Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
20.2 C
Athens

Αποστολή στην Ουκρανία: Δραματική έκκληση για την Μαριούπολη – «Είναι θέμα ωρών»

Τι αποκάλυψαν άμαχοι στην Ουκρανία που κατάφεραν τα τελευταία 24ωρα να δραπετεύσουν από την κόλαση, του άλλοτε περιδέραιου της Αζοφικής.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο (Vadym Boichenko) είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Κέντρο Τύπου της Ουκρανίας ότι οι πολίτες που κρύβονταν στο εργοστάσιο Αζόβσταλ δεν είχαν σχεδόν καθόλου νερό, φαγητό ή φάρμακα. Κάθε ώρα για να σώσεις ανθρώπους μετράει.

«Οι ντόπιοι που κατάφεραν να φύγουν από τη Μαριούπολη λένε ότι υπάρχει κόλαση στην πόλη και η κατάσταση στο Azovstal είναι ακόμη χειρότερη.  Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου τροφή, νερό ή φάρμακα.  Οι άνθρωποι εκλιπαρούν για σωτηρία.  Είναι θέμα ωρών, όχι ημερών», είπε ο δήμαρχος της Μαριούπολης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 300 άτομα κρύβονταν αρχικά στα καταφύγια βομβών Azovstal.  Αργότερα ενώθηκαν και κάτοικοι της αριστερής όχθης της πόλης, η οποία υπέστη τις περισσότερες ζημιές λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών.  Ο ακριβής αριθμός των αμάχων που βρίσκονται στο εργοστάσιο είναι άγνωστος.

«Υπάρχουν πολλές γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι που περιμένουν να εκκενωθούν.  Ζητάμε από όλη τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει προσπάθεια.  Ελπίζουμε ότι οι συνεχιζόμενες διαδικασίες και οι διαπραγματεύσεις θα αποφέρουν αποτελέσματα και οι άνθρωποι θα σωθούν», είπε ο Vadym Boichenko.

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα αεροπορικής επιδρομής στο νοσοκομείο του Azovstal και πάνω  από 20.000 κάτοικοι πέθαναν συνολικά στη Μαριούπολη από την αρχή του πολέμου, που στην περιοχή ξέσπασε στις 21 Φεβρουαρίου.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι ο αριθμός των τραυματιών ως αποτέλεσμα της αεροπορικής επιδρομής στο νοσοκομείο του Azovstal αυξήθηκε από 160 σε περισσότερους από 600. Σύμφωνα με τον Vadym Boichenko, οι νεκροί από την ρωσική εισβολή στην Μαριούπολη έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των θυμάτων κατά τη διάρκεια των δύο ετών της ναζιστικής κατοχής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως κατήγγειλε, μάλιστα, τώρα οι Ρώσοι προσπαθούν να κρύψουν τα δικά τους εγκλήματα πολέμου.

«Όταν οι ρουσιστές (Ρούσιστς) είδαν τη δημοσιότητα των εγκλημάτων στην Μπούτσα, φοβήθηκαν.  Τώρα τους βλέπουμε να κρύβουν τα εγκλήματα σε ομαδικούς τάφους.  Είναι τρεις από αυτούς.  Βρίσκονται γύρω από την πόλη στο Mangush, Staryi Krym, Vynohradne.  Εκεί είναι οι τεράστιοι τάφοι», είπε ο δήμαρχος.


Ξεριζωμός 

Ο πληθυσμός του ελεγχόμενου τμήματος της περιοχής του Ντονιέτσκ είναι τέσσερις φορές μικρότερος, δήλωσε ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης της Περιφέρειας Πάβλο Κυριλένκο.

