Αρχίζει η “μάχη των μισθολογικών τριετιών”

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας, αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να προχωρήσει στην αναβολή της εξέτασης της εργοδοτικής προσφυγής για τον Δεκέμβριο

16
Το ΣτΕ θα κρίνει μία και έξω τι θα γίνει με τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Η “μάχη των μισθολογικών τριετιών”, αρχίζει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά την προσφυγή του ΣΕΒ κατά την επαναφοράς των μισθολογικών ωριμάνσεων, οι οποίες παρέμεναν “παγωμένες”.

Το ΠΑΜΕ, καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 9 το πρωί, έξω από το ΣτΕ, ενώ υπέρ της διατήρησης των τριετιών έχουν παρέμβει νομικά η ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ, η ΟΣΝΙΕ (προσωπικό νοσηλευτικών ιδρυμάτων), η ΟΕΧΒΕ (εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία), ΟΣΕΤΥΠ (απασχολούμενοι στα καζίνο) και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων “Η Ένωση”.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας, αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να προχωρήσει στην αναβολή της εξέτασης της εργοδοτικής προσφυγής για τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, στο τέλος Δεκεμβρίου εκπνέει και η παράταση ισχύος της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας, με την ΓΣΕΕ και τους εργοδοτικούς φορείς να πρέπει να προχωρήσουν στην υπογραφή νέας σύμβασης.

Η διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για την παράταση της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας έως το τέλος του έτους, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, διατηρεί σε ισχύ όχι μόνο το επίδομα γάμου (καθορίζεται στο 10%) αλλά και τις «παγωμένες» τριετίες.

Διαβάστε επίσης:  Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Σύμφωνα με εγκύκλιο της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, όσοι μισθωτοί εισπράττουν τις 3ετίες που είχαν θεμελιώσει έως το 2012, παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα έχουν και επιπλέον αύξηση λόγω των τριετιών.

Ο μισθός με βάση τις τριετίες, καθορίζεται ως εξής:

-Από 0-3 έτη προϋπηρεσίας, 650 ευρώ,

από 3-6 έτη προϋπηρεσίας 715 ευρώ,

από 6-9 έτη προϋπηρεσίας, 780 ευρώ και

άνω των 9 ετών προϋπηρεσία, 845 ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εργοδοτική πλευρά, αφενός μεν δεν έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία δεδομένου ότι η επίμαχη εγκύκλιος δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, αφετέρου δε αλλάζει την ουσία του νόμου 4172/2013 με τον οποίο ορίζεται ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός ως μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς.