Το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι θα δοθεί και επισήμως στην Αλβανία στις 15 Οκτωβρίου, όπως διαρρέουν τουλάχιστον πηγές στις Βρυξέλλες, αποσυνδέει ουσιαστικά πλέον την υποψηφιότητά της μετά από δέκα και πλέον χρόνια από αυτή της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη.
Αποσυνδέεται πλέον η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας από αυτής με την Αλβανία. Οι δύο χώρες ήταν συνδεδεμένες κατά κάποιο τρόπο όσον αφορά την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Όμως, λόγω του βέτο που είχε θέσει η Βουλγαρία στην Βόρεια Μακεδονία σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η Αλβανία δεν μπορούσε να τις ξεκινήσει αυτές τις διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε και αυτή ήταν καθηλωμένη όλα αυτά τα χρόνια λόγω της διένεξης Σόφιας – Σκοπίων.
Η Αλβανία πρώτη…
Τώρα, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από ότι φαίνεται όχι μόνο αποδεσμεύεται η ευρωπαϊκή πορεία των δύο χωρών, αλλά η Αλβανία θα ξεκινήσει να θα ανοίξει τα πρώτα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 15 Οκτωβρίου, όπως διαρρέεται,
Είναι μια εξέλιξη η οποία δημιούργησε όχι μόνο απογοήτευση, αλλά και αγανάκτηση στα Σκόπια, με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι να λέει ότι αν το τίμημα για να ενταχθεί η χώρα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να αποδεχθεί τους όρους που έχει θέσει η Βουλγαρία, τότε, όπως είπε χαρακτηριστικά χθες, “όχι ευχαριστώ”.
Ποιοι είναι οι όροι που έχει θέσει; Αλλά δεν είναι μόνο όροι της Βουλγαρίας αυτοί είναι και όροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι δύο χώρες είχαν καταλήξει σε μια συμφωνία πριν από δύο χρόνια.
Η συμφωνία έλεγε ότι τα Σκόπια πρέπει να αλλάξουν το Σύνταγμά τους προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη Βόρεια Μακεδονία. Είναι κάτι που η μεγάλη, η συντριπτική πλειοψηφία του σλαβομακεδονικό στοιχείου δεν το εγκρίνει.
Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει αυτή τη συμφωνία από τη Βουλή, όμως δεν τα κατάφερε, καθώς αντιδρούσε έντονα το τότε αντιπολιτευόμενο και νυν κυβερνών κόμμα, το VMRΟ του Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
Χρειαζόταν η πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή για να περάσει αυτή η συμφωνία και να αλλάξει το Σύνταγμα. Δεν έγινε κάτι τέτοιο.
Με τον τρόπο αυτό και με την αποσύνδεση όμως, η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας είναι πλέον ανοιχτή. Ξεκινά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ανοίγει τα διαπραγματευτικά κεφάλαια, τα Σκόπια παραμένουν στάσιμα, ενώ κινδυνεύουν να οπισθοδρομήουν ακόμη περισσότερο.
Ο Μίτσκοσκι, ο πρωθυπουργός της Μακεδονίας μπορεί να ελπίζει μόνο στον Ούγγρο πρωθυπουργό, τον Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος σήμερα πραγματοποίησε επίσκεψη εδώ στη Βόρεια Μακεδονία, στην Οχρίδα, όπου συναντήθηκε με τον Μίτσκοσκι και ο Όρμπαν δήλωσε ότι πρόκειται για ιστορικό λάθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσει στην αποσύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας των δύο χωρών και προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, εκμεταλλευόμενος και το γεγονός ότι η Ουγγαρία, η χώρα του έχει την προεδρία για το τρέχον εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.