Άρειος Πάγος: Οι παράγοντες της δίκης των Τεμπών να συμβάλλουν άμεσα και αποφασιστικά στην ομαλή έναρξη και ολοκλήρωσή της

Ο Άρειος Πάγος καλεί «όλους τους παράγοντες της δίκης του δυστυχήματος των Τεμπών να αναλογιστούν την βαριά ευθύνη, που έχει ο καθένας με βάση το θεσμικό τους ρόλο και να συμβάλλουν άμεσα και αποφασιστικά στην ομαλή έναρξη και ολοκλήρωση της και την δικαίωση των θυμάτων, η οποία μπορεί να έλθει μόνον μέσω της Δικαιοσύνης δια των Λειτουργών της, τους οποίους έχουμε υποχρέωση να σεβόμαστε όλοι σε ένα κράτος δικαίου, όπως και τους συλλειτουργούς της-Δικηγόρους, η θετική συμβολή των οποίων σε όλες τις δίκες είναι αποφασιστικής σημασίας».

Αναλυτικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρείου Πάγου, αντιπρόεδρος Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, σε ανακοίνωση του δικαστηρίου αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ότι «πρέπει να καταστεί κατανοητό ότι η απαίτηση της Κοινωνίας είναι η δίκη των Τεμπών να ξεκινήσει, να διεξαχθεί και να καταλήξει στην απόδοση ευθυνών σε εκείνους που τους ανήκουν. Σε αυτή τη δίκη θα εξετασθούν όλα από την αρχή και η κατάληξη θα είναι η δικαστική ετυμηγορία και μόνον αυτή».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση, αναφέρεται: «Οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί που έχουν κληθεί να φέρουν εις πέρας αυτό το εξαιρετικά δύσκολο έργο, της απονομής Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το Σύνταγμα, το Νόμο και τη συνείδησή τους, θα περιφρουρήσουν το Κράτος Δικαίου και σε αυτή τη δίκη. Αυτοί, ως θεσμικοί κριτές και κρινόμενοι, θα δώσουν τις απαντήσεις στην μνήμη των νεκρών. Οι πολίτες πρέπει να στηρίξουν το έργο τους και να έχουν εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη».

Ακόμη, αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Το έργο της Δικαιοσύνης δεν μπορεί κανένας να το ανακόψει, επώνυμος και ανώνυμος. Δεν πρέπει να λησμονούν, ιδίως οι έχοντες τη γνώση της δικογραφίας, ότι σε αυτήν περιλαμβάνονται και πλημμεληματικές κατηγορίες, των οποίων ο χρόνος τέλεσης είναι και πριν την 28-2-2023 και άρα ο κίνδυνος παραγραφής είναι ορατός ενόψει της αναμενόμενης χρονικής διάρκειας της δίκης.

Στη δίκη αυτή δεν αρμόζουν φαινόμενα «αγανακτισμένων δήθεν πολιτών», που ουδεμία σχέση έχουν με την υπόθεση, μη όντες διάδικοι, οι οποίοι απειλούν τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των δικαστών, ούτε κραυγές ορισμένων, ευτυχώς ελάχιστων, παραγόντων της δίκης, διατυπούμενες εκ των προτέρων, περί μη έναρξης και μη διενέργειας της δίκης, οι οποίοι πολέμησαν και παρεμπόδισαν με κάθε τρόπο την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας».

Συγκεκριμένα, το κείμενο της ανακοίνωσης του Αρείου Πάγου έχει ως εξής:

«Η δίκη για το δυστύχημα των Τεμπών ξεκίνησε την Δευτέρα, 23 Μαρτίου τ.ε., μετά από τρία χρόνια διαρκούς προσπάθειας των αρμόδιων Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών να συλλέξουν αποδεικτικό υλικό, επαρκές για την διεξαγωγή της.

Τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης έκριναν ότι αυτός ο κύκλος ολοκληρώθηκε και ότι έπρεπε η υπόθεση να εισέλθει στον κύκλο της διαδικασίας στο ακροατήριο.

Κατά το χρονικό διάστημα αυτό καταγράφηκαν ενέργειες, ορισμένες από αυτές πέραν της νομιμότητας, οι οποίες απέβλεπαν στην καθυστέρηση της έναρξης της δίκης.

Το γεγονός ότι ορισμένοι καταγγέλλοντες την καθυστέρηση της δίκης ήταν ταυτόχρονα και οι προκαλούντες αυτή δεν αποτελεί σύμπτωση. Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες στα Δικαστήρια της Λάρισας έχουν καταγραφεί ακραία παράνομες συμπεριφορές «ενδιαφερομένων» οι οποίες είχαν στόχο να καταστεί ανέφικτη η εκδίκαση της υπόθεσης.

Στη πρώτη ημέρα συνεδρίασης του Δικαστηρίου, που δικάζει τη βασική υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, ετέθησαν στο Δικαστήριο και στη συνέχεια στο δημόσιο διάλογο, ζητήματα σχετικά με τις συνθήκες διεξαγωγής της στο συγκεκριμένο χώρο. Επί του ζητήματος επισημαίνονται τα ακόλουθα :

Α) Ο Άρειος Πάγος με την με αρ. 149/2026 απόφαση του Ζ΄ Ποινικού Τμήματος απέρριψε αίτηση συνηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας για κανονισμό αρμοδιότητας κατά παραπομπή της εκδίκασης της υποθέσεως από την έδρα του κατά τόπο αρμοδίου Εφετείου Λάρισας σε εκείνη του Εφετείου Θεσσαλονίκης, άλλως στην έδρα του Εφετείου Αθηνών. Συνεπώς, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει καθοριστεί, ως τόπος διενέργειας της δίκης, το Εφετείο Λάρισας.

Β) Σύμφωνα με τα δεδομένα της δικογραφίας στη δίκη μετέχουν 36 κατηγορούμενοι, ενώ κλήθηκαν ως διάδικοι συνολικά 351, ήτοι: 179 φυσικά πρόσωπα-υποστηρίζοντες την κατηγορία, 51 Δικηγορικοί Σύλλογοι, κλπ-υποστηρίζοντες την κατηγορία και 121 φυσικά πρόσωπα-μάρτυρες.

Ως αίθουσα διεξαγωγής της δίκης, ορίστηκε σύμφωνα με την ΥΑ 18703οικ/27-03-2024 (ΦΕΚ Β- 1970/2024) η αίθουσα διαλέξεων (όπως αυτή διασκευάστηκε) του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που βρίσκεται στο συγκρότημα «ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ», αφού ελήφθη υπόψη ο αυξημένος αριθμός των κατηγορουμένων, των μαρτύρων, των συνηγόρων υπεράσπισης, των συγγενών θυμάτων, των δημοσιογράφων και των λοιπών ατόμων που θα παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις, ακολούθησε δε η υπ’ αρ.253/20-10-2025 πράξη της Διευθύνουσας το Εφετείο Λάρισας, Προέδρου Εφετών. Η ως άνω Υπουργική Απόφαση, καθώς και η Πράξη της Προέδρου Εφετών, δημοσιεύθηκαν χωρίς οιοσδήποτε να εγείρει αντιρρήσεις.

Γ) Στην ανωτέρω αίθουσα Α΄ και Β΄ κατασκευάστηκαν και υφίστανται 36 θέσεις κατηγορουμένων, και 300 θέσεις καθήμενων, εκ των οποίων οι 250 προορίζονται για συνηγόρους υπεράσπισης και υποστήριξης της κατηγορίας, που δηλώθηκαν κατά την ανάκριση, (110 με έδρανα και οι υπόλοιπες με συνεδριακού τύπου καθίσματα με κινητό αναλόγιο) και οι λοιπές 50 θέσεις, ομού με άλλες 150 θέσεις καθημένων που βρίσκονται στον ισόγειο χώρο του κτιρίου (Αίθουσα Γ΄), που είναι κατάλληλα διαμορφωμένος, για την άμεση και ασφαλή παρακολούθηση της δίκης μέσω οθονών, (με δυνατότητα τοποθέτησης και επιπλέον καθισμάτων), προορίζονται για διαδίκους, δημοσιογράφους και το κοινό. Ήτοι υφίστανται συνολικά 486 θέσεις.

Για λόγους διευκόλυνσης της παρακολούθησης της δίκης από κάθε σημείο της αίθουσας, υπάρχει αναμετάδοση εικόνας και ήχου από την έδρα μέσω τηλεοπτικών οθονών και μεγαφωνικών εγκαταστάσεων. Επιπλέον, παραπλεύρως της αίθουσας έχει προβλεφθεί ιδιαίτερος χώρος αναμονής για 50 καθήμενους μάρτυρες, καθώς και ιδιαίτερη αίθουσα ειδικά εξοπλισμένη για συνηγόρους, χωρητικότητας επίσης 50 καθήμενων. Παράλληλα υφίστανται όλα τα εκ του νόμου αναγκαία πιστοποιητικά πυρασφάλειας κλπ.

Δ) Σημειώνεται ότι : α) η αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, όταν λειτουργεί με τις προδιαγραφές ασφαλείας ως αίθουσα ποινικού δικαστηρίου, μπορεί να υποστηρίξει περίπου 450 καθήμενους (κατηγορούμενους, δημοσιογράφους και κοινό) και 65 συνηγόρους υπεράσπισης και υποστήριξης της κατηγορίας με έδρανα. Τυχόν αύξηση του αριθμού των εδράνων συνηγόρων στη συγκεκριμένη αίθουσα οδηγεί σε κατάργηση πολλαπλάσιων θέσεων κοινού.

β) το μεγαλύτερο ακροατήριο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης διαθέτει 150 θέσεις καθημένων για κατηγορούμενους και κοινό και 35 θέσεις συνηγόρων με έδρανα. Στην εν λόγω αίθουσα τελευταία διεξήχθη δίκη στο Εφετείο Θεσσαλονίκης με 160 κατηγορουμένους, χωρίς καμία διαμαρτυρία από διαδίκους, συνηγόρους ή οποιονδήποτε άλλο φορέα για «ανεπάρκεια» της αίθουσας.

Ε) Στις πολυπρόσωπες δίκες το πρώτο στάδιο της διαδικασίας είναι το πλέον δύσκολο οργανωτικά, γιατί απαιτεί για τη νομιμοποίηση των διαδίκων την παρουσία τους με την αυτονόητη προϋπόθεση του σεβασμού της ποινικής διαδικασίας. Αντίθετα, στη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας, η οποία αποτελεί και το σημαντικότερο κομμάτι της δίκης, σύμφωνα με τους δικονομικούς κανόνες, οι υποστηρίζοντες την κατηγορία-μάρτυρες μπορούν να παραβρίσκονται στην αίθουσα μόνον κατά την εξέταση τους ή μετά από αυτήν.

ΣΤ) Στις πολυπρόσωπες και μακροχρόνιες δίκες, όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι νομικοί παραστάτες υπάρχει προγραμματισμός ενεργειών έτσι ώστε να διευκολύνονται οι παράγοντες της δίκης και υφίσταται συνεργασία των νομικών παραστατών και των δικαστών για την επίλυση των ανακυπτόντων από τον αριθμό των διαδίκων προβλημάτων, στα πλαίσια του αλληλοσεβασμού και την κατανόησης που πρέπει να υφίσταται στις περιπτώσεις αυτές, με γνώμονα όχι μόνο την ταχεία έναρξη της δίκης, αλλά και τη διεξαγωγή της με βάση τους οριζόμενους από το νόμο δικονομικούς κανόνες και μόνον.

Πρέπει να καταστεί κατανοητό ότι η απαίτηση της Κοινωνίας είναι η δίκη των Τεμπών να ξεκινήσει, να διεξαχθεί και να καταλήξει στην απόδοση ευθυνών σε εκείνους που τους ανήκουν. Σε αυτή τη δίκη θα εξετασθούν όλα από την αρχή και η κατάληξη θα είναι η δικαστική ετυμηγορία και μόνον αυτή. Το έργο της Δικαιοσύνης δεν μπορεί κανένας να το ανακόψει, επώνυμος και ανώνυμος. Δεν πρέπει να λησμονούν, ιδίως οι έχοντες τη γνώση της δικογραφίας, ότι σε αυτήν περιλαμβάνονται και πλημμεληματικές κατηγορίες, των οποίων ο χρόνος τέλεσης είναι και πριν την 28-2-2023 και άρα ο κίνδυνος παραγραφής είναι ορατός ενόψει της αναμενόμενης χρονικής διάρκειας της δίκης. Στη δίκη αυτή δεν αρμόζουν φαινόμενα «αγανακτισμένων δήθεν πολιτών», που ουδεμία σχέση έχουν με την υπόθεση, μη όντες διάδικοι, οι οποίοι απειλούν τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των δικαστών, ούτε κραυγές ορισμένων, ευτυχώς ελάχιστων, παραγόντων της δίκης, διατυπούμενες εκ των προτέρων, περί μη έναρξης και μη διενέργειας της δίκης, οι οποίοι πολέμησαν και παρεμπόδισαν με κάθε τρόπο την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας.

Οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί που έχουν κληθεί να φέρουν εις πέρας αυτό το εξαιρετικά δύσκολο έργο, της απονομής Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το Σύνταγμα, το Νόμο και τη συνείδησή τους, θα περιφρουρήσουν το Κράτος Δικαίου και σε αυτή τη δίκη. Αυτοί, ως θεσμικοί κριτές και κρινόμενοι, θα δώσουν τις απαντήσεις στην μνήμη των νεκρών. Οι πολίτες πρέπει να στηρίξουν το έργο τους και να έχουν εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Καλούμε όλους τους παράγοντες της δίκης του δυστυχήματος των Τεμπών να αναλογιστούν την βαριά ευθύνη, που έχει ο καθένας με βάση το θεσμικό τους ρόλο και να συμβάλλουν άμεσα και αποφασιστικά στην ομαλή έναρξη και ολοκλήρωση της και την δικαίωση των θυμάτων, η οποία μπορεί να έλθει μόνον μέσω της Δικαιοσύνης δια των Λειτουργών της, τους οποίους έχουμε υποχρέωση να σεβόμαστε όλοι σε ένα κράτος δικαίου, όπως και τους συλλειτουργούς της-Δικηγόρους, η θετική συμβολή των οποίων σε όλες τις δίκες είναι αποφασιστικής σημασίας».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Άγιος Δημήτριος: Γιος ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ ο 25χρονος που βρέθηκε νεκρός με τραύμα

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες της αστυνομίας για την ανθρωποκτονία με θύμα νεαρό άνδρα περίπου 25 ετών, ο οποίος βρέθηκε νεκρός, με τραύμα πιθανότατα...

Ηράκλειο: Νεκρή εντοπίστηκε η 43χρονη Ελευθερία

Τραγική κατάληξη στην υπόθεση εξαφάνισης της 43χρονης Ελευθερίας Γιακουμάκη, της μητέρας από τις Δαφνές Ηρακλείου, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν το πρωί της περασμένης Κυριακής. Σύμφωνα...

Υπερψηφίστηκε η άρση της ασυλίας για τους 13 βουλευτές της ΝΔ

Υπερψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία και χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις  η άρση της ασυλίας για τους 13 βουλευτές της ΝΔ τα ονόματα των οποίων εμπεριέχονται στις δικογραφίες...

“Έφυγε” ο γνωστός ηθοποιός Στέφανος Ληναίος

O ηθοποιός και σκηνοθέτης, που υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, πέθανε σε ηλικία 98 ετών. Ο Στέφανος Ληναίος (πραγματικό όνομα: Διονύσιος Ληναίος-Μυτιληναίος, Μεσσήνη...

Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε οκτώ μέτρα στήριξης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε οκτώ μέτρα στήριξης ύψους 500 εκατ. ευρώ, ως απάντηση στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την οικονομία του 2025,...

Κρήτη: Νέα τροπή στην εξαφάνιση της 43χρονης

Σε θρίλερ με δραματική τροπή εξελίσσεται η υπόθεση εξαφάνισης της 43χρονης Ελευθερίας Γιακουμάκη από τις Δαφνές Ηρακλείου, μετά την αυτοκτονία του 39χρονου πρώην συντρόφου...

Ακίνητα: Πάνω από 700.000 οι κλειστές κατοικίες – Μόλις 1 στα δέκα κατοικήσιμο και...

«Ταφόπλακα» σε μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες της ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και γενικότερα της κτηματαγοράς για μία, έστω προσωρινή, λύση στο τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 Απριλίου Τραγωδία στα Τέμπη – 21 μαθητές χάνουν τη ζωή του

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2003 Τραγωδία στα Τέμπη. 21 μαθητές από το Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας χάνουν...

Τέμπη: Δεκτό το πρώτο αίτημα συγγενών για εκταφή και εξετάσεις σε εργαστήρια εξωτερικού

Η πρώτη δικαίωση για τους συγγενείς των θυμάτων στην τραγωδία των Τεμπών που ζητούν...

Υποκλοπές μέσω του Predator: Στον Άρειο Πάγο η έρευνα για ενδεχόμενη κατασκοπεία

Από τον Άρειο Πάγο θα διενεργηθεί η έρευνα για ενδεχόμενη διάπραξη κατασκοπείας στην υπόθεση...

Στις 27 Απριλίου συνεχίζεται η δίκη για τα Τέμπη

Τη Δευτέρα 27 Απριλίου συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, στο ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ, η δίκη...