ΑΠΟΨΗ: Το διαρκές συλλαλητήριο

59
ΑΠΟΨΗ: Το διαρκές συλλαλητήριο

Ποιος είναι ο επιταχυντής της Ιστορίας; Η συνειδητοποίηση. Η άρνησή της είναι το ανάχωμα στην εξέλιξη, γίνεται πυλώνας καθυστέρησης.

Του Λευτέρη ΚουσούληΑΠΟΨΗ: Το διαρκές συλλαλητήριο

Η συνειδητοποίηση είναι η άλλη λέξη της ευθύνης. Δηλαδή η απόκρουση του ιδεολογικά παραποιημένου κόσμου. Η αποδοχή των πραγματικών συνθηκών της ζωής. Η σύγκρουση με τα πραγματικά προβλήματα και όχι με τις κατασκευές του νου, που πάντα επεξεργάζεται μύθους και μεθόδους για να παρακάμψει το βάρος αυτής της ευθύνης.

Το σημερινό συλλαλητήριο είναι – νομίζω – πιο κοντά σε έναν παραποιημένο κόσμο, παρά σε αυθεντική σύνδεση με την πραγματική Ελλάδα της εποχής της. Ως απόπειρα οικειοποίησης της πατριωτικής συνείδησης, θα στηριχθεί στις κατασκευές της λαϊκής μυθοπλασίας και θα οικοδομηθεί στιγμιαία πάνω στα λαϊκά στερεότυπα. Η ρητορική έξαρση θα τροφοδοτήσει το χάος των ερεθισμών και θα συναντηθεί έτσι με το σύντομο τέλος του και τη σχεδόν αυτόματη εκπνοή του.

Και όμως, μας χρειάζεται ένα συλλαλητήριο. Ένα διαρκές συλλαλητήριο. Διαρκές και μαχόμενο.

Η κατάσταση που διαμόρφωσε η κρίση αποσάθρωσε τα παλαιά κόμματα, περιόρισε δραματικά την απήχηση του λόγου τους, σκότωσε στην πράξη κάθε δυνατότητά τους να ερμηνεύσουν πειστικά αυτή την κρίση, το βάθος και τις ρίζες της.

Έτσι το χάος της ακατανοησίας που προκύπτει γίνεται το γόνιμο έδαφος της ευρηματικής μυθοπλασίας, που τακτοποιεί εύκολα τα πράγματα με οδηγό τη συνωμοσία και την απειλή των κατασκευασμένων εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών. Το λεξιλόγιο του θανάτου διαθέτει στο οπλοστάσιό του πολλές λέξεις για να ονομάσει αυτούς τους εχθρούς. Με πρώτη και καλύτερη τη λέξη «προδότης».

Έτσι στήνεται η «έξαψη της οργής» ή η «γοητευτική καθησύχαση». Έτσι θριαμβεύει η τέχνη της ανατροπής της ταυτότητας των πραγμάτων. Το φαινομενικό. Οι εικόνες. Η προσποίηση. Δημοκρατία, φιλολαϊκότητα, πατριωτισμός, υπερηφάνεια, αξιοπρέπεια.

Το διαρκές συλλαλητήριο καλείται να αντισταθεί στον διακηρυγμένο υψηλό ήχο τους και να υποστηρίξει απέναντι και με πάθος τις απαιτήσεις της ουσίας τους. Καλείται να αναπτύξει την άρθρωσή του γύρω από τον πραγματικό βίο και τους πραγματικούς ανθρώπους. Να συνδεθεί στέρεα μαζί τους, να μιλήσει για λογαριασμό τους, να πάρει δύναμη από το υπαρκτό παρόν και όχι από τις ιστορικές μυθοπλασίες.

Διαβάστε επίσης:  ΑΠΟΨΗ: Οι αρνητικές συνέπειες της χρήσης του κινητού τηλεφώνου

Να προτάξει, να ιεραρχήσει, να επιλέξει, να προχωρήσει. Να συναρμολογήσει δηλαδή την κατακερματισμένη πραγματικότητα, να διεκδικήσει στοιχειώδη ενότητα πολιτική και να καταστήσει δυνατό το μαζί και αντιμέτωποι, το χωρισμένοι και ενωμένοι ταυτόχρονα. Αναγορεύοντας σε ύψιστη αξία την ουσία και το «μυστήριο» της δημοκρατικής συνύπαρξης. Εκεί που δεν υπάρχουν προδότες, αλλά άλλη γνώμη, σε διαρκή σύγκρουση, μεταβολή και εξέλιξη.

Να σταθεί απέναντι στη φθορά μιας εποχής, όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να αναθέσουν κανένα καθήκον ευθύνης στον εαυτό τους.

Ίσως να υπάρξει κάποτε αυτό το διαρκές συλλαλητήριο. Ίσως και να υπάρχει. Και να εργάζεται αθόρυβα απέναντι στη φθορά. Αυτό το συλλαλητήριο εξελίσσεται αλλού – αλλού, απέναντι και εναντίον.

Δεν έχει βρεθεί ακόμη τρόπος στην Ιστορία να συνυπάρξει η συνειδητοποιημένη πράξη της ευθύνης με το αντίθετό της.


*Ο Λευτέρης Κουσούλης γεννήθηκε στην Ελίκα Λακωνίας το 1952. Γυμνάσιο στη Σπάρτη. Λύκειο στους Μολάους. Σπούδασε στην Πάντειο και στη Γαλλία, την πολιτική και τα φαινόμενα εξουσίας. Από τα φοιτητικά του χρόνια έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με τη μελέτη των μηχανισμών κοινωνικής και πολιτικής επιρροής. Οδηγός του επιστημονικού προβληματισμού του είναι η πρόταση: Μετά την επιστροφή του από τη Γαλλία, εργάστηκε για λίγα χρόνια ως ωρομίσθιος καθηγητής. Από το 1995 και ως σήμερα εργάζεται στο χώρο του στρατηγικού σχεδιασμού και της επικοινωνίας με την εταιρεία «Λέγειν & Πράττειν» (www.legeinandprattein.gr). Είχε τη πρωτοβουλία για την ίδρυση του εκδοτικού οίκου «Το Πέρασμα», που στο σύντομο βίο του εξέδωσε 15 τίτλους. Ο Λευτέρης Κουσούλης, αρθρογραφεί συχνά στον Τύπο καθώς και στο Διαδίκτυο, τόσο για την πολιτική, όσο και για άλλες καθημερινές πλευρές της ύπαρξης. Επιλεγμένα κείμενά του έχουν γίνει αντικείμενο έκδοσης. Μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει:
  • Κείμενα για την Πολιτική & την Επικοινωνία (2007)
  • Ήττα της Πολιτικής – 18 θέσεις απέναντι (2008)
  • Αναμνήσεις από το Βίτενμπεργκ – Όψεις του αδιεξόδου και η αναζήτηση της αισιοδοξίας (2009)
  • Σταθεροί Τόποι (2012)
  • Έξω από το καταφύγιο – Κείμενα για τη συνειδητοποίηση (2013).
  • 10+10, (2014)

Όλα τα βιβλία κυκλοφορούν από τις «Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις».