ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ 100.000 ΧΡΟΝΙΑ: Την «αιώνια» δισκέτα κατασκεύασε Ρώσος επιστήμονας

57
Η δισκέτα του Ρώσου ερευνητή Ιβάν Γκλέμποφ, είναι κατασκευασμένη από γυαλί κουάρτζ και θα είναι ανθεκτική στη φωτιά, το νερό και τη διαστημική ακτινοβολία.

«Σε κανονικές συνθήκες, η δισκέτα μας θα επιτρέπει στους χρήστες να ανασύρουν πληροφορίες με ελάχιστα λάθη, ακόμη και σε 100.000 χρόνια», δήλωσε στο πρακτορείο Tass ο Ιβάν Γκλέμποφ, επικεφαλής του εργαστηρία νανοδομών λέιζερ που έχει έδρα τη Μόσχα.

Η ρωσική δισκέτα, αναφέρει ο Γκλέμποφ, θα είναι ανθεκτική σε πυρκαγιές, πλημμύρες, ακόμη και σε μακροχρόνιες διαστημικές αποστολές. Έχει διάμετρο ενός κανονικού CD και είναι φτιαγμένη από γυαλί κουάρτζ. Λειτουγεί δε με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν συμβατικά CD, DVD και Blue Ray.

Κατά τον Ρώσο επιστήμονα, υπάρχει δυνατότητα να αυξηθεί ο όγκος δεδομένων σε ένα terabyte, κάτι που είναι αδύνατον για άλλους τύπους οπτικών δισκεττών. Πληροφορίες μπορούν σήμερα να αποθηκεύονται μόνο για 50 χρόνια σε σκληρούς δίσκους, ενώ το όριο ζωής οπτικών δισκεττών και ψηφιακών μαγνητοταινιών, δεν υπερβαίνει τα 60-100 χρόνια. Κι επειδή μετά τα 100 χρόνια οι πληροφορίες απειλούνται με εξαφάνιση, το εργαστήριο άρχισε να κατασκευάζει την «αιώνια» δισκέττα, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σύγχρονων Ερευνητικών Έργων. Η δισκέτα «μπορεί να παραμείνει στην επιφάνεια της Σελήνης για μεγάλο διάστημα και αργότερα θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε φιλμ που καταγράφηκε σ΄ αυτή», υπόσχεται ο Γκλέμποφ. Δοκιμές της δισκέττας θα γίνουν σε βιβλιοθήκες και αρχεία και η παραγωγή της για εμπορική χρήση θα αρχίσει το 2021.

Διαβάστε επίσης:  Σεισμός 5,7 βαθμών στα σύνορα Τουρκίας - Ιράν