Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023
23.7 C
Athens

ΑΠΟΨΗ: Το ακατάλυτο σώμα

Του Λευτέρη Κουσούλη*

Η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί τελικά να συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι υπήρξε ζωή και πριν από αυτή. Ούτε με το γεγονός ότι η πραγματικότητα ψαλιδίζει τα σχέδιά της και αποψιλώνει γαλήνια και υπομονετικά φαντασίες και μύθους.

Οι κυβερνητικοί ενεργούν ωσάν να θέλουν να αναδείξουν τον εαυτό τους στα μεγάλα «συμβαίνοντα» της Ιστορίας. Αυτοκατατάσσονται στα κοσμοϊστορικά γεγονότα που αλλάζουν τη μεγάλη ροή. Γι’ αυτό απευθύνονται σε εμάς τους ανυποψίαστους και ανίδεους με ύφος σχεδόν βιβλικό, με λόγο εκστασιακό, με πράξη υποτιμητική και επιτιμητική, κατά τον τρόπο κάθε ιδανικού ψευδοπροφήτη.

Το στοιχείο αυτό είναι το μέτρο της διανόησής τους. Και μόνο αυτό εξηγεί τις κυβερνητικές συμπεριφορές από τα «σκοτεινά χάσματα» της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης του α’ εξαμήνου του 2015, μέχρι τη σημερινή τακτική προσαρμογή στον «κληρονομημένο κόσμο».

Οταν κανείς πιστεύει ότι είναι το «πνεύμα της ιστορίας» – πέραν του γελοίου του πράγματος – είναι λογικό να επικαλείται «θεσμικά εμπόδια» στο μεγάλο κοσμοϊστορικό έργο του. Και έτσι διαβάζει συνεπώς τους κανόνες, με τον δικό του τρόπο. Δεν υπάρχει κριτήριο υπέρτερο από το φωτεινό κυβερνητικό σχέδιο!

«Καταλύετε τους θεσμούς» ακούμε να διατυπώνεται η μομφή κατά της κυβέρνησης. Θα μπορούσε και αυτός να είναι ένας στόχος, αν ήταν δυνατόν να νοηθεί. Το «πνεύμα της Ιστορίας» όμως έχει μέσα του πάντα και μια πανουργία. Εχει επεξεργαστεί στη διαδρομή νέες μεθόδους. Ετσι δεν χρειάζεται να καταλύσει τους θεσμούς, μπορεί απλώς, καταπατώντας το πνεύμα τους, να τους εντάξει στο σχέδιο. Το αστικό πολιτικό πλαίσιο προσφέρεται.

Ψηφίδα-ψηφίδα, βήμα-βήμα, αλλού ορατά, αλλού αόρατα, το σχέδιο προχωράει – όσο γίνεται αθόρυβα – τον βηματισμό του, πριν από την τελική νικητήρια μάχη.

Η αντίληψη αυτή καθεστωτικής κυριαρχίας στην ιστορική φάση που διανύουμε, στην Ελλάδα του 2017, προσκρούει στον «κληρονομημένο» κόσμο.

Εάν οι θεσμοί ως εμπόδια μπορούν να «καταλυθούν», υπάρχει κάτι που στον πυρήνα του δεν μπορεί να καταλυθεί. Είναι το ίδιο το κοινωνικό σώμα. Αυτό που φέρει μέσα του την πραγματική ιστορία, που φέρει τον υπαρκτό εαυτό του. Τις σχέσεις, τις εμπειρίες, τις παραστάσεις της συνείδησης. Τη μνήμη. Που ακόμη και μέσα στις πιο καταλυτικές αντιφάσεις τους διατηρεί τη δυνατότητα διάκρισης καμιά φορά, της αλήθειας της έσχατης ώρας.

Και αυτό το κοινωνικό σώμα δεν υπάρχει καμιά εξουσία ικανή να το καταλύσει ούτε καμιά μικρή ή μεγάλη πραξικοπηματική πράξη να το καταστείλει ή να το διαγράψει. Ούτε να το κατασκευάσει από την αρχή.

Και αυτό το κοινωνικό σώμα, όταν «συναρμολογήσει τα λόγια του» και μιλήσει «για το ναυάγιο αυτό», τότε μπροστά του θα γίνει καπνός «το πνεύμα της Ιστορίας» και θα διαλυθεί στα μεγάλα μήκη και στα μεγάλα πλάτη.


*Ο Λευτέρης Κουσούλης γεννήθηκε στην Ελίκα Λακωνίας το 1952. Γυμνάσιο στη Σπάρτη. Λύκειο στους Μολάους. Σπούδασε στην Πάντειο και στη Γαλλία, την πολιτική και τα φαινόμενα εξουσίας. Από τα φοιτητικά του χρόνια έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με τη μελέτη των μηχανισμών κοινωνικής και πολιτικής επιρροής. Οδηγός του επιστημονικού προβληματισμού του είναι η πρόταση: Μετά την επιστροφή του από τη Γαλλία, εργάστηκε για λίγα χρόνια ως ωρομίσθιος καθηγητής. Από το 1995 και ως σήμερα εργάζεται στο χώρο του στρατηγικού σχεδιασμού και της επικοινωνίας με την εταιρεία «Λέγειν & Πράττειν» (www.legeinandprattein.gr). Είχε τη πρωτοβουλία για την ίδρυση του εκδοτικού οίκου «Το Πέρασμα», που στο σύντομο βίο του εξέδωσε 15 τίτλους. Ο Λευτέρης Κουσούλης, αρθρογραφεί συχνά στον Τύπο καθώς και στο Διαδίκτυο, τόσο για την πολιτική, όσο και για άλλες καθημερινές πλευρές της ύπαρξης. Επιλεγμένα κείμενά του έχουν γίνει αντικείμενο έκδοσης. Μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει:
  • Κείμενα για την Πολιτική & την Επικοινωνία (2007)
  • Ήττα της Πολιτικής – 18 θέσεις απέναντι (2008)
  • Αναμνήσεις από το Βίτενμπεργκ – Όψεις του αδιεξόδου και η αναζήτηση της αισιοδοξίας (2009)
  • Σταθεροί Τόποι (2012)
  • Έξω από το καταφύγιο – Κείμενα για τη συνειδητοποίηση (2013).
  • 10+10, (2014)

Όλα τα βιβλία κυκλοφορούν από τις «Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο κίνδυνος κυβερνητικού αδιεξόδου στις 25 Ιουνίου, τα πολιτικά «παιχνίδια» και η απειλή για...

Το γνωστό ρητό ότι "Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα" έχει εκφραστεί πολλές φορές από διάφορους, ανάλογα με τη συγκυρία και την περίσταση. Σε μια στιγμή...

«Πόλεμος» στην Κεντροαριστέρα: Στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

«: Στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ Το ενδεχόμενο της επαλήθευσης των δημοσκοπικών ευρημάτων του Δεκεμβρίου του 2021, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωνε ποσοστό...
Exit Poll- Ευρωεκλογές 2019: Πώς ψήφισαν οι νέοι

Ποια είναι τα μηνύματα της κάλπης

Τα μηνύματα της κάλπης, ποιο στοιχείο έπαιξε κύριο ρόλο στην εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ , τι σημαίνει το υψηλό ποσοστό της ΝΔ σε σχέση...

Στην υγειά του Κατρούγκαλου…

Είναι δυνατόν να ευθύνεται ένας άνθρωπος ή μια δήλωση γι’ αυτό το τρομακτικό -20 του Σύριζα από τη Νέα Δημοκρατία; Όχι βέβαια. Είναι όμως...

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ! ΠΟΥΛΑΝΕ το 40,39% (και) της Εθνικής Τράπεζας…

Τι θα μπορούσε να συμβεί εάν βγει σε πώληση το 40,39% της Εθνικής τράπεζας; Αλλάζει η στρατηγική της κυβέρνησης ως προς την «ιδιωτικοποίηση» της Εθνικής...

Το 2012 και η «επιστροφή του ΠΑΣΟΚ» στοιχειώνουν την Κουμουνδούρου

Πόσο μακριά είναι ο Μάιος του 2012, όταν ήρθαν τα πάνω-κάτω (σαν σήμερα, μάλιστα, 6 Μαΐου…) στον πολιτικό χάρτη και οι έσχατοι… έγιναν δεύτεροι;...

“Βέτο παντού μέχρι να σβήσει ο ήλιος…” κατά της Αλβανίας!

Οι γραμμές αυτές γράφονται πριν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία. Κι αυτό διότι πιστεύουμε ότι η στάση της Τουρκίας είναι προϊόν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,244ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Λευκάδα: Σοκ στους λουόμενους στο Κάστρο από την εύρεση ανθρώπινου σώματος

Σοκ έχει προκαλέσει στους λουόμενους του Κάστρου η εικόνα μισού σώματος, από τη...

20+ γεγονότα για το ανθρώπινο σώμα που πιθανότατα δεν γνωρίζουμε

Πολλές φορές σκεπτόμαστε για το ανθρώπινο σώμα και όλα αυτά που συμβαίνουν κάτω από...

Κορωνοϊός: Εξαπλώνεται σε τουλάχιστον 80 σημεία του σώματος 

Mελέτη αμερικανών επιστημόνων σε 44 άτομα που δεν είχα εμβολιαστεί και πέθαναν από Covid...

Βάφετε τα νύχια σας: Τι συμβαίνει στο σώμα σας 10 ώρες μετά

Όπως γνωρίζουμε όλοι, δεν πρέπει να βάφουμε τα νύχια μας πολύ συχνά, γιατί ξεραίνονται...