Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, 2020
14.2 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5 Δεκεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1933...Καταργείται η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ, που είχε επιβληθεί το 1920.

ΑΠΘ: Όταν φορούσαν την τήβεννο ο Γ. Ρίτσος, ο Γ. Σεφέρης, ο Μ. Θεοδωράκης και ο Μ. Γκορμπατσόφ

Ο Γ. Σεφέρης, ο Γ. Ρίτσος, ο O. Ελύτης, ο Χ. Πίντερ, ο Μ. Γλέζος, ο Μ. Θεοδωράκης αλλά και ο Χάρυ Τρούμαν, η Φρειδερίκη, ο Βαρθολομαίος, ο Μ. Γκορμπατσόφ, ο Σ. Κυπριανού και ο Κ. Καραμανλής, όσο και εάν φαίνεται παράξενο, έχουν ένα κοινό. Είναι όλοι τους επίτιμοι διδάκτορες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Ανατρέχοντας στα ιστορικά αρχεία του ιδρύματος μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό ότι το κριτήριο επιλογής της απονομής του τίτλου σε κάποια προσωπικότητα δεν βασίζεται μόνο στα επιστημονικά δεδομένα της εποχής αλλά και στα πολιτικά, τα κοινωνικά ακόμη και στα εθνικά. Μέσα από τις επιλογές των προσωπικοτήτων αναβιώνουν σημαντικές ιστορικές στιγμές της χώρας μας.

Εν ολίγοις, η επιλογή των επίτιμων διδακτόρων επιβάλλεται και από τα πολιτικά συμφέροντα του εκάστοτε ιδρύματος και δεν έχει σχέση με την πραγματική έννοια της συγκεκριμένης απόδοσης τιμής. Πολλές φορές, μάλιστα, οι επίτιμοι αυτής της κατηγορίας –εκτός από τη δημοσιότητα αλλά και το κύρος που του δίνουν με την αναγραφή του ονόματος τους στη λίστα των επίτιμων διδακτόρων- δεν έχουν ποτέ ξανά ουσιαστική επαφή με το ίδρυμα.

Δεν ήταν, κατά συνέπεια, τυχαία η επιλογή του Ευρωπαίου επιτρόπου, Πιέρ Μοσκοβισί ν’ αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου Αθηνών τον περασμένο Φεβρουάριο, απόφαση που προκάλεσε διαμαρτυρίες φοιτητών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.
Κάπως έτσι και η είδηση ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας κάποιου τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος, δεν αποτελεί πλέον έκπληξη. Σήμερα αναγορεύεται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, πριν λίγους μήνες στο ΑΤΕΙΘ, το 2015 στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας ενώ ήδη έχει τους αντίστοιχους τίτλους από το πανεπιστήμιο Πατρών αλλά και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Με αφορμή τη νέα αναγόρευση του προέδρου της Δημοκρατίας, «ταξιδέψαμε» στο βιβλίο «Οι επίτιμοι διδάκτορες του ΑΠΘ» που εκδόθηκε το 2003 από την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του ιδρύματος και επιμελήθηκε ο καθηγητής, Β. Α. Κόκκας. Η έκδοση αφορά τις αναγορεύσεις που έγιναν στο ΑΠΘ την περίοδο από το 1926 έως το 2002. Κατά συνέπεια, δεν περιλαμβάνει τους τιμητικούς τίτλους που απονεμήθηκαν σε προσωπικότητες από τα τμήματα του Αριστοτέλειου μετά το 2002.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν και προέρχονται από τον τόμο «Οι επίτιμοι διδάκτορες του ΑΠΘ» μπορείτε να δείτε υλικό από τις εξής -κατά σειρά- αναγορεύσεις:

-Γ. Σεφέρης, ποιητής, νομπελίστας, επίτιμος διδάκτορας Φιλοσοφικής σχολής, 1964

-Γ. Ρίτσος, ποιητής, επίτιμος διδάκτορας Φιλοσοφικής σχολής, 1975

-Ο. Ελύτης, ποιητής, επίτιμος διδάκτορας Φιλοσοφικής σχολής, 1978 (αναγορεύτηκε δι’ αντιπροσώπου)

-Χάρυ Τρούμαν, πρόεδρος ΗΠΑ, επίτιμος διδάκτορας Νομικής σχολής, 1967. Στο σκεπτικό της Νομικής Σχολής αναφερόταν ότι αναγορεύτηκε γιατί «βοήθησε και ενίσχυσε οικονομικά τη χώρα μας ώστε να μπορέσει ν’ ανορθώσει τη βαρέως πάσχουσα εκ του πολέμου εικόνα της και να προασπίσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία της» (η αναγόρευση δόθηκε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ)

-Σ. Κυπριανού, πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας, επίτιμος διδάκτορας Νομικής Σχολής, 1979

-Φρειδερίκη, βασίλισσα της Ελλάδος, επίτιμος διδάκτορας Ιατρικής σχολής, 1963

-Τμήμα Φιλολογίας, επίτιμοι διδάκτορες οι συγγραφείς-ποιητές Γ. Βαφόπουλος (1988), Ζ. Καρέλλη (1988), Ν. Γ. Πεντζίκης (1988), Μ. Αναγνωστάκης (1997), M. Vitti (1994)

-Βαρθολομαίος, Οικουμενικός Πατριάρχης, επίτιμος διδάκτορας στα τμήματα Ιστορίας Αρχαιολογίας, Θεολογίας, Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, Νομικής και Δασολογίας και Περιβάλλοντος (1997)

-Ιλία Πριγκοζίν, νομπελίστας φυσικό-χημικός, επίτιμος διδάκτορας στα τμήματα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Φυσικής και Γενικό Πολυτεχνικής (1998)

-Χάρολντ Πίντερ, συγγραφέας, επίτιμος διδάκτορας τμήματος Αγγλικής Γλώσσας (2000)

-Κ. Καραμανλής, πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, επίτιμος διδάκτορας Νομικής (1991)

-Μ. Γκορμπατσόφ, νομπελίστας πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, επίτιμος διδάκτορας Νομικής (1993). Τιμήθηκε γιατί με τις αποφάσεις του υπηρέτησε την παγκόσμια ειρήνη και αφιέρωσε την πολιτική ζωή του στην επιτυχία των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην πατρίδα του συντελέσας σε ιστορικές αναίμακτες δημοκρατικές μεταβολές στον πλανήτη μας και στην εδραίωση του πέρατος του ψυχρού πολέμου».

-Μ. Γλέζος, αντιστασιακός, δημοσιογράφος, συγγραφέας, πολιτικός, επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών (2001)

-Μ. Θεοδωράκης, συνθέτης, επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Μουσικών Σπουδών

-ΤΕΦΑΑ: επίτιμοι διδάκτορες η Γ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, (1999) και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλος (2000)

ΑΠΘ, τήβεννο, Ρίτσος, Θεοδωράκης, Γκορμπατσόφ,

Πηγή: dailythess.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ριφιφί σε κοσμηματοπωλείο – Θεσσαλονίκη: Ληστές για γέλια (βίντεο)

Ριφιφί σε κοσμηματοπωλείο – Θεσσαλονίκη: Άνοιξαν τρύπες σε δύο τοίχους σκάβοντας επί ώρες και τελικά δεν κατάφεραν να πάρουν τίποτα. Οι δράστες...

Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για την επίθεση με μολότοφ στο ΑΤ Θερμαϊκού

Δύο άτομα συνελήφθησαν το βράδυ της Παρασκευής για εμπλοκή στην επίθεση με μολότοφ που σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Αστυνομικό Τμήμα Θερμαϊκού...

Άστατος ο καιρός σήμερα

Στην Νυμφαία Ροδόπης όπου ήδη χιονίζειΣτην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, προβλέπονται τοπικές βροχές και...
Αγώνας δρόμου για την παραγωγή του ελληνικού rapid test

Αγώνας δρόμου για την παραγωγή του ελληνικού rapid test

Τα νέα έφτασαν στην αρχή της εβδομάδας. Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε το μεγάλο επιστημονικό επίτευγμα τεσσάρων πανεπιστημίων και έξι ερευνητικών κέντρων: τη...
"Αγ. Σάββας": ΕΔΕ για τις συνθήκες μόλυνσης από κορωνοιό 11 ασθενών και 10 εργαζομένων

“Αγ. Σάββας”: ΕΔΕ για τις συνθήκες μόλυνσης από κορωνοιό 11 ασθενών και 10 εργαζομένων

Ένορκη διοικητική εξέταση διενεργείται στο νοσοκομείο "Αγ. Σάββας" προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μολύνθηκαν 11 ασθενείς και 10...
Κορωνοιός: 1667 κρούσματα - 98 θάνατοι και 612 διασωληνωμένοι

Κορωνοιός: 1667 κρούσματα – 98 θάνατοι και 612 διασωληνωμένοι

Μείωση εμφανίζουν τα κρούσματα κορωνοιού σήμερα καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1667 νέες λοιμώξεις. Ωστόσο, 98 ασθενείς κατέληξαν και 612 δίνουν μάχη διασωληνωμένοι...
Κουντουριώτικα: 6 στρέμματα αποδίδονται στους πολίτες από τον Δήμο Αθηναίων

Κουντουριώτικα: 6 στρέμματα αποδίδονται στους πολίτες από τον Δήμο Αθηναίων

Στον Δήμο Αθηναίων και τους δημότες της πρωτεύουσας πέρασαν, μετά από μεγάλη προσπάθεια και δικαστικές διαμάχες δεκαετιών, έξι στρέμματα ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου,...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τρίτο κύμα κορονοϊού αλλά πιο ήπιο, λόγω των εμβολίων

Οι Έλληνες πρέπει να είναι πιο φρόνιμοι και να πάρουν πολύ στα...

Ριφιφί σε κοσμηματοπωλείο – Θεσσαλονίκη: Ληστές για γέλια (βίντεο)

Ριφιφί σε κοσμηματοπωλείο – Θεσσαλονίκη: Άνοιξαν τρύπες σε δύο τοίχους σκάβοντας επί...

Μισθοί: Έρχεται αύξηση με πάνω από 10% το νέο έτος

Αύξηση στους μισθούς έρχεται με το νέο έτος, με αυτή να είναι...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή