Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Αρχαίο άγαλμα του 5ου π.Χ. αιώνα παραδόθηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής στο Υπουργείο Πολιτισμού

Αρχαίο άγαλμα του 5ου Π.Χ. αιώνα, εξαιρετικής τέχνης και σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας, παραδόθηκε σήμερα από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το μνημείο παρέδωσε, σε ειδική εκδήλωση, ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης στη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Βασιλική Παπαγεωργίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Διοικητής τόνισε ότι ο εντοπισμός του αγάλματος «αποτέλεσε αντικείμενο εξειδικευμένης έρευνας του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στο πλαίσιο της ουσιώδους, διαχρονικής και άριστης συνεργασίας με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών»

Όπως είπε έχει ήδη τεκμηριωθεί από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού ότι πρόκειται για ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα, καθήμενης ανδρικής μορφής, νεαρού άνδρα, ύψους 37 περίπου εκατοστών.

Απευθυνόμενος στην Βασιλική Παπαγεωργίου κατέληξε λέγοντας: «Σας παραδίδω λοιπόν αυτό το εξαιρετικό μνημείο και σας διαβεβαιώνω ότι οι προσπάθειες των αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, θα είναι καθημερινές και συνεχίζονται, πάντα με την αγαστή συνεργασία και υποστήριξη της Υπηρεσίας σας».

Από την μεριά της η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, δήλωσε:

«Ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών που έχουμε στενή συνεργασία με τις Υπηρεσίες σας για την πρόληψη και την πάταξη της παράνομης διακίνησης, θέλουμε να σας συγχαρούμε και να σας ευχαριστήσουμε.

Ξέρουμε πάρα πολύ καλά, όλα αυτά τα χρόνια που συνεργαζόμαστε στενά, πόσο δύσκολος και πόσο πολυεπίπεδος είναι αυτός ο αγώνας, όπως επίσης γνωρίζουμε ότι η συνεργασία είναι το κλειδί για κάθε επιτυχία.

Η σημερινή παράδοση έρχεται να προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο επιτυχιών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Υπηρεσίας σας και πιστεύουμε ότι δίνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε έναν που προσπαθεί ακόμα και σήμερα να καπηλευτεί την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

Τα είπατε όλα για το γλυπτό δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω, το σίγουρο είναι ότι θα επιληφθεί η αρμόδια τριμελής κεντρική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού, που θα συσταθεί με βάσει τις διατάξεις του ν. 3028 για να εκτιμήσει περαιτέρω το αντικείμενο, την αξία του, τον συσχετισμό του με κάποιο γνωστό μνημείο.

Να ευχαριστήσω και πάλι, να ευχηθώ δύναμη και να ευχηθώ και σε άλλα στο μέλλον.

Ευχαριστώ πάρα πολύ .»

Στη συνέχεια, ο Αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών κ. Δημήτριος Σούρλας περιέγραψε λεπτομέρειες και χαρακτηριστικά στοιχεία του αρχαίου αγάλματος.

Σημειώνεται ότι, για την υπόθεση συνελήφθη προχθές (Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021) σε περιοχή της Κορινθίας, ημεδαπός, ο οποίος κατείχε το αρχαίο κινητό μνημείο και αναζητούσε υποψήφιους αγοραστές, με σκοπό να το πουλήσει έναντι του χρηματικού ποσού των 100.000 ευρώ.

Σε βάρος του σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία και οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η διερεύνηση της υπόθεσης αναφορικά με τη διακίνηση και τους τελικούς αποδέκτες της κατασχεθείσας αρχαιότητας, συνεχίζεται.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Άγιο Όρος, άβατο,

Ο Νίκος Καζαντζάκης όταν επισκέφθηκε τα τρομερά ΚΑΡΟΥΛΙΑ του Αγίου Όρους το 1914

Να και η περιγραφή του για τους ασκητές , στα τρομερά Καρούλια:  "Τρυπωμένοι μέσα σὲ σπηλιές, ζοῦν ἐκεῖ καὶ προσεύχουνται γιὰ τὶς ἁμαρτίες τοῦ κόσμου,...
ελληνικές, αρχαιότητες, βρίσκονται, εξωτερικό,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 Απριλίου ανακαλύφθηκε η Αφροδίτη της Μήλου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1820 Ο αγρότης Γιώργος Κεντρωτάς, σκάβοντας στο κτήμα του στη Μήλο, ανακαλύπτει ένα γυναικείο άγαλμα. Είναι η πασίγνωστη σήμερα Αφροδίτη της Μήλου, που...
Άγνωστοι επιτέθηκαν στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3 Απριλίου ο κύκλος τραγουδιών “Ρωμιοσύνη” του Μίκη Θεοδωράκη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1966 ο κύκλος τραγουδιών «Ρωμιοσύνη» του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε συναυλία στο θέατρο Διάνα στην Αθήνα, έπειτα από διαδήλωση της ΕΔΑ...

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Οι Triplicity παρουσιάζουν το νέο album τους “Onibaba”

Οι Triplicity παρουσιάζουν το νέο album τους "Onibaba", στο πλαίσιο του Jazz Breeze Festival, στις 10 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι Triplicity, ένα από...

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: “Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ. Μία ημέρα που άλλαξε τον κόσμο”

Φωτογράφισα αυτό το όμορφο νεοκλασικό στολίδι,το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Βασιλίσσης Σοφίας,επειδή φιλοξενεί μία ενδιαφέρουσα έκθεση με τον μακροσκελή τίτλο: "Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ....
Θέατρο σκιών: Ο Τάσος Γεωργίου στο «Ελλάδα Έχεις Ταλέντο»

28 Μαρτίου 2024: Παγκόσμια ημέρα θεάτρου σκιών

Το ΠΣΘΣ εορτάζει και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Σκιών, χαιρετίζοντας όπου Γής όλους τους καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες που με τις ιδιαίτερες τεχνικές τους το υπηρετούν....

Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής: Το δάκρυ της μαστίχας

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΣΤΑΛΟΥ Το δάκρυ της μαστίχας Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής Εγκαίνια: Τετάρτη, 3 Απριλίου | 7μ.μ.  στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» Λασκαρίδου 120 και Φιλαρέτου, Καλλιθέα Η έκθεση διαρκεί...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα

Μπορεί η επαφή των νεοελλήνων με την αρχαιοελληνική παράδοση και γλώσσα να είναι εξαιρετικά...

Θέα που κόβει την ανάσα πάνω από το άγαλμα του Χριστού στο Ρίο (βίντεο)

Εσείς θα τολμούσατε να ανέβετε τόσο ψηλά; Το εμβληματικό άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή επιβλέπει...

Ξενάγηση στην Κλασική Αθήνα (5ος αιώνας π.Χ.) – βίντεο

3D αναπαράσταση της Κλασικής Αθήνας στον ύστερο 5ο αιώνα π.Χ. Η πόλη παρουσιάζεται όπως...

Ξεχάστε την πόλη της Ατλαντίδας – Ανακαλύφθηκε χαμένη αρχαία αποικία

Ξεχάστε τη χαμένη πόλη της Ατλαντίδας… Οι επιστήμονες έπεσαν πάνω σε μια τεράστια ξεχασμένη...