370.000 άνθρωποι παρέμειναν στο ελεγχόμενο από την Ουκρανία τμήμα της περιοχής του Ντόνετσκ, σε σύγκριση με 1.670.000 άτομα που ζούσαν μόνιμα εκεί μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Διευκρίνισε ότι αυτά τα δεδομένα δεν αφορούν τους κατοίκους της Μαριούπολης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης της Περιφέρειας, συγκεκριμένα, ο πληθυσμός των μεγάλων πόλεων φεύγει.  Για παράδειγμα, μόνο περίπου 35.000 άτομα μένουν στο Kramatorsk, σε σύγκριση με σχεδόν 200.000 που ζούσαν εκεί στα τέλη Φεβρουαρίου.  Οι τοπικές αρχές τους καλούν να απομακρυνθούν και αυτοί.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να μείνουν μακριά από προβλήματα, ότι δεν θα τους συμβεί τίποτα κακό.  Ωστόσο, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους.  Όλος ο συντονισμός μεταξύ των τοπικών αρχών και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα επικεντρωθεί στη συνέχεια στην προστασία της περιφέρειας», δήλωσε ο Pavlo Kyrylenko.

Αποστολή Κίεβο: Χρήστος Μαζανίτης

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Νικητές και χαμένοι από την υποψηφιότητα Μπελέρη

Τι μένει, λοιπόν, ως συμπέρασμα από πολιτικό σκάκι που βλέπουμε να παίζεται τα τελευταία 24ωρα; Ότι «βγήκαν όλοι νικητές και ΄χάσαν όλοι οι άλλοι» που θα...

Οίκος ανοχής στη Γερμανία ετοίμασε πακέτα σε τουρίστες εν όψει Euro

Οι τιμές για κάθε βραδιά και τι περιέχεται στην προσφορά! Ένα ιδιαίτερο ρεπορτάζ φιλοξένησε η αγγλική ιστοσελίδα, «Daily Star», με αφορμή το Euro 2024, του...

Ισραήλ: Για τρίτη διαδοχική ημέρα συνεδριάζει το Πολεμικό Συμβούλιο

Σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις επιδίδονται και πάλι σήμερα οι Ισραηλινοί  προκειμένου να καταρτίσουν έναν χάρτη αντιποίνων σε βάρος του Ιράν. Σύμφωνα με δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων στο Reuters,...
Γερμανία: Παρατείνεται το lockdown έως τις 14 Φεβρουαρίου

Γερμανία: Ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά η ανησυχία παραμένει

Αχτίδα ελπίδας για τους καταναλωτές στη Γερμανία, μετά τις συνεχείς αυξήσεις τιμών τα τελευταία χρόνια: με βάση προσωρινά στοιχεία για τον μήνα Μάρτιο, που...
Κορωνοϊός: 24 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Πασαλιμάνι: Κατέρρευσε κτίριο – 1 νεκρός και 3 τραυματίες

Τμήμα διώροφου κτιρίου, στο οποίο εκτελούνταν εργασίες ανακαίνισης, κατέρρευσε στην οδό Νεωρίων στο Πασαλιμάνι, λίγο πριν τις 10 το πρωί. Νωρίτερα, η Πυροσβεστική ανέφερε σε...

Έλον Μασκ: «Καταρρέει ο πληθυσμός της Ελλάδας» – Τι ανέφερε ο ιδιοκτήτης της Χ

– Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X προχώρησε ο ιδιοκτήτης της Space-X, της Tesla και πολλών άλλων εταιρειών Έλον Μασκ αναφορικά με την τραγική κατάσταση...

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν 

Στην απόφαση, να πλήξει με επώδυνο τρόπο το Ιράν, αλλά χωρίς να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο, κατέληξε το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αποχωρούν εσπευσμένα από την Ουκρανία οι διπλωμάτες Κίνας, Τουρκίας, Καζακστάν κλπ. – Κάτι «μεγάλο» έρχεται

Ξεκίνησε η αποχώρηση των Κινέζων και των Καζάκων διπλωματών από το Κίεβο, Χάρκοβο και...

Μητσοτάκης: Καμία συμφωνία Ελλάδας – Ουκρανίας – Δεν θα υπέγραφα εν κρυπτώ – Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη...

Ρόδος: Νάρκη από την Ουκρανία ξεβράστηκε στο νησί

Δεν πίστευε στα μάτια του ένας χειμερινός κολυμβητής στη Ρόδο, όταν ήρθε αντιμέτωπος με...

Η Ρωσία νίκησε και έθεσε 3 όρους στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία ενώ έστειλε ένα ανατριχιαστικό μήνυμα που σόκαρε τις ΗΠΑ

Τρία μηνύματα έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin με τη συνέντευξή του στον Dmitry...