“Αρχίζει το ματς”! Ξεκινούν στην Αθήνα οι επαφές του Μάθιου Νίμιτς

«Σύμφωνο» συνολικής λύσης με την ΠΓΔΜ προετοιμάζει το ΥΠΕΞ

46
Προσπάθεια για

Εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες για την επίλυση του «ονοματολογικού» με τις επαφές, που ξεκινά σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα.

Αύριο ο κ. Νίμιτς θα μεταβεί στα Σκόπια για επαφές με την ηγεσία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, την Πέμπτη.

Σήμερα στις 13.30 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά ενώ θα έχει προηγηθεί με πρωτοβουλία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ συζήτηση με τον αρμόδιο τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας, Γεώργιο Κουμουτσάκο.

Οι συζητήσεις του κ. Νίμιτς θα επικεντρωθούν στη δέσμη προτάσεων, που έχει καταθέσει πριν από δύο εβδομάδες στους δύο διαπραγματευτές με στόχο τη συνολική επίλυση του θέματος.

Σχολιάζοντας σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, χθες σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και αφού επιβεβαίωσε ότι ήταν πέντε οι προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Νίμιτς ως προς το νέο όνομα της γείτονος, τόνισε ότι «στο Σκοπιανό παίζει ρόλο η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί στο σύνθετο όνομα να μην είναι στην αγγλική αλλά στα σλάβικα». Σημείωσε δε ότι «τα κυριότερα ζητήματα που μας απασχολούν είναι το όνομα η χρήση του ονόματος η ταυτότητα και η εμπορική χρήση». Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε επίσης ότι «αν εμείς δεν δείξουμε καλή θέληση στις διαπραγματεύσεις τότε τα Σκόπια έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν σε τρίτα θεσμικά όργανα».
Ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι σύνθετη ονομασία με χρονικό προσδιορισμό προέβλεπε τυπικά η ενδιάμεση συμφωνία, η οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί. Όπως ανέφερε, η συζήτηση για το όνομα θα περιλαμβάνει τέσσερα στάδια: Ποιο θα είναι το όνομα – το περιεχόμενό του και το «επίθετό» του. Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι το δεύτερο στοιχείο του ονόματος θα περιλαμβάνει τη Μακεδονία ως γεωγραφικό χώρο. Αν θα είναι μία ή δύο λέξεις. Αν θα διατυπωθεί στη γλώσσα της χώρας (σλαβικά) ή σε διεθνή γλώσσα (αγγλικά). Αν θα είναι αμετάφραστο ή όχι

Διαβάστε επίσης:  Μητσοτάκης: «Θα φτιάξουμε το Μάτι πολύ καλύτερο από πριν»

Ενδιαφέρον προκαλεί η αποκάλυψη του κ. Κοτζιά ότι εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι έτοιμο το πρώτο «σύμφωνο» που θα καταθέσει η Αθήνα στα Σκόπια για την επίλυση του ονοματολογικού, το οποίο ήδη καταρτίζει το υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών ωστόσο τόνισε ότι η Αθήνα δεν δεσμεύεται από κανένα χρονοδιάγραμμα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας το «σύμφωνο» θα έχει συγκεκριμένα κεφάλαια: το πρώτο θα αφορά το όνομα και σε μια κοινά αποδεκτή λύση, ενώ θα υπάρξει ειδικό κεφάλαιο για την απόκρουση του αλυτρωτισμού, όπως επίσης και για το μέλλον της χώρας σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.

Τέλος, άλλο ένα κεφάλαιο στο σύμφωνο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εξωτερικών αφορά στην «θετική ατζέντα ανάπτυξης των σχέσεων» είπε ο υπουργός. Βάσει των παραπάνω ο κ Κοτζιάς διαβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν σε όλα τα θέματα και απέρριψε σενάρια περί «σαλαμοποίησης»της όποιας λύσης- συμφωνίας.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε παράλληλα πως οποιαδήποτε συμφωνία με την πΓΔΜ θα πρέπει να συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα, ωστόσο διευκρίνισε ότι ο Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει πλειοψηφία για την αναθεώρηση του συντάγματος. Επανέλαβε, δε, ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, είναι προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Σημείωσε ότι η πρόταση του κ. Νίμιτς, είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για την ένταξη των Σκοπίων. «Αν υπάρξει μία ταύτιση απόψεων ως προς τη συμφωνία τότε μπορεί να φέρουμε προς ψήφιση στη βουλή μία πρόταση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, ενώ υποστήριξε ότι η χώρα έχει συμφέρον να βρεθεί λύση στην ονομασία της πΓΔΜ, γιατί από τη στιγμή που βγαίνουμε από την κρίση θέλουμε να αναπτυχθεί όλη η γύρω περιοχή. «Όσοι ανακατεύονται από το εξωτερικό δεν θέλουν λύση», πρόσθεσε.