Απορρίφθηκε η πρόταση της αντιπολίτευσης για μια κάλπη

Υψηλοί τόνοι και ένταση στη Βουλή για τη Novartis

41
Έντονη κριτική από την αντιπολίτευση στο σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας του πρωθυπουργού

Απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η πρόταση της αντιπολίτευσης για μια κάλπη στην ψηφοφορία για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής που θα εξετάσει την υπόθεση Νovartis.

Η συζήτηση επί του θέματος στη Βουλή ξεκίνησε σε τεταμένο κλίμα και σε ιδιαίτερα ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, με την αντιπολίτευση να εκφράζει ενστάσεις επί της διαδικασίας, ενώ τα βασικά ερωτήματα και οι τοποθετήσεις επικεντρώθηκαν στον αριθμό των καλπών.

Ένταση με το καλημέρα

Χαρακτηριστικό της έντασης στη συζήτηση όταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίουζήτησε το λόγο για να τοποθετηθεί επί της διαδικασίας, όμως η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλουαρνούνταν πεισματικά. Μη γνωρίζοντας ότι το μικρόφωνο της είναι ανοιχτό η κ. Χριστοδουλοπούλου φέρεται να είπε «άει στο διάολο», φράση που γράφηκε στα πρακτικά για αυτό και αργότερα ο βουλευτής της Ν.Δ. θέλησε να ξαναπάρει το λόγο.
Η κυρία Χριστοδουλοπούλου αρχικά διέψευσε ότι έκανε το συγκεκριμένο σχόλιο και στην συνέχεια μετά από πιέσεις και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., Νίκου Δένδια έδωσε το λόγο στον κ. Αθανασίου για να του πει να αφήσει τα νομικά τερτίπια και εκείνον να της απαντά ότι πρέπει να ανακαλέσει και να προσθέτει ότι ενοχλεί επειδή τοποθετείται για τους μάρτυρες υπό προστασία που φορούν κουκούλες.

Για απόπειρα τρομοκράτησης της Δικαιοσύνης για τις έρευνες της στο σκάνδαλο Novartis κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος. Χαρακτήρισε μάλιστα, «φυσική αντίδραση» την μήνυση κατά των προστατευόμενων μαρτύρων και «γραφική αντίδραση» την μήνυση Σαμάρα κατά του Αλέξη Τσίπρα. Για την μήνυση δε κατά της εισαγγελίας είπε ότι είναι ανατριχιαστική προσθέτοντας ότι στην ουσία στέλνει μήνυμα στους εισαγγελείς «μην τα βάζετε μαζί μας». Ο κ. Παρασκευόπουλος αντέκρουσε επίσης το επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί σκευωρίας. «Η υπόθεση είναι σκάνδαλο διαφθοράς ή σκευωρία;» διερωτήθηκε και σημείωσε ότι η απάντηση έρχεται «δια βοής από όλο τον ελληνικό λαό που γνωρίζει τι γινόταν με κάποια φάρμακα»
Ανέφερε δε ότι εξαιτίας της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας αυτό που μπορεί να προκύψει από την προανακριτική είναι είτε παραγραφή ή ότι οι πράξεις δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών οπότε οι υποθέσεις θα επιστραφούν στη δικαιοσύνη για να δικαστούν τα πολιτικά πρόσωπα όπως οι απλοί πολίτες.

Θ.Παπαθεοδώρου: Η λάσπη που κατασκευάζει την κυβέρνηση θα την καταπλακώσει

Για πολιτικό και θεσμικό τραγέλαφο και καταρράκωση των θεσμών έκανε λόγο ο εισηγητής της ΔΗ.ΣΥ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κατασκευάσει εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων έναν νέο 1989 με μάρτυρες που εικάζουν και πιθανολογούν αλλά δεν έχουν κανένα στοιχείο να εισφέρουν. Χαρακτήρισε την πρόταση της πλειοψηφίας ανυπόστατη και αβάσιμη και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μοιράσει κατηγορητήρια. 
Με την συμπεριφορά της η κυβέρνηση παίρνει το ρίσκο να κάψει ένα σκάνδαλο για να σπιλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους, το σκάνδαλο στην προανακριτική έχει πολιτικό κέντρο το Μέγαρο Μαξίμου κατέληξε ο κ Παπαθεοδώρου και ζήτησε να κληθεί στην προανακριτική ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο κ. Τζανακόπουλος, η κ. Θάνου και άλλοι που ενεπλάκησαν στην δήθεν διαλεύκανση της υπόθεσης. 

Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε απολύτως απαράδεκτη και λανθασμένη τη διαδικασία για 10 κάλπες που επέλεξε η κυβέρνηση,  καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι μέσω μεθοδεύσεων επιχειρεί να σπιλώσει υπολήψεις. Τάχτηκε υπέρ της μιας και μοναδικής κάλπης επισημαίνοντας ότι μόνο έτσι προστατεύεται το κύρος της Βουλής και η αξιοπρέπεια των πολιτικών προσώπων που κατηγορούνται αδίκως.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επεσήμανε ότι η χθεσινή απόφαση της διάσκεψης των Προέδρων διασφαλίζει την επιλογή κάθε βουλευτή να ψηφίσει υπέρ, κατά, ή παρών για κάθε αναφερόμενο στη δικογραφία. «Αν πηγαίναμε για όλους μαζί πακέτο, ανεξαρτήτως μιας ή 10 καλπών, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους 10 να είναι στη διάθεση της Επιτροπής ως αναφερόμενοι, και ενώ ο κανονισμός της Βουλής δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους εξ αυτών με βάσει την ψηφοφορία που θα γίνει να μην τεθούν στη διάθεση της Επιτροπής» διευκρίνισε ο κ. Βούτσης.

Διαβάστε επίσης:  Μητσοτάκης για Ελληνικό: Έργο μακράς πνοής με χιλιάδες θέσεις εργασίας

«Θα έχουμε μια κανονική προανακριτική διαδικασία ή ξέπλυμα και τηγάνι;» αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ.Γιάννης Κουτσούκος και χαρακτήρισε επιτομή της μεθόδευσης το κείμενο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με στόχο να σπιλωθούν πρόσωπα και να πάμε σε μια fast track διαδικασία, να γυρίσει ο φάκελος στη δικαιοσύνη αλλά να μείνει στα πρόσωπα η ρετσινιά. Ζήτησε τέλος να είναι 12 οι κάλπες και να περιλαμβάνουν τους κυρίους Κουρουμπλή και Ξανθό και επανέλαβε την θέση της ΔΗ.ΣΥ. να λάμψει επί της ουσίας η αλήθεια χωρίς διαδικαστικά τερτίπια.

«Το θέμα είναι η διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, αν η κάλπη είναι ενιαία εκείνος που είναι βουλευτής και εμπλεκόμενος, αν ψηφίσει χωρίς να ψηφίσει τον εαυτό του τότε θα αποκαλυφθεί η ιδιότητα του, είναι ζήτημα τεχνικό και δεν υπάρχει κανένα πολιτικό θέμα», υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑΝίκος Παρασκευόπουλος, υπερασπιζόμενος την άποψη για 10 κάλπες.

«Θέλετε να συστήσουμε μία ειδική επιτροπή Προκαταρκτικής, για όλους και για όλα τα αδικήματα. Θα μας πείτε και ποια είναι τα αδικήματα. Κάποια αναφέρονται και κάποια αναφέρονται ως παραγεγραμμένα. Να τοποθετηθεί ο κ. Βούτσης που «μάζεψε» την πρόταση της πλειοψηφίας» υποστήριξε ο εισηγητής της ΔΗ.ΣΥ.Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και ζήτησε να μην γίνεται κανιβαλισμός των θεσμών και των διαδικασιών.

Να ξεκινήσει κανονικά η προανακριτική και να εξετάσει όλα τα αδικήματα συμπεριλαμβανόμενων και των παραγεγραμμένων, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και εισηγητής του ΚΚΕΘανάσης Παφίλης και τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν θα δεχθεί να εξετάσει μάρτυρες κουκουλοφόρους και πως αν υπάρχει σκοπός να κλείσει άρον – άρον η υπόθεση, το κόμμα του δεν έχει σκοπό να συμμετάσχει σε τέτοιο θέατρο.

«Όλα στο φως και να συμφωνήσουμε πρώτα αν πρέπει να γίνει η επιτροπή και ακολούθως ποια πρόσωπα θα εξεταστούν» υπογράμμισε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης και πρότεινε δύο κάλπες μια για το αν πρέπει να συσταθεί η προανακριτική και μια για τα πρόσωπα.

Να μην ακολουθεί η κυβερνητική πλειοψηφία το δόγμα «Γιάννης κερνάει – Γιάννης πίνει» ζήτησε ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, αναφερόμενος στην παραγραφή για το αδίκημα του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ενώ πρότεινε μια κάλπη για να αποφασιστεί αν υπάρχει λόγος για σύσταση της προανακριτικής και εκείνη να πιάσει από την αρχή του νήματος ποιους θα πρέπει να καλέσει από τον πρώτο ως τον τελευταίο πολίτη της χώρας.

«Ντροπή, καταισχύνη και αίσχος, σκευωρία και συγκάλυψη αυτό είναι η προκαταρκτική» τόνισε ο εισηγητής της Ν.Δ., Μάκης Βορίδης και απαξίωσε πλήρως την διαδικασία με τους μάρτυρες κουκουλοφόρους λέγοντας ότι αυτό που λένε στις καταθέσεις τους είναι «άκουσα, εκτιμώ και πιστεύω»….
 (Η συνεδρίαση σε αυτό το σημείο διεκόπη για λίγα λεπτά, λόγω τεχνικών προβλημάτων στη μικροφωνική της αίθουσας της Ολομέλειας).

«Όλα όσα λέγονται περί συγκάλυψης και σκευωρίας απλώς και μόνο έχουν ως στόχο να βάλουν διαδικαστικά τερτίπια και τρικλοποδιές προκειμένου να μην προχωρήσει η διαδικασία» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σύριζα Χρήστος Μαντάς. Όπως είπε «εμείς υποστηρίζουμε το περιεχόμενο της πρότασής μας καθώς και την πρόταση του Νίκου Βούτση για 10 κάλπες και κανένα διαδικαστικό τερτίπι από αυτά που βάζει κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».