Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
17.2 C
Athens

ΑΠΟΨΗ: Το “μήλο” της Εύας

Με το Μουντιάλ του Κατάρ να μπαίνει στην τελική ευθεία, η αγωνία φαίνεται να φεύγει προσωρινά από τα γήπεδα και να μεταφέρεται στην καρδιά της Ευρώπης: Η βελγική δικαιοσύνη, σε δραματική επιχείρηση «καθαρά χέρια», συνέλαβε πέντε άτομα -ανάμεσά τους και την Ελληνίδα αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή «στα πράσα»-όπως έγραψε η Le Soir- για να μην μπορεί να επικαλεστεί την βουλευτική ασυλία.

Του Μιχάλη Ψύλου • psilosm@naftemporiki.gr

Όπως χαρακτηριστικά γράφει η βελγική εφημερίδα L’echo, στο σπίτι της κ. Καϊλή, η οποία πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο, βρέθηκαν σακούλες με χρήματα.

Πολύ σωστά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης διέγραψε αμέσως την Καϊλή, ενώ και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες ανέστειλαν τη συμμετοχή της στο κόμμα S&D .
Ο συμπρόεδρος της ομάδας εργασίας του ευρωκοινοβουλίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Ντάνιελ Φρόιντ δήλωσε σοκαρισμένος από την έρευνα. «Οι ισχυρισμοί πρέπει να διευκρινιστούν πλήρως», είπε ο πολιτικός των Πρασίνων. «Τα χρήματα δεν πρέπει να παίζουν ρόλο στις αποφάσεις στο μεγαλύτερο κοινοβούλιο της Ευρώπης. Υπάρχει τεράστια απώλεια εμπιστοσύνης».

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το Κατάρ κατάφερε λοιπόν να διαφθείρει και την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Εκτός από τις καταγγελίες για διαφθορά και δωροδοκία αξιωματούχων του διεθνούς ποδοσφαίρου προκειμένου να διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Εμιράτο του Κατάρ.

Το «γλυκό» φυσικό αέριο

Είναι γνωστό άλλωστε στους παροικούντες στις Βρυξέλλες το εντατικό έργο λόμπι που πραγματοποιεί χρόνια τώρα στην Ευρώπη το Εμιράτο. Ειδικά στις Βρυξέλλες, ως έδρα των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα Politico τα πράγματα διευκολύνονται από το γεγονός ότι «το Κατάρ είναι ένας τεράστιος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου και δυτικοί πολιτικοί προσπαθούν να γλυκάνουν τη χώρα, καθώς προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Η βελγική εισαγγελία θεωρεί τώρα ότι η διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου ήθελε να επηρεάσει με εγκληματικό τρόπο τις αποφάσεις στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης – στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το χρώμα του χρήματος

Μετά και τον οδυνηρό αποκλεισμό της Βραζιλίας ίσως το Παγκόσμιο κύπελλο να έχει χάσει πολύ από το ενδιαφέρον του και ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για τον νικητή. Αν θα μείνει όμως κάτι στην ιστορία του Καταριανού Μουντιάλ είναι η διαφθορά που χρησιμοποιήθηκε ως «εργαλείο επιτυχίας».
Και δυστυχώς φαίνεται ότι είναι τα λεφτά που καθορίζουν την αύρα του Μουντιάλ -αν υπάρχει καθόλου αύρα, δηλαδή…

Όπως αναφέρει η βελγική Le Soir , οι έρευνες στις Βρυξέλλες διεξάγονται με άκρα μυστικότητα από τον Ιούλιο του 2022, με επικεφαλής τον εισαγγελέα Λέιτερ που είναι ειδικός στο οικονομικό έγκλημα. Ο εισαγγελέας κατηγόρησε «κάποιους» εκ των διοργανωτές ότι ήθελαν να επηρεάσουν πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις «καταβάλλοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους που κατέχουν σημαντική πολιτική και στρατηγική θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Σύμφωνα με όλα όσα είναι γνωστά, η δωροδοκία αφορούσε τη βελτίωση της εικόνας του Κατάρ πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η κυβέρνηση του Εμιράτου προσπάθησε να κλείσει στόματα και να αντικρούσει τις αποκαλύψεις για χιλιάδες νεκρούς μετανάστες εργάτες και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στη χώρα. Και βρέθηκαν κάποιοι πρόθυμοι να το κάνουν . Αναλαμβάνοντας διατεταγμένη υπηρεσία για να πουν ότι εισήχθησαν κατώτατοι μισθοί και ενισχύθηκαν τα δικαιώματα των εργαζομένων στο Εμιράτο. Επαινώντας την κοινωνική πολιτική του Κατάρ ως “success story” σε δημόσιες δηλώσεις, όπως έκανε στις 21 Νοεμβρίου η αντιπρόεδρος Καϊλή . Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν σχολίασε αρχικά την έρευνα της Βελγικής δικαιοσύνης . Η Σοσιαλιστική Ομάδα, η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα από το σκάνδαλο, έχει αποστασιοποιηθεί από κάθε μορφή διαφθοράς.

Όσο και αν το τεκμήριο της αθωότητας δεν μπορεί να στερηθεί, μια ματιά μόνο σήμερα στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων του κόσμου μας κάνει εμάς τους Έλληνες να αισθανόμαστε άβολα, αν όχι ντροπή: «Συνελήφθη η Ελληνίδα αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου για διαφθορά»!

Πηγή: naftemporiki.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γιάννης Λούλης: Κυριαρχία της μετριότητας στο πολιτικό σκηνικό

Τελευταία σωρεύονται τα δεδομένα μιας σπασμωδικής ασημαντότητας, που χαρακτηρίζουν το πολιτικό σκηνικό, ενώ οδεύουμε στις ευρωεκλογές. Τούτο, πρωτίστως αφορά την κυβερνητική παράταξη. Αυτή, αν και...

Μελέτη, Αυτιάς και πάει λέγοντας: Τελικά με τι κριτήρια επιλέγονται οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές;

Με ηχηρά ονόματα, αλλά ελάχιστες πραγματικές εκπλήξεις οι λίστες των υποψηφίων που έγιναν γνωστές από τα κόμματα ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών. Και δεν θα...

Γιατί ο λαϊκισμός «πονάει»

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει κάτι αξιοπερίεργο. Οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, έχουν εγκατασταθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του.. Κοινοβουλίου και μετατρέπουν...

Το παρασκήνιο της ανατροπής με Μπελέρη, το τηλεφώνημα της Μέτσολα στον Μητσοτάκη, οι… μυστηριώδεις...

Το ισχυρό δίλημμα Μητσοτάκη -Δεν σας κρύβω ότι από επαγγελματική και μόνο διαστροφή παρακολούθησα την ομιλία του προέδρου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την...

Η βία στην κοινωνία μας τείνει να γίνει συνήθεια

Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιον λόγο κάποιοι θέλουν να ορίσουν τη γυναικοκτονία ως ξεχωριστό αδίκημα. Υπάρχει ο όρος ανθρωποκτονία ο… οποίος καλύπτει όλα τα είδη...

Gold Switzerland: «Έρχεται ασφυξία από το τσουνάμι του αμερικανικού χρέους»

Συνέπεια της τρέχουσας «φούσκας χρέους» θα είναι η αποπληθωριστική κατάρρευση των αγορών που θα επιφέρει «ασφυξία» όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Gold...

Η περιφρόνηση στην “ησυχία, τάξη και ασφάλεια”…μπάτε σκύλοι

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πολιτικό. Το πρόβλημά μας είναι κοινωνικό. Δεν σημαίνει ότι αυτό απαλλάσσει το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης η κρίση στη Μ. Ανατολή

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα...

Στουρνάρας: Αν δεν μειώσει εγκαίρως τα επιτόκια, η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει το τρένο της ανάπτυξη

Τον κώδωνα του κινδύνου, έκρουσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, να...

Κλονίστηκε η Ευρώπη από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

Μετά το μακελειό σε συναυλικό χώρο στη Μόσχα, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε παρακλάδι...

Δημοσκόπηση Ipsos/ Euronews για ευρωεκλογές: Κυριαρχία ΝΔ στην Ελλάδα, ανεβαίνει η ακροδεξιά στην Ε.Ε.

Το 63% των εδρών θα συνεχίσουν να κατέχουν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, σύμφωνα με δημοσκόπηση...