής και πολιτικής επιρροής. Οδηγός του επιστημονικού προβληματισμού του είναι η πρόταση: Μετά την επιστροφή του από τη Γαλλία, εργάστηκε για λίγα χρόνια ως ωρομίσθιος καθηγητής. Από το 1995 και ως σήμερα εργάζεται στο χώρο του στρατηγικού σχεδιασμού και της επικοινωνίας με την εταιρεία «Λέγειν & Πράττειν» (www.legeinandprattein.gr). Είχε τη πρωτοβουλία για την ίδρυση του εκδοτικού οίκου «Το Πέρασμα», που στο σύντομο βίο του εξέδωσε 15 τίτλους. Ο Λευτέρης Κουσούλης, αρθρογραφεί συχνά στον Τύπο καθώς και στο Διαδίκτυο, τόσο για την πολιτική, όσο και για άλλες καθημερινές πλευρές της ύπαρξης. Επιλεγμένα κείμενά του έχουν γίνει αντικείμενο έκδοσης. Μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει:
  • Κείμενα για την Πολιτική & την Επικοινωνία(2007)
  • Ήττα της Πολιτικής –18 θέσεις απέναντι(2008)
  • Αναμνήσεις από το Βίτενμπεργκ –Όψεις του αδιεξόδου και η αναζήτηση της αισιοδοξίας(2009)
  • Σταθεροί Τόποι(2012)
  • Έξω από το καταφύγιο –Κείμενα για τη συνειδητοποίηση(2013).
  • 10+10, (2014)

Όλα τα βιβλία κυκλοφορούν από τις «Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Χηνοφώτης: Πού πας χωρίς εθνική ναυπηγική στρατηγική

Η ισχύς, η επιρροή και η οικονομική ανάπτυξη των παράλιων χωρών εξαρτώνται από τη θάλασσα. Κύριο προαπαιτούμενο για την επιβίωση ενός θαλάσσιου έθνους, όπως...

Το Μαξίμου ανησυχεί για νέα υπόθεση Πάτση – Η σύσκεψη με τον Greenberg, το...

Ο Π. Πολάκης κατονομάζει τον βουλευτή της ΝΔ Παναγή Καππάτο ως αποκλειστικό δικηγόρο εισπρακτικής εταιρείας που ασχολείται με πλειστηριασμούς κατοικιών πολιτών Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες...
ΑΠΟΨΗ: Ο θρίαμβος του παλαιού

Ιδρυματισμός

«Ως εξώγαμο τέκνο αγνώστου πατρός πέρασα τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής μου έγκλειστος στο Πατριωτικό Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αντιλήψεως, ευρέως γνωστό στο...

Η Επιτροπή Ελληνισμού επεκτείνεται στην ομογένεια των ΗΠΑ

Μετά από την πρώτη μου επίσκεψη στις ΗΠΑ στα τέλη του 2019 όπου πραγματοποίησα ομιλίες σε ομογενείς της Νέας Υόρκης και του Χιούστον για...
Exit Poll (2ο κύμα): ΝΔ: 32%-34% – ΣΥΡΙΖΑ 24%-26%

Ξαφνική προκήρυξη εκλογών 17 Δεκεμβρίου…

Το τοξικό κλίμα που δημιούργησε η υπόθεση των υποκλοπών, επανέφερε στο προσκήνιο τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Το τελευταίο… διάστημα πληθαίνουν οι εισηγήσεις προς...

Για άλλη μία φορά αποκαλύπτεται το πραγματικό νόημα του ακρωνυμίου ΜΚΟ, που είναι «Μπίζνες...

Για άλλη μία φορά αποκαλύπτεται το πραγματικό νόημα του ακρωνυμίου ΜΚΟ, που είναι «Μπίζνες Καλά Οργανωμένες» και η περίπτωση της «Κιβωτού του Κόσμου» καταδεικνύει...

«Αιώνας της Τουρκίας»… Στρατηγικό όραμα ή εκλογική προπαγάνδα;

Σε μια μαζική γιορτή πριν από λίγες ημέρες, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το όραμα του Κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKParti)...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,237ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Εκλογικά σενάρια: Οι κυλιόμενες μετρήσεις και τα ποιοτικά στοιχεία, επηρεάζουν τις τελικές αποφάσεις

Τα σενάρια σχετικά με το πότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανάψει το πράσινο φως...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 Νοεμβρίου ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ εκλέγεται…

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1945.... Ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ εκλέγεται πρόεδρος της γαλλικής προσωρινής κυβέρνησης με...

Οι υποκλοπές αλλάζουν τα σχέδια του Μαξίμου

Διαφορετικά υπολόγιζαν τα πράγματα στο Μαξίμου που τώρα πρέπει να προχωρήσουν σε νέο σχεδιασμό,...

Ιταλία: Ορκίστηκε πρωθυπουργός η Τζόρτζια Μελόνι

Η Τζόρτζια Μελόνι ορκίστηκε ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί...