Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024
24 C
Athens

Αρκαλοχώρι: Στήνεται καταυλισμός 2.500 ατόμων

Καταυλισμός με δυνατότητα φιλοξενίας 2.500 ατόμων αποφασίστηκε να στηθεί στο Αρκαλοχώρι μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη και όλων των αρμόδιων φορέων.

«Η προσπάθεια είναι να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο, ο οποίος θα μείνει εκτός σπιτιών. Θα προσφέρουμε στέγη και τροφή, έτσι ώστε κανείς να μη βρεθεί σε δύσκολη θέση. Πάνω από όλα οι ανθρώπινες ζωές και να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε πρόβλημα σε κτίρια, των οποίων η κατάσταση είναι αβέβαιη. Η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την πρώτη στιγμή – η παρουσία του Υπουργού αυτό σημαίνει, ότι η περιοχή είναι σε έκτακτη ανάγκη» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Στυλιανίδης.

Όπως είπε «θα επισκεφτούμε τους τραυματίες μας, οι οποίοι ελπίζω ότι θα πάνε καλά, καθώς σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση που έχω, φαίνεται ότι δεν έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Οι τραυματίες είναι δώδεκα, λαμβάνουμε ενημέρωση από τα νοσοκομεία και θα σας ενημερώνουμε με γραπτές ανακοινώσεις, εφόσον χρειαστεί».

Νωρίτερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ηρακλείου, Νίκο Συριγωνάκη, τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Εμμανουήλ Φραγκάκη, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Πολεοδομίας και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Μινώα Πεδιάδας, Κωνσταντίνο Αραβιάκη, τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης του Πυροσβεστικού Σώματος, Υποστράτηγο Ιωάννη Σταμούλη, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη διαχείριση των συνεπειών του σεισμού, ο οποίος σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε επίκεντρο 24 Χλμ. ΒΔ της πόλης της Άρβης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του 2ου Δημοτικού σχολείου Αρκαλοχωρίου, όπου εγκαταστάθηκε και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για τον έλεγχο και τη διοίκηση συμβάντων.

Στη συνέχεια, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου και επισκέφθηκε τα γύρω χωριά παρουσία και του Υφυπουργού Αθλητισμού και βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη, όπου ενημερώθηκε διεξοδικά για την κατάσταση και τις ανάγκες των κατοίκων.

Σημειώνεται επίσης, ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Στυλιανίδης νωρίτερα σήμερα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την ενημέρωσε για την κατάσταση των τραυματιών, καθώς και για τις ζημιές που προκλήθηκαν εξαιτίας του σεισμού.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Στυλιανίδης

«Μετά από συνεννόηση και με τον Πρωθυπουργό, ήρθαμε αμέσως στην περιοχή που υπέστη τη σεισμική δόνηση και παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Το ζήσατε κι εσείς – είχαμε ήδη δύο σεισμικές δονήσεις ενόσω βρισκόμαστε εδώ. Προσπαθούσαμε να συντονίσουμε όλες τις Υπηρεσίες των τοπικών Αρχών ώστε να γίνει μια περιοδεία στη γύρω περιοχή, γιατί σε χωριά γύρω από το Αρκαλοχώρι τα προβλήματα είναι περισσότερα, καθώς τα σπίτια είναι πιο παλιά και δεν είχαν ενταχθεί στον αντισεισμικό κανονισμό.

Θα μεταβούμε άμεσα στο παλιό Αρκαλοχώρι για να δούμε εκεί τα κτίρια μαζί με την υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών που θα κάνει την αξιολόγηση των κτιρίων, γι’ αυτό και πήραμε την απόφαση με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο ότι θα στηθούν σκηνές, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι οικογένειες και όλοι όσοι δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους απόψε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε εικόνα για πόσους ανθρώπους μιλάμε, για πόσους είναι αυτές οι σκηνές και πόσες θα χρειαστούν;

Χ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Έχουμε δυνατότητα να φιλοξενήσουμε 2.500 άτομα. Παρακολουθούμε με τους επιστήμονες μας τη σεισμική ακολουθία. Υπάρχει συνεχής έλεγχος από την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, η οποία μας ενημερώνει. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Εγώ δεν θέλω να υποκαταστήσω κανέναν επιστήμονα, δεν είναι δουλειά μου. Για αυτό είναι μαζί μας ο κ. Λέκκας. Η προσπάθεια είναι να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο, ο οποίος θα μείνει εκτός σπιτιών. Παρακολουθούμε, θα προσφέρουμε στέγη και τροφή, έτσι ώστε κανείς να μη βρεθεί σε δύσκολη θέση. Πάνω από όλα οι ανθρώπινες ζωές και να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε πρόβλημα σε κτίρια, των οποίων η κατάσταση είναι αβέβαιη. Η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την πρώτη στιγμή – η παρουσία του Υπουργού αυτό σημαίνει, ότι η περιοχή είναι σε έκτακτη ανάγκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να πείτε στους ανθρώπους αυτούς πόσο καιρό θα μείνουν σε σκηνές; Έρχεται χειμώνας.

Χ.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Κανείς δεν μπορεί να το πει. Ό,τι πρέπει να γίνει θα μας το πουν οι επιστήμονες. Δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι η σεισμική ακολουθία θα σταματήσει αύριο, μεθαύριο, αντιμεθαύριο. Εμείς ως Πολιτεία, ως Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα είμαστε συνεχώς εδώ για να συμπαρασταθούμε στον κόσμο. Αυτό είναι το μήνυμά μου, λίγα λόγια, πολλές πράξεις. Και οπωσδήποτε θα επισκεφτούμε τους τραυματίες μας, οι οποίοι ελπίζω ότι θα πάνε καλά, καθώς σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση που έχω, φαίνεται ότι δεν έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Οι τραυματίες είναι δώδεκα, λαμβάνουμε ενημέρωση από τα νοσοκομεία και θα σας ενημερώνουμε με γραπτές ανακοινώσεις, εφόσον χρειαστεί».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΕΛ.ΑΣ.: “Safe houses” για θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την χώρα από την

Με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν...

Πάσχα: Κοντά στο 100% η πληρότητα σε πολλές περιοχές της Χώρας

Πόσο κοστίζουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς Το 100% πλησιάζει η πληρότητα σε δημοφιλείς προορισμούς ενόψει του Πάσχα με τις κρατήσεις να κυμαίνονται...

Ένας νεκρός κάθε δύο μέρες σε εργατικά δυστυχήματα 

Ένας εργαζόμενος χάνει την ζωή του κάθε δύο μέρες στη χώρα μας, το τελευταίο χρονικό διάστημα, σύμφωνα την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ανθίζει η πλάση, ανθίζει και το «μέσα» μας 12 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 12 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1204: Η Κωνσταντινούπολη καταλαμβάνεται από τους Σταυροφόρους. (Α’ Άλωση) 1823: Έκθεση της δωδεκαμελούς επιτροπής, που...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Ακάκιος, Κάχι, Κάκι, Ανθούσα.

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Ιόνιο 4 με 6...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Φωτιά στο Λασίθι: Μήνυμα του 112 – Εκκενώνονται τέσσερις οικισμοί

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά σε δασική έκταση την περιοχή Μαύρος Κόλυμπος Λασιθίου Κρήτης. Σύμφωνα με...

Νέα Υόρκη: Σεισμός 4,7 Ρίχτερ

Σεισμός ταρακούνησε την πυκνοκατοικημένη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης το πρωί της Παρασκευής, ανακοίνωσε το Αμερικανικό...

Ταϊβάν: Διασώσεις εγκλωβισμένων μετά τον ισχυρό χθεσινό σεισμό – 52 άνθρωποι αγνοούνται

Έξι εργάτες, που είχαν παγιδευτεί σε λατομείο μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε χθες,...

Ταϊβάν: Ώρες αγωνίας για εγκλωβισμένους σε σήραγγες και ερείπια – Εννέα νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες

Εννέα νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του ισχυρού σεισμού 7,5 βαθμών Ρίχτερ, που